• Pregleda: 2774

Klaster "Panonska pčela" održao radionicu u Subotici

U Plavoj sali u petak održana je radionica sa subotičkim pčelarima koja ima za cilj da umrežavanje pčelara i usklađivanje standarda u proizvodnji meda i zdravlja pčela sa standardima Evropske unije i ciljem prekograničnog ekonomskog razvoja.
Klaster "Panonska pčela" održao radionicu u Subotici

Pred oko 50 pčelara predstavili su se predstavnici inovativnog klastera pčelarstva "Panonska pčela" . Klaster je rezultat realizacije projekta IPA prekogranične saradnje Hrvatske i Srbije, a baviće se podsticanjem inovativnosti i konkurentnosti proizvodnje, kao i usklađivanjem standarda proizvodnje meda sa standardima Evropske unije.

Radionici koja je juče upriličena u Subotici prisustvovalo je preko 50 pčelara. Bila je to prilika da se upoznaju sa ciljevima i programima klastera “Panonska pčela”.

Cilj je da se unapredi pčelarstvo i postignu konkurentne cene na tržištu, a naročito u prekograničnom području. U planu je izrada funkcionalne baze podataka  o postojećim resursima u proizvodnji meda i uzgoju pčela. U poslednje vreme sve se više priča o nestajanju pčela, ali niko se do sada nije ozbiljnije bavio ovim problemom.

Lokalna samouprava podržava svaku vrstu udruživanja pčelara. Proteklih godina u okviru Fonda za razvoj poljoprivrede oko pet pčelara je uzelo kredite za razvijanje ove poljoprivredne grane.

Klaster “Panonska pčela” je deo IPA prekograničnog projekata Hrvatska -Srbija  koji traje od 2012. do 2014. godine. Klaster je podržan sa pola miliona evra.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Sandra Iršević
2
Milan024 Odgovori
...prava tema, tema od koje se živi. Puna podrška za nastavak ovakvih i sličnih aktivnosti.
uvek u pravu Odgovori
500000 evra. Samo.To nisu nikakve pare kad je ovako ozbiljna stvar u pitanju.Ima se može se.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.