Komentara: 3
Pregleda: 3346

Karolj Pal (SVM): U Subotici neće biti prekomponovanja vlasti

07.05.2014. u 10:08h
Izvor: Subotičke novine
O uticaju promena u Pokrajini na prilike u Subotici možemo razgovarati tek kada dođe do promena u Pokrajini. Što se tiče uticaja promena u Republici na situaciju u Subotici, SVM očekuje da će doći do dalje stabilizacije odnosa u skupštinskoj većini, koja je preuzela odgovornost i za prilike u Subotici. Koalicioni sporazum sa SNS, predviđa mere koje će obezbediti pozitivne promene i u Subotici, pa zbog toga ne očekujemo da će biti ozbiljnih namera ili uslova za prekomponovanje vlasti u Gradu
Karolj Pal (SVM): U Subotici neće biti prekomponovanja vlasti

Savez vojvođanskih Mađara je dobio pet državnih sekretara u republičkoj vlasti, a prvi je potpisnik koalicionog sporazuma sa SNS-om, što je povod za razgovor sa jednim od osnivača SVM-a, Karoljom Palom, koji je bio više puta izabran za potpredsednika stranke, a trenutno je njen izvršni potpredsednik. Pal je ranije bio i pokrajinski poslanik i član Izvršnog odbora Mađarskog nacionalnog saveta. Od 2000. do 2003. godine bio je narodni poslanik u republičkom Parlamentu.

SVM je prvi potpisao koalicioni sporazum sa SNSom, o ulasku u novu Vladu, kada ste „prelomili” odluku o ulasku u parlamentarnu većinu i koliko će za Vašu stranku a i za Srbiju značiti ulazak SVM-a u Vladu?

— Savez vojvođanskih Mađara je prilikom donošenja odluke o učešću na vanrednim republičkim izborima odlučio, da će u slučaju postizanja očekivanog i za našu stranku prihvatljivog rezultata na izborima, preuzeti pripadajući deo odgovornosti za rezultate rada nove većine u Narodnoj skupštini Republike Srbije. SVM je u toku izborne kampanje javno isticao ovu želju, jer smatramo da kao učesnici parlamentarne većine možemo najviše postići u realizaciji našeg proklamovanog izbornog programa. Nama nije bilo sporno da ćemo posle proglašenja rezultata izbora, u skladu sa svim realnim procenama izborne volje većine birača u Republici, pregovarati sa Srpskom naprednom strankom, kao ubedljivo najuspešnijom strankom. SVM je i na ovim izborima učestvovao samostalno i dobio je više od 75 hiljada glasova birača koji su znali da imamo nameru, da u saradnji sa SNS-om postanemo deo parlamentarne većine i da uzmemo učešće u radu Vlade, na nivou državnih sekretara u pet resornih ministarstava, jer ćemo na ovaj način uraditi najviše u interesu naših birača. Ubeđeni smo i u to, da će realizacija izbornog programa SVM biti od koristi i za sve građane Srbije.

Da li delite optimizam da će reforme Srbiji doneti rezultate, a građanima bolji život, i šta za SVM znače mesta državnih sekretara u pet resornih ministarstva?

— Svi novoizabrani ministri u Vladi Republike Srbije, na čelu sa Vučićem kao premijerom, optimisti su u pogledu uspešnosti neophodnih, predugo odlaganih reformi koji će doneti bolji život i preporod za građane Srbije. SVM je i pre izbora javno i jasno isticao, da učešće u parlamentarnoj većini želi koristiti za ostvarivanje svog izbornog programa. SVM je Srpskoj naprednoj stranci, kao koalicionom partneru ponudio programska opredeljenja i odgovorne stručnjake koji će u svojstvu državnih sekretara raditi na realizaciji programa Vlade i naših programskih opredeljenja.

Da li će SVM aplicirati za još neka mesta u javnim i komunalnim preduzećima u Pokrajini ili Beogradu?

— SVM u skladu sa svojim izbornim programom želi da učešćem u parlamentarnoj većini ostvari Ustavom garantovano pravo za pripadnike svih nacionalnih zajednica, a tako i za pripadnike mađarske nacionalne zajednice pravo na srazmernu zastupljenost u radu institucija i preduzeća javnog sektora iz nadležnosti Republike Srbije. Prvenstveno mislimo na ubrzanije zapošljavanje Mađara u organe policije, raznih nivoa sudstva, drugih državnih organa i javnih preduzeća u regionima, gde žive pripadnici naše nacionalne zajednice. Konkretnije rečeno, kao što ne tražimo ministarska mesta u Vladi, tako ne tražimo ni preuzimanje vlasti u bilo kom delu javnog sektora iz nadležnosti Republike Srbije, već tražimo, da u regionima gde živimo imamo šansu na srazmerno zapošljavanje i na rad u institucijama javnog sektora.

Da li SVM očekuje uskoro da će biti prekomponovanja vlasti u Pokrajini, odnosno očekujete li nove prevremene izbore u Pokrajini i kakvo stanje ti izbori mogu doneti?

— SVM smatra da će promena u Pokrajini biti onda kada se ispune propisani preduslovi. SVM je deo skupštinske većine u Pokrajini i nosi deo odgovornosti za rad Skupštine i Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine. Izbora u Vojvodini će biti ako se za to stvore zakonski uslovi, a SVM kao odgovorna partija i kao odgovoran partner i po ovom pitanju želi da ispoštuje propise.

SVM u Subotici ima značajno učešće u vlasti i mesto gradonačelnika. Da li očekujete u SVM-u da će promene u Pokrajini uticati i na neka prekomponovanja u Subotici?

— O uticaju promena u Pokrajini na prilike u Subotici možemo razgovarati kada dođe do nekih promena na nivou Pokrajine. Što se tiče uticaja promena na Republičkom nivou na situaciju u Subotici, mi u SVM očekujemo da će doći do daljnje stabilizacije odnosa u skupštinskoj većini, koja je preuzela odgovornost za prilike u Subotici. Koalicionim sporazumom između SNS i SVM, koji je dostupan javnosti, su predviđene mere koje će obezbediti pozitivne promene i u Subotici i zbog toga ne očekujemo da će biti ozbiljnih namera ili uslova za prekomponovanje vlasti u Gradu.

Kakve odnose imate sa DS-om kao novom opozicijom u republičkoj Skupštini i kakve ćete odnose negovati sa SPS-om i drugim koalicionim partnerima Vlade?

— Principijelan stav je SVM-a, da želimo biti odgovoran partner na svim nivoima vlasti, gde učestvujemo u skupštinskoj većini. Demokratska stranka je sada u opoziciji u Republici, a u Pokrajini čini okosnicu skupštinske većine. Naš stav, u odnosu na konkretno pitanje u ovom momentu znači, da ne želimo ni na koji način da utičemo na dešavanja u Demokratskoj stranci, a sa druge strane želimo da imamo korektne partnerske odnose sa SPS-om i drugim partijama sa kojima SNS i SVM čini parlamentarnu većinu.

Ima najava da bi SVM mogao dobiti i mesto ambasadora u nekoj zemlji, koliko je to izvesno?

— Činjenica je da više decenija unazad nijedan pripadnik mađarske nacionalne zajednice u Srbiji nije postavljen za ambasadora Srbije u nekoj državi. SVM smatra da to nije logično, i ako se ukaže mogućnost SVM će tražiti i predložiti adekvatnog kandidata koji ispunjava propisane uslove za ambasadora.

Neki analitičari ocenjuju da je SVM odlukom o ulasku u Vladu Srbije stvorio najbolju poziciju za zajednicu vojvođanskih Mađara u daljoj istoriji parlamentarnog života u Srbiji. Kakav je Vaš stav o takvim ocenama?

— Veliki broj naših birača, prihvatajući naš izborni program, prihvatio je i predlog da postanemo deo parlamentarne većine i deo Vlade Republike Srbije. Potpisivanjem koalicionog dogovora sa SNS-om, obavezali smo se za preuzimanje dela odgovornosti za realizaciju programa Vlade i našeg izbornog programa. Smatramo da će naše učešće u Vladi biti u interesu boljeg života Mađara, tako i ostalih građana Srbije. Za SVM će rezultat na završenim izborima biti merilo uspešnosti na svim narednim izborima.

Najavljen je novi Statut Vojvodine do 6. juna, smatrate li da je trebalo prvo usvajati promene Ustava ili redosled ne uslovljava buduća očekivanja Pokrajine?

— U obavezi smo da do 6. juna ove godine donesemo novi Statut Vojvodine, i zbog toga sada nije aktuelno govoriti o izmenama Ustava Republike Srbije i o položaju Vojvodine u novom Ustavu.

Šta ste platformom SVM-a predložili Vladi, a čemu SVM može značajno da doprinese u sprovođenju reformi?

— Koalicioni sporazum koji smo potpisali sa SNS sadrži naša programska opredeljenja, koja čine celinu sa programom Vlade. U osnovi, SVM će angažovati sve svoje potencijale kako bi Narodna skupština i Vlada Republike Srbije što uspešnije savladali izazove koje će doneti realizacija dugo odlaganih reformi, i što efikasnije savlađivanje izazova koje će doneti proces pridruživanja Evropskoj uniji.

Šta je najveći dobitak za SVM u novoj Vladi, da li Vam je ponuđeno nešto što niste mogli realizovati sa prethodnim koalicionim partnerima?

— Možemo reči da je SVM planirao, pre izbora, da bude deo parlamentarne većine, ako dobije podršku svojih birača. Imali smo pet, a sada imamo šest poslanika u Narodnoj skupštini, što znači da smo postali jedan od dobitnika ovih vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji. Sa Srpskom naprednom strankom smo postigli koalicioni dogovor, značajan za njene potpisnike i sve građane Srbije. Sa novom, koalicionom Vladom Srbije i premijerom Vučićem, svi građani Srbije dobili su istinsku šansu da se u našoj državi život u dogledno vreme promeni nabolje, da se sprovedu mere za smelije i odgovornije savlađivanje izazova, koje će doneti proces pridruživanja Evropskoj uniji. SVM će biti odgovoran koalicioni partner u savlađivanju budućih izazova, a birači će na sledećim izborima dati sud koliko smo uspešno radili u njihovom interesu.

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 9 godina i 11 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 3346
Povezane teme

svm

savez vojvođanskih mađara

koalicija

karolj pal

prekomponovanje vlasti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.