Komentara: 1
Pregleda: 3645

Kardiovaskularne bolesti mogu se izbeći ako se na vreme reaguje

01.10.2015. u 11:21h
Izvor: Subotica.com
Povodom obeležavanja Svetskog dana srca, u prostorijama Crvenog krsta juče je održana je akcija kontrole zdravlja. Lekari Centra za promociju ZZJZ i Preventivnog centra Doma zdravlja pokušali su da ukažu građanima da su kardiovaskularne bolesti preventabilnog karaktera, te je za sprečavanje ili odlaganje pojave bolesti veoma važna kontrola faktora rizika. Tokom prošle godine, kardiovaskularne bolesti imale su udeo od oko 53 procenta u ukupnoj smrtnosti stanovništva.
Kardiovaskularne bolesti mogu se izbeći ako se na vreme reaguje

Na nastanak kardiovaskularnih bolesti utiču brojni faktori, koji se mogu podeliti u dve grupe: nepromenljivi i promenljivi. Među onima na koje ne možemo uticati spadaju genetika, pol i godine starosti.

Međutim lekari ističu da na nastanak kardiovaskularnih bolesti utiču i brojni štetni faktori poput nepravilne ishrane, gojaznosti, nedovoljne fizičke aktivnosti, upotrebe duvanskih proizvoda, nedovoljno sna i odmora, povišenog krvnog pritiska i holesterola, koji imaju svojstvo da umnožavaju negativan uticaj ukoliko postoji više štetnih faktora istovremeno. Sa ciljem ukazivanja na činjenicu da su kardiovaskularne bolesti preventabilnog karaktera održana je akcija u okviru koje je građanima merena visina krvnog pritiska, nivo holesterola i šećera u krvi, kao i koncentracija ugljen-monoksida u izdahnutom vazduhu.

Kardiovaskularne bolesti mogu se izbeći ako se na vreme reaguje

Akciji su se priključili i studenti Visoke pedagoške škole, koji su merili odnos mišićnog i masnog tkiva, kao i Apoteka Subotica.

Kako visok pritisak spada u faktore rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti, Apoteka Subotica odlučila je da svog najlojalnijeg kupca nagradi aparatom za merenje krvnog pritiska. 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 5 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 3645
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

crveni krst

kontrola zdravlja

kardiovaskularne bolesti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.