Komentara: 6
Pregleda: 1779

Kampanja: "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama"

26.11.2012. u 15:58h
Izvor: Demokratska stranka (GrO Subotica)
Članice Pokrajinskog Foruma žena Demokratske stranke obeležavanjem međunarodne Kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" i ovoga puta podsećaju i ističu da su ženska prava ljudska prava i da svi imamo pravo na život bez nasilja. I pored toga, svaka treća žena u Srbiji je pretrpela fizičko nasilje, svaka druga trpi psihološko nasilje.
Kampanja: "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama"

U 74.8 % slučajeva nasilje je pretpela od svog partnera

Nasilje se može desiti svakoj ženi. Ono je posledica zloupotrebe moći jednog pola nad drugim a ne ženinog ponašanja. Svaka žena ima pravo na izbor da ostane u partnerskoj vezi ili da je napusti, izbor da li će i za koga da se uda, pravo na razvod i na raspolaganje imovinom. Pravo da radi i da se obrazuje i da donosi važne odluke vezane za decu, porodicu i svoju budućnost.

Svaka žena ima pravo da se smatra žrtvom nasilja u slučaju neželjenog seksualnog kontakta bez obzira na to u kakvom je odnosu sa nasilnikom. Svaka žena ima pravo na miran i dostojanstven život bez nasilja, na ravnopravnost u braku, na slobodu izbora, na budućnost.

Baš kao i svaki muškarac.

Mi želimo da zaustavimo nasilje nad ženama tako što o njemu nećemo čutati, tako što ćemo kao političarke i političari dokazati svoju spremnost za borbu protiv rodne nejednakosti i snažno se zalagati za rešavanje svih oblika problema rodnozasnovanog nasilja!

Žrtva nasilja može biti svaka žena, bez obzira na nivo obrazovanja, socijalno-ekonomski status, godine života. Žrtve mogu biti naše majke, sestre, ćerke, prijateljice. One nisu same, to im i ovoga puta moramo pokazati.

Veliki broj nasilnih dela nad ženama ima svedoke koji nikada nisu i neće reagovati. Jedina prava reakcija podrazumevala bi bezuslovnu prijavu nasilja policiji. Nečinjenje ne može biti opravdano izgovorom ili pretpostavkom da je reč o ličnim i privatnim stvarima, sporadičnom slučaju ili nejasnoj situaciji… Nasilnik veruje da je nasilje opravdano i gotovo uvek ga ponavlja.

Mnogo nas je koji to znamo, čujemo, često vidimo, ali retko reagujemo.

Od svih nas se ne očekuje direktno mešanje ukoliko ono povećava rizik od odmazde ili surovije ponašanje nasilnika. Od nas se traži da ne okrećemo glavu nalazeći izgovor, da reagujemo odmah, na najmanju sumnju, zvuk ili buku koja dolazi iz susednog stana.Ta neprilika možda je prilika da pokažemo sebe na delu, mogućnost da prekinemo nasilni niz koji lako završava tragično. Ovo je još jedna od naših mogućnost kojom ćemo stvarati društvo u kojem se nasilje ne prećutkuje, ne toleriše i ne opravdava.

To je obaveza i svakog muškarca, da javno osudi nasilje nad ženama. Članovi Demokratske stranke daju obećanje: da neće tolerisati nasilje u svom okruženju, da neće pravdati nasilnika nad ženama, da će javno osuditi nasilje nad ženama, da će prijaviti svako nasilje nad ženama

Žene u Srbiji danas, za razliku od njihovih pretkinja, imaju institucionalnu i zakonodavnu podršku društvene zajednice da se principi rodne ravnopravnosti uvrste u sve sfere života. Pored podrške članica Foruma žena Demokartske stranke, snažnu podršku daju i članovi Demokratske stranke ističući da će i na dalje davati svoj maksimalni doprinos, bez obzira na pozicije na kojima se nalaze, kako bi se nastavila dosledna ali i obezbedila još bolja primena donetih pravnih i zakonskih normi u oblasti ravnopravnosti. Usmerićemo svoja znanja i graditi demokratsko društvo koje će omogućavati jednake startne i životne pozicije svim građankama.

U Srbiji žena mora da bude ravnopravna, i kad radi i kad odlučuje. Demokratska stranka, kao moderna evropska partija tako vidi svoju zemlju, na tim principima će i dalje graditi društvo u kojem je svako siguran i s jednakim mogućnostima bez obzira na pol, rasu, političko ubeđenje, veru ili naciju, stvarajući od naše zemlje poželjno mesto za život.

Za život u društvu u kome će svakom pojedincu i pojedinki biti data mogućnost da ostvare svoja građanska i ljudska prava, u skladu sa ličnim potrebama i sopstvenim odlukama.

FORUM ŽENA DEMOKRATSKE STRANKE
SUBOTICA, 26.11.2012.

Izvor: Demokratska stranka (GrO Subotica)
Postavljeno pre 11 godina i 4 meseca
Komentara: 6
Pregleda: 1779
Povezane teme

nasilje nad ženama

stop nasilju nad ženama

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.