• Pregleda: 3476

Kapitalni projekti za životinje u Zoo vrtu na Paliću

U cilju zadovoljavanja životnih potreba životinja u zatočeništvu po evropskim standardima, Grad Subotica finansirao je dva projekta u Zoološkom vrtu na Paliću. Reč je o izgradnji nove volijere za belog medveda, kao i radovi na uređenju spoljašnjeg prostora kod žirafa, uređenja nadstrešnice, ali i dela za nojeve.
Kapitalni projekti za životinje u Zoo vrtu na Paliću

Objekat koji se gradi kod belog medveda spada u kapitalnu investiciju za koju je iz budžeta grada izdvojeno oko 2.5 miliona dinara, dok je za žirafarnicu izdvojeno oko 860 hiljada dinara. Svi radovi trebalo bi da budu završeni za desetak dana.

Kod žirafa su počeli radovi na uređenju spoljašnjeg prostora, zatvorene nadstrešnice. Na ovaj način će se ispuniti EEP standardi držanja žirafa i omogućiti njihovo puštanje u spoljašnju volijeru i tokom zime. Nakon adaptacije u žirafarnici će moći živeti 3 odrasle žirafe, a postojaće i poseban deo za odvajanje ženke sa teletom.

Kada je reč o proširenju voalijere kod medveda, on će nakon završenih radovi boraviti na 500 kvadratnih metara, iako je po svetskim standardima prihvatljivo i 300. Medved će imati prirodnu podlogu na 260m², vegetaciju i preko potreban hlad, dok će posetioci moći videti belog medveda iz drugačijeg ugla.

Zoološkom vrtu su u toku još poneki sitniji radovi, koje zajedno sa dva pomenuta velika projekta finansira Grad Subotica. Za kompletne radove, koji bi trebalo da budu završeni za desetak dana, iz budžeta grada je izdvojeno nešto više od 3 miliona i 300 hiljada dinara.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Srđan Olman

povezane teme

5
nana Odgovori
Kako bi bilo lepo da mi ovoj gradskoj upravi vidimo leđa.
earthworker Odgovori
kako EEP standardi? valjda EPS!
kojot Odgovori
Ништа вам није добро.Мислим да ова вест није за пљување и негативне коментаре.
sos Odgovori
''u cilju zadovoljavanja zivotnih potreba zivotinja u zatocenistvu po evropskim standardima'' grad iz budzeta izdvaja 3.500,000,00 RSD-pozdravljam, treba zivotinjama evropski standard.
sada prosto pitanje dali stanovnicima subotice treba omoguciti zivot po istim tim standardima ili se evropski standardi odnose samo na zivotinje ?
lako je labanu biti istaknuti menadjer kad posluje mimo svih logicnih zakona ekonomicnosti i samostalnosti uz svesrdno pomaganje opstinskih koalicioni partnera,kojima su zivotinje interesantnije od gradjana.!!!!SAMO NAPRED......./
ffilozoff Odgovori
Napravite i azil u sklopu zoo-a,ima mesta,a i resen problem...
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.