Komentara: 14
Pregleda: 2954

Katolički biskupi razgovarali o migrantskoj krizi i restituciji

17.09.2015. u 16:25h
Izvor: RTV City
Katolički biskupi Srbije, predvođeni beogradskim nadbiskupom i metropolitom mons. mr. Stanislavom Hočevarom, održali su danas plenarno zasedanje na kojem su razgovarali o aktuelnim društvenim i crkvenim temama. Na sastanku je bilo reči o akcijama Caritasa u pružanju pomoći migrantima, sprovođenju katoličke verske nastave u osnovnim i srednjim školama, a jedna od tema bila je i proces vraćanja oduzete crkvene imovine koji je još u toku.
Katolički biskupi razgovarali o migrantskoj krizi i restituciji

Volonteri Caritasa od početka migrantske krize veoma su aktivni na graničnim prelazima sa Mađarskom i u Prihvatnom centru za izbeglice u Kanjiži. Do sada je na Horgošu podeljeno ukupno 500 paketa hrane, a u Prihvatni centar je dopremljeno oko 200 paketa osnovnih životnih namirnica.

Caritas je do sada obezbedio dva kontejnera za smeštaj migranata, u kojem su zaposlene dve osobe koje se brinu o njihovim potrebama. Predstavnik Svete stolice, Apostolski nuncije je sa saradnicima tokom prepodneva posetio granični prelaz Horgoš 2, kako bi se upoznao sa trenutnom situacijom.

Katolički biskupi razgovarali o migrantskoj krizi i restituciji

Na sastanku su razmatrani i problemi sa sprovođenjem verske nastave u osnovnim i srednjim školama, pri čemu se veroučitelji žale na prinudno spajanje razreda i loš tretman verske nastave u odnosu na druge predmete.

Što se tiče restitucije, usvojen je zaključak da je ovaj proces spor i opstruiran, te da je veliki broj rešenja odbijen zbog opstrukcije i da Agencija za restituciju ne pribavlja nedostajuću dokumentaciju, iako je to Zakonom predviđeno. Takođe, istaknuto je i da se Sporazum o vraćanju matičnih knjiga ne sprovodi, uprkos tome što je Katolička crkva ispunila sve potrebne uslove i osigurala prostoriju za njihovo adekvatno čuvanje.

Katolički biskupi razgovarali o migrantskoj krizi i restituciji

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 8 godina i 8 meseci
Komentara: 14
Pregleda: 2954
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.