Komentara: 31
Pregleda: 15189

"Katanac" na nekoliko preduzeća u Subotici?

03.02.2015. u 16:18h
Izvor: RTV Yueco
Pet subotičkih preduzeća sa preko 200 zaposlenih nalazi se na spisku 188 preduzeća obuhvaćenih Akcionim planom Vlade Republike Srbije za okončanje privatizacije pokretanjem stečaja. Radnici će pre stečaja dobiti otpremnine u visini od 200 evra po godini radnog staža. Za to vreme, jedno od tih preduzeća pokušaće da se izbori za to da izbegne ovakav scenario jer misle da je njihovo prisustvo na listi - greška.
"Katanac" na nekoliko preduzeća u Subotici?

Poljoopskrba je jedno od subotičkih preduzeća koje se našlo na ovom spisku Agencije za privatizaciju. Njihovo rukovodstvo je iznenađeno ovim potezom, pošto smatraju da nema ekonomskih razloga za pokretanje stečaja pošto posluju bez blokiranog računa i redovno isplaćuju zarade. Čak je, po njihovim rečima, i zagrebačka Poljoopskrba uputila pismo o zainteresovanosti za ovo preduzeće, ali ne da ga privatizuje, već da ga vrati u svoje okrilje, pošto je iz njega i nastalo nakon raspada Jugoslavije, dok dva preduzeća po pitanju imovine vode i međusobni spor.

Osim Poljoopskrbe, iz Subotice se na ovom spisku nalazi još nekoliko preduzeća – Urbing koji nema zaposlenih, Poljocoop koji ima jednog zaposlenog, Merkator sa Palića, takođe sa jednim zaposlenim, dok ubedljivo najviše zaposlenih na ovom spisku – 202 ima DP Solid.

Direktor Agencije za privatizaciju Ljubomir Šubara kaže da će u svim preduzećima, gde je ukupno oko 5.000 radnika, pre stečaja biti sprovedeni socijalni programi, i to u narednih 60 dana, a otpremnine su 200 evra po godini staža kod poslednjeg poslodavca, odnosno maksimalno 8.000 evra.

Akcioni plan Vlade Republike Srbije usvojen je 31. januara 2015. godine, kojim će se pokretanjem stečaja okončati postupak privatizacije 188 preduzeća u kojima nema proizvodnje, niti za njih ima zainteresovanih investitora, ili je u njima poslovanje neodrživo.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 2 meseca
Komentara: 31
Pregleda: 15189

Povezane vesti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.