• Pregleda: 5819

Kineski investitori obišli trasu buduće "brze pruge", deonice Novi Sad - Subotica

Potpredsednik “Kineskih železnica” Vang Tungđun, sa pomoćnikom ministra za železnicu u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Lazarom Radakovićem i generalnim direktorom „Infrastrukture železnice Srbije“ Miroljubom Jevtićem, obišli su juče trasu pruge za brzine do 200 kilometara na sat od Novog Sada do Subotice.
Kineski investitori obišli trasu buduće "brze pruge", deonice Novi Sad - Subotica

Vang i Jevtić obišli su železničke stanice Novi Sad i Subotica, kako bi se najviša delegacija „Kinskih železnica“ na terenu upoznala sa trasom ove deonice pruge za brzine do 200 kilometara na sat Beograd - Budimpešta, saopštile su "Infrastrukture železnice Srbije".

Zaključeno je da je reč o izuzetno zahtevnom i složenom projektu, jer se gradi pruga za brzine od 200 kilometara na sat, koja obuhvata i izgradnju 49 podvožnjaka, nadvožnjaka i sličnih objekata, rekonstrukciju devet železničkih stanica i železničkih čvorova Novi sad, Vrbas i Subotica, izgradnju tri nove železničke stanice u Rumenki, Vrbasu i Lovćencu, kao i novi vijadukt u Vrbasu dužine 1,6 kilometara, a sva ukrštanja pruge i puta biće denivelisana.

Projekat rekonstrukcije čvora Subotica obuhvata: provođenje dvokolosečne pruge visokog ranga i uvođenje priključnih pruga, rekonstrukciju postojeće putničke stanice za potrebe međunarodnog i unutrašnjeg putničkog saobraćaja i za prolaz teretnih vozova bez zadržavanja u putničkoj stanici i rekonstrukciju teretne stanice na postojećoj lokaciji za sve potrebe međunarodnog i unutrašnjeg teretnog saobraćaja i za pogranične kontrole.

Potpredsednik „Kineskih železnica“ obećao je da će sve neophodne aktivnosti na projektu biti završene pre 15. marta 2020. godine.

Izvor: Agencija "Tanjug"

povezane teme

31
DeusEx Odgovori
Da ne postoji inicijativa za proširenje i obnavljanje Puta svile, ne bi ništa bilo od ovoga.
https://www.youtube.com/watch?v=EvXROXiIpvQ
Olivia Bajor
Svi smo to znali, ali hvala lepo za informaciju u svakom slučaju!
Svet
gradjanin Odgovori
Jesu li obecali pesacki most kod autobuske stanice? Jesu li obecali pothodnik kod Kireske ulice? To bi bili sitni troskovi od tih silnih milijardi. Ako niste trazili, nemojte ni pregovarati.
GD
Ništa od ovoga nije predviđeno... Grad Subotica ovo nije stavio na sto pred predstavnicima CIPa, i nikakva pasarela se neće graditi
mirko
Biće podhodnik, ali ne kod Kireške ulice nego od raskrsnice Tesline i Jovana Mikića do glavne zgrade Železničke stanice...
S Odgovori
Možda ovo nije pravo mesto za ovo pitanje, ali postaviću: postoji li u okviru rekonstrukcija pruge kroz Suboticu plan da se između železničke stanice i ulice Jovana Mikica napravi podzemni prolaz ili makar most za pešake kojim bi žitelji Tesline, Šantićeve i Kireške stigli lakše do centra?
Ovo je primenjeno u mnogim EU gradovima gde se ž. stanica nalazi u centru grada
Vlaximus
Ideja je stara preko 30 godina...bilo bi lepom i korisno...ideja je predlagana svim vlastima do sada...počevši od vladajućih koalicija na čelu SPS, SVM, DS... možda neko i bude čitao Vaš predlog...ko zna
zozon
Skratilo bi put do centra grada za jedno 150 metara a troškovi ogromni.
GD
Na sajtu ministarstva građevinarstva, postiji detaljan nacrt i izgled železničke stanice Subotica. Nikakva pasarela (pešački most) i nikakav pothidnik do Jovana Mikića nije ni bio tema projekta. U nacrtu je dogovoreno umesto sadašnjih 4 koloseka, čak 7 za potrebe putničkih vozova, . U pitanju su ostrvski peroni sa pothidnicima. Stepeništem,pokretnim stepeništem i liftovima. Uz potpunu adaptaciju i restauraciju stanične zgrade. Takođe na infrastrukturi predviđena potpuno nova telekomunikaciona oprema.
gradjanin
Red je da i gradjani ovog grada dobiju nesto, da spojimo oba dela grada i da smanjimo tu duzinu od kilometar i po na 150 metara.
Sima Odgovori
Sve neophodne aktivnosti zavrsene do 2020,da li se tu misli na zavrsetak radova?ili papirologiju...
mirko
Naravno da samo papirologija projekta... a tek posle bi počeli radove...
city woman Odgovori
A možda da obelodanite trasu za Subotičane?
AlwaysUltra Odgovori
Sve je to na (možda beskrajno) dugom štapu.
Ne znam šta su videli osim rugla od tih nazovi stanica.

Inače , ovo ima šanse za realizaciju jedino ako sami Kinezi budu upumpali silne milijrade dolara i lično nadgledali radove , inače domaći skakavci će pojesti i gvoždje.

Osim toga , tek za godinu dana će se završiti ''radovi na projektu'' - i to je već nekaki indikator izgleda te sci-fi bajke da postane stvarnost ...
B Odgovori
Al ce ovde moci da se krade....
anonym Odgovori
e onda ja sigurno necu putovati
Bojan Sitaric Odgovori
Garancija da će biti završeno je kineski strateški interes.Koliko će koštati videćemo.......Ako se nasim nezajazljivim kleptomanima dozvoli da se petljaju projekat će se odužiti na par godina plus a i koštaće oko 25 % skuplje.Mislim da će kao garancija za kredit da se založi JP.Zna se ko gradi Kostolac 3..........
Olivia Bajor
To je interes kineza tako ako logično razmišljamo oni diktiraju tempo a ne mi.
Tako da neće biti krađe i slične kriminalne scene ubijanje deca , maltretiranje žena i slično.
Indijanac Odgovori
Neće valjati ove prevelike brzine.
Bolje je biti u vozu koji iskoči iz šina pri brzini od 40 km/čas, nego u vozu koji iskoči iz šina pri brzini od 200 km/čas.
Sima Odgovori
Izgleda da su kod tih brzih pruga kod nas jedno brza obecanja,brzo dodju a jos brze prodju:)
Olivia Bajor Odgovori
Samo napred Srbijo!
Kinezi znaju šta rade, i sve će biti na vreme napravljeno!
Baš mi je drago! Volim
Nek se gradi - nama se gradi Odgovori
Ma nek se samo pravi, ostaje nama ljudi

Nama se pravi. Nije nemačka ili austrija ili engleska došla da gradi nego Kinezi i Rusi. Neka se gradi, gradi se nama!
Ekonomist
Ne zaboravi da i dug ostaje, ali našim praunucima. Ne grade Kinezi zbog nas, nego zbog njihovog novog puta svile. Doduše već imaju pružne rute preko kojih roba iz Kine stiže u EU za tri nedelje, a i ovaj će bi biti jedan od mogućih . Usput naravno ostajat će nešto robe i ovde, dok će odvoziti jeftine rude iz Srbije. Srbija već duguje oko 24 milijardi evra, predviđeno je samo za ovu godinu još oko 7 milijardi. Pogledaj izveštaje , većina banaka i preduzeća koji ostvaruju profit su u stranim rukama, pa ćemo dugove plaćati preostalim prirodnim bogastvima. Teško deci poštenih ljudi, koja ostanu ovde.
Žeks Odgovori
Biće to super!!!
S Odgovori
Za gospodina/gospodju GD,

hvala za informaciju o planiranom pothodniku, pronasao sam na sajtu ministarstva, za one koji su zainteresovani, nacrt mogu videti na na strani 28. stranici:

https://www.mgsi.gov.rs/sites/default/files/PLANIRANA%20IZGRADNJA%20SEMATSKI%20PRIKAZI%20OBJ.pdf


Nadam se da bi eventualno gradska vlast inicirala produžetak podhodnika i njegovo spajanje sa ulicom Jovana Mikića jer kako je po planu da on dođe do koloseka 7 to je gotovo 50% puta između ž. stanice i ulice Jovana Mikića, šteta bi bilo ne iskoristiti priliku i zaokružiti to sve u jednu celinu i skratiti postojeći put do centra.
Mozakss Odgovori
Treba pozitivno razmisljati..
Gradnja pruge,obnavljanje subotice kao zeleznickog cvorista donosi ogroman novac gradu i okolini..
Ja Odgovori
Alwaysultra.....nekaki nekaki nekaki nekaki nekaki nekaki nekaki nekaki......ne kaki
AlwaysUltra
Ja

Upustvo za život mudraca s Tibeta :

1. Sviđa ti se – reci.
2. Ne sviđa ti se – reci.
3. Neko ti nedostaje – nazovi ga.
4. Nije ti jasno – pitaj.
5. Želiš da se sretnete – pozovi.
6. Želiš nešto – traži.
7. Nikada ne spori.
8. Želiš biti jasan – objasni.
9. Ako si pogrešio – odmah to reci i ne traži opravdanja za sebe.
10. Uvek imaj na umu da svako ima svoju istinu i da se ona često ne poklapa s tvojom.
C Odgovori
Ja sam mislio da je ta pruga već otvorena.
m Odgovori
Izuzetno zahtevan i složen projekat... šta bi bilo da su prirodne prepreke planine i reke.
Olivia Bajor Odgovori
Samo napred Subotica.
Ima još ovde pozitivnih ljudi, a haterima pravac Beč, čistiti toalete.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.