• Pregleda: 3186

Kardiovaskularne bolesti mogu se izbeći ako se na vreme reaguje

Povodom obeležavanja Svetskog dana srca, u prostorijama Crvenog krsta juče je održana je akcija kontrole zdravlja. Lekari Centra za promociju ZZJZ i Preventivnog centra Doma zdravlja pokušali su da ukažu građanima da su kardiovaskularne bolesti preventabilnog karaktera, te je za sprečavanje ili odlaganje pojave bolesti veoma važna kontrola faktora rizika. Tokom prošle godine, kardiovaskularne bolesti imale su udeo od oko 53 procenta u ukupnoj smrtnosti stanovništva.
Kardiovaskularne bolesti mogu se izbeći ako se na vreme reaguje

Na nastanak kardiovaskularnih bolesti utiču brojni faktori, koji se mogu podeliti u dve grupe: nepromenljivi i promenljivi. Među onima na koje ne možemo uticati spadaju genetika, pol i godine starosti.

Međutim lekari ističu da na nastanak kardiovaskularnih bolesti utiču i brojni štetni faktori poput nepravilne ishrane, gojaznosti, nedovoljne fizičke aktivnosti, upotrebe duvanskih proizvoda, nedovoljno sna i odmora, povišenog krvnog pritiska i holesterola, koji imaju svojstvo da umnožavaju negativan uticaj ukoliko postoji više štetnih faktora istovremeno. Sa ciljem ukazivanja na činjenicu da su kardiovaskularne bolesti preventabilnog karaktera održana je akcija u okviru koje je građanima merena visina krvnog pritiska, nivo holesterola i šećera u krvi, kao i koncentracija ugljen-monoksida u izdahnutom vazduhu.

Akciji su se priključili i studenti Visoke pedagoške škole, koji su merili odnos mišićnog i masnog tkiva, kao i Apoteka Subotica.

Kako visok pritisak spada u faktore rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti, Apoteka Subotica odlučila je da svog najlojalnijeg kupca nagradi aparatom za merenje krvnog pritiska. 

Izvor: Subotica.com

povezane teme

1
Nobelova nagrada Odgovori
Otkrili su Ameriku!!! --- "Kardiovaskularne bolesti mogu se izbeći ako se na vreme reaguje".

Ima i drugih "otkrica", kao na primer da je "12 sati tacno u Podne, i to svakoga dana!"
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.