Komentara: 33
Pregleda: 5009

Klubovi nezadovoljni budžetom za sport

29.01.2014. u 14:21h
Izvor: Subotica.com
Predstavnici više sportskih klubova, pre svih ženskog i muškog Fudbalskog kluba Spartak, izrazili su, na današnjem sastanku više od 200 sportskih radnika sa Jeneom Maglaijem, gradonačelnikom Subotice, i Vjekoslavom Ostrogoncem, članom Gradskog veća zaduženim za sport, omladinu i turizam, nezadovoljstvo visinom finansijskih sredstava koja će u toku 2014. godine biti izdvojena za sport, a reč je o nešto manje od 50 miliona dinara.
Klubovi nezadovoljni budžetom za sport

Zoran Arsić, predsednik Ženskog fudbalskog kluba Spartak, višegodišnjeg uzastopnog državnog prvaka i učesnika Lige šampiona, naglasio je da niko od 150 klubova iz 48 granskih sportova, koliko ih je u Subotici, ne može očekivati da će od ovakvog budžeta imati neke koristi i da će moći da obezbede adekvatne uslove za rad.

- Novca je premalo, svega 1,15 odsto od ukupnog budžeta grada za ovu godinu. Subotica je drugi po veličini grad u Vojvodini, a nalazi se na čak 42 mestu u pokrajini po izdvajanjima za sport, što je sramota. Izdvajanja u vojvođanskih opštinama za sport su u proseku 565 dinara po glavni stanovnika, a u Subotici samo 315 dinara, i to dovoljno govori o odnosu politike prema sportu u našem gradu. Primera radi, za kulturu se daje 450 miliona dinara u ovoj godini, a višestruko više građana Subotice je uključeno u sport. Ako se nešto ne promeni, bićemo prinuđeni da na leto podnesemo kolektivne ostavke u ŽFK Spartak i knjižice donesemo gradonačelniku ili članu Gradskog veća, jer smo iscrpeli sve druge mogućnosti – poručio je Arsić.

Goran Drača, predsednik Gradskog fudbalskog saveza, istakao je da je većina, od 20 fudbalskih klubova sa teritorije grada, pred gašenjem, naročito kada su u pitanju kolektivi iz seoskih sredina, pa je apelovao na gradske čelnike da im se pomogne u toku ove godine.

- U situaciji smo da postoji realna opasnost da se stotine ili hiljade dece koja treniraju u tim klubovima nađu na ulici. Budžet za sport u ovoj godini je jako mali i u budućnosti se sportu mora pokloniti veća pažnja. Mi smo ponovo pokrenuli i pionirsku ligu, ali ako ne bude pomoći grada, teško ćemo moći da do kraja realizujemo. Potrebne su i korenite promene u Sportskom savezu Subotice, koji bi trebao da bude nosilac razvoja sporta u gradu. U njemu fudbal, kao najzastupljeniji i najpopularniji sport u gradu, gotovo da i nema svoje predstavnike, što je nedopustivo – naglasio je Drača.

Gradonačelnik Jene Maglai je izjavio da je kod izdvajanja za sport u 2014. godini problem i to što su nasleđeni dugovi iz prethodnih godina, pre svega za prevoz klubova na utakmice i različita takmičenja:

- Ono što je sigurno da nećemo dozvoliti da javna preduzeća pokreću prinudnu naplatu prema sportskim klubovima i da tako dovedu u opasnost i opastanak velikog broja klubova. Isto tako, izdvajanja za sport će biti u visini prethodne godine, ali će preraspodela biti drugačija. Posebnu pažnju posvetićemo manjim klubovima koji su imali dobre rezultate, a nisu imali podršku grada, kao i sportskim kolektivima iz seoskih sredina, jer smo svesni da su oni u težoj situaciji. Do sada su neki klubovi dobijali iznimno velika sredstva i zbog toga su mnogi drugi bili zapostavljeni, ali sada će to biti ispravljeno. Ono što je obaveza klubova je da nam dostave izveštaj o trošenju novca koji su u prethodnom periodu dobijali od lokalne samouprave, jer bez tog izveštaja niko neće dobiti sredstva u ovoj godini. Do sada su to samo učinila četiri kluba, što je nedopustivo – istakao je Maglai.

Član Gradskog veća zadužen za sport, omladinu i turizam, Vjekoslav Ostrogonac, rekao je da se u 2014. godini mogu očekivati i dodatna sredstva za sport, jer će tada doći do rebalansa budžeta.

- U ovakvoj raspodeli novca, pokušaćemo tako da ga rasporedimo da svi klubovi nastave da funkcionišu, a posebno ćemo pomoći onima u seoskim sredinama – zaključio je Ostrogonac.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 7 meseci
Komentara: 33
Pregleda: 5009
Povezane vesti
Povezane teme
gradonačelnik Subotice sport subotica jene maglai goran drača sport vjekoslav ostrogonac zoran arsić grad sportova
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.