Komentara: 33
Pregleda: 5637

Klubovi nezadovoljni budžetom za sport

29.01.2014. u 15:21h
Izvor: Subotica.com
Predstavnici više sportskih klubova, pre svih ženskog i muškog Fudbalskog kluba Spartak, izrazili su, na današnjem sastanku više od 200 sportskih radnika sa Jeneom Maglaijem, gradonačelnikom Subotice, i Vjekoslavom Ostrogoncem, članom Gradskog veća zaduženim za sport, omladinu i turizam, nezadovoljstvo visinom finansijskih sredstava koja će u toku 2014. godine biti izdvojena za sport, a reč je o nešto manje od 50 miliona dinara.
Klubovi nezadovoljni budžetom za sport

Zoran Arsić, predsednik Ženskog fudbalskog kluba Spartak, višegodišnjeg uzastopnog državnog prvaka i učesnika Lige šampiona, naglasio je da niko od 150 klubova iz 48 granskih sportova, koliko ih je u Subotici, ne može očekivati da će od ovakvog budžeta imati neke koristi i da će moći da obezbede adekvatne uslove za rad.

- Novca je premalo, svega 1,15 odsto od ukupnog budžeta grada za ovu godinu. Subotica je drugi po veličini grad u Vojvodini, a nalazi se na čak 42 mestu u pokrajini po izdvajanjima za sport, što je sramota. Izdvajanja u vojvođanskih opštinama za sport su u proseku 565 dinara po glavni stanovnika, a u Subotici samo 315 dinara, i to dovoljno govori o odnosu politike prema sportu u našem gradu. Primera radi, za kulturu se daje 450 miliona dinara u ovoj godini, a višestruko više građana Subotice je uključeno u sport. Ako se nešto ne promeni, bićemo prinuđeni da na leto podnesemo kolektivne ostavke u ŽFK Spartak i knjižice donesemo gradonačelniku ili članu Gradskog veća, jer smo iscrpeli sve druge mogućnosti – poručio je Arsić.

Goran Drača, predsednik Gradskog fudbalskog saveza, istakao je da je većina, od 20 fudbalskih klubova sa teritorije grada, pred gašenjem, naročito kada su u pitanju kolektivi iz seoskih sredina, pa je apelovao na gradske čelnike da im se pomogne u toku ove godine.

- U situaciji smo da postoji realna opasnost da se stotine ili hiljade dece koja treniraju u tim klubovima nađu na ulici. Budžet za sport u ovoj godini je jako mali i u budućnosti se sportu mora pokloniti veća pažnja. Mi smo ponovo pokrenuli i pionirsku ligu, ali ako ne bude pomoći grada, teško ćemo moći da do kraja realizujemo. Potrebne su i korenite promene u Sportskom savezu Subotice, koji bi trebao da bude nosilac razvoja sporta u gradu. U njemu fudbal, kao najzastupljeniji i najpopularniji sport u gradu, gotovo da i nema svoje predstavnike, što je nedopustivo – naglasio je Drača.

Klubovi nezadovoljni budžetom za sport

Gradonačelnik Jene Maglai je izjavio da je kod izdvajanja za sport u 2014. godini problem i to što su nasleđeni dugovi iz prethodnih godina, pre svega za prevoz klubova na utakmice i različita takmičenja:

- Ono što je sigurno da nećemo dozvoliti da javna preduzeća pokreću prinudnu naplatu prema sportskim klubovima i da tako dovedu u opasnost i opastanak velikog broja klubova. Isto tako, izdvajanja za sport će biti u visini prethodne godine, ali će preraspodela biti drugačija. Posebnu pažnju posvetićemo manjim klubovima koji su imali dobre rezultate, a nisu imali podršku grada, kao i sportskim kolektivima iz seoskih sredina, jer smo svesni da su oni u težoj situaciji. Do sada su neki klubovi dobijali iznimno velika sredstva i zbog toga su mnogi drugi bili zapostavljeni, ali sada će to biti ispravljeno. Ono što je obaveza klubova je da nam dostave izveštaj o trošenju novca koji su u prethodnom periodu dobijali od lokalne samouprave, jer bez tog izveštaja niko neće dobiti sredstva u ovoj godini. Do sada su to samo učinila četiri kluba, što je nedopustivo – istakao je Maglai.

Član Gradskog veća zadužen za sport, omladinu i turizam, Vjekoslav Ostrogonac, rekao je da se u 2014. godini mogu očekivati i dodatna sredstva za sport, jer će tada doći do rebalansa budžeta.

- U ovakvoj raspodeli novca, pokušaćemo tako da ga rasporedimo da svi klubovi nastave da funkcionišu, a posebno ćemo pomoći onima u seoskim sredinama – zaključio je Ostrogonac.

Izvor: Subotica.com
Skup sportskih radnika Skup sportskih radnika Skup sportskih radnika Skup sportskih radnika Skup sportskih radnika Skup sportskih radnika Skup sportskih radnika Skup sportskih radnika
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 2 meseca
Komentara: 33
Pregleda: 5637

Povezane vesti

Povezane teme

gradonačelnik Subotice

sport subotica

jene maglai

goran drača

sport

vjekoslav ostrogonac

zoran arsić

grad sportova

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.