Komentara: 3
Pregleda: 2130
Foto

Karavan „Digitalna ekspedicija“ tokom vikenda u našem gradu

23.10.2021. u 16:10h
Izvor: Subotica.com
Karavan "Digitalna ekspedicija" zaustavio se ovog vikenda u našem gradu, svojoj desetoj stanici. U samom centru grada Subotičani su imali priliku da se upoznaju sa elektronskim javnim uslugama koje su dostupne na sajtu eUprave, principima elektronske trgovine i osnovama bezbednog korišćenja društvenih mreža, kao i ostalim pogodnostima digitalnog prostora.
Karavan „Digitalna ekspedicija“ tokom vikenda u našem gradu

Po rečima Biljane Barošević, pomoćnice ministarke u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, zahvaljujući zalaganju predsednika Aleksandra Vučića Srbija je ostvarila napredak u mnogim oblastima, među kojima je i oblast digitalizacije.

- Prepoznajući značaj digitalnih veština, pismenosti i bezbednosti Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja podržalo je inicijativu premijerke Ane Brnabić i uzelo učešće u realizaciji ovog projekta značajnog za sve građane Srbije. Cilj Ministarstva, u skladu sa kampanjom „Srbija bez barijera“, je da obezbedi jednake uslove za sve građane i život bez barijera, čemu svakako doprinose inovativne aktivnosti, kao što je karavan „Digitalna ekspedicija – objasnila je Biljana Barošević.

Srđan Samardžić, član Gradskog veća za oblast privrede, zahvalio se premijerki Ani Brnabić i partnerima projekta i istakao veliko zadovoljstvo što građani Subotice imaju priliku da saznaju pregršt zaista korisnih informacija i bliže se upoznaju sa digitalizacijom i njenim prednostima.

- Ovaj sjajan projekat krenuo je u avgustu iz Beograda a Subotica je jedna od lokalnih samouprava gde će građani imati priliku da se upoznaju sa ključnim digitalnim veštimana, radom eUprave, digitalnom trgovinom  i osnovama bezbednosti I digitalne pismenosti, kroz razgovore i radionice sa ekspertima – naglasio je Samardžić. – Da bi građani ostvarili punu korist od veoma brze i efikasne digitalizacije, treba da naučimo kako da kupujemo I prodajemo putem interneta, ali I da naši najmlađi koji intenzivno koriste sve mogućnosti digitalnih tehnologija da nauče da to čine na bezbedan način.

Među partnerima karavana „Digitalna ekspedicija“ je Program Ujedinjenih nacija za razvoj -UNDP koji uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja sprovodi projekat „Nove veštine za nove industrije – Nacionalni program prekvalifikacija za IT“ sa fokusom na prekvalifikacije za IT sektor za nezaposlena lica, uključujući i posebnu inicijativu za unapređenje digitalne pismenosti i digitalnih veština starijih građana i građanki. Poseban program digitalne pismenosti za starije biće pilotiran u 20 gerontoloških centara i domova za smeštaj odraslih i starih širom Srbije, a obuhvatiće predavanja i radionice na temu komuniciranja preko interneta, u najširem smislu, kao i nabavku neophodne opreme kako bi se korisnicima pomenutih ustanova omogućio lakši pristup digitalnim uslugama i proizvodima.

Ovaj projekat se realizuje i uz podršku u Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Kancelarije za IT i eUpravu, i u partnerstvu sa programom „Nova pismenost” - koji zajedno realizuju Američka agencija za međunarodni razvoj USAID i Propulsion.

Ciklus predavanja i sutra počinje u 10 časova temama kako da se postane "eGrađanin" i kako da se kupuje i prodaje na internetu. Od 11 i 13 časova biće upriličena dva predavanja na temu bezbednog korišćenja interneta, zatim od 12 časova predavanje "Ja kao digitalni urednik", a od 14 časova "Ja kao medij". Serija dnevnih predavanja završiće se još jednim predavanjem, kako da se postane "eGrađanin" i kako da se kupuje i prodaje na internetu, a počinje u 16 časova.

U slučaju lošeg vremena, događaj će se prebaciti na Otvoreni univerzitet.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 mesec i 1 nedelju
Komentara: 3
Pregleda: 2130
Povezana vest
Povezane teme
srđan samardžić digitalna pismenost
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.