Komentara: 0
Pregleda: 2752

"Karikatura je odraz onoga što zaista jesmo"

07.03.2019. u 13:55h
Izvor: Subotica.com
U okviru izložbe "100 godina od rođenja slikara i profesora Đorđa Bošana", u Gradskom muzeju održano je veče posvećeno satiričnom listu "Grimasz", koji je u periodu između dva svetska rata izlazio i u Subotici, a čiji saradnik je bio Bošan. Gost večeri bio je karikaturista Pal Lephaft, koji od 1994. godine uređuje ovaj list.
"Karikatura je odraz onoga što zaista jesmo"

Prvi broj satiričnog lista "Grimasz" izašao je 1935. godine, za koji je naš sugrađanin Đorđe Bošan, kao 17-godišnji mladić crtao karikature i izrađivao grafike. Od tada pa do danas, ovaj list izlazio je s manjim ili većim pauzama, pretrpeo je mnogo promena, ali je uspeo da zadrži ono najvažnije - karikaturu, kao izraz slobode umetnika.

- Kada sam počeo da uređujem ovaj list, odlučio sam da crtež našeg velikog slikara i grafičara, Hanđo Andraša, stavim na naslovnu stranu, kako bih ukazao na to da će karikatura dobiti veći prostor, odnosno da će se objavljivati na tri, četiri ili pet stubaca, ali i da karikatura nije vic, već da ona mora biti misaona i da mora imati najmanje dva-tri sloja, ako uspemo. Ne uspemo uvek, ali ta slojevitost je veoma važna, kao i čista grafika, koja znači fini rad, bez mnogo zamajavanja i raznih boja - objasnio je Pal Lephaft, koji već 25 godina uređuje današnju "Grimasz"-u, a koja izlazi svake nedelje u subotnjem izdanju "Magyar So"-a.

"Karikatura je odraz onoga što zaista jesmo"

"Karikatura je odraz onoga što zaista jesmo"

Prema rečima našeg sagovornika, karikatura je jedna vrlo zanimljiva vrsta umetnosti, koja od čoveka zahteva da otvori oči, ali ne samo da gleda, već i da vidi.

- Ako je već uspeo da vidi ono što želi, onda to treba da nacrta tako da karikatura ne bude kriva, već originalna slika. Karikatura nikada nije naš odraz u ogledalu, već odraz onoga što zaista jesmo. Nažalost, po mom mišljenju, karikatura nema ono mesto koje bi trebalo da zauzima, jer ona je prvenstveno novinarska kategorija i zbog toga je njeno mesto, pre svega, u dnevnoj štampi - poručio je Lephaft.

"Karikatura je odraz onoga što zaista jesmo"

"Karikatura je odraz onoga što zaista jesmo"

U sklopu večeri, otvorena je i kamerna izložba karikatura Đorđa Bošana i Pala Lephafta, koju će zainteresovani posetioci moći da pogledaju u Gradskom muzeju tokom narednih nedelja, dok će izložba slika Đorđa Bošana biti otvorena do 15. marta.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 1 mesec
Komentara: 0
Pregleda: 2752
Povezane teme

gradski muzej

izložba

Gradski muzej Subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.