Komentara: 24
Pregleda: 11244

Kamere u Subotici ne sankcionišu brzinu kretanja vozila, samo crveno svetlo

11.02.2021. u 11:00h
Izvor: Subotica.com
U javnosti se pre desetak dana pojavila informacija da je počeo sa radom sistem za merenje brzine kretanja vozila na delu ulice Maksima Gorkog, od škole "Ivan Goran Kovačić" prema raskrsnici sa Ulicom braće Radić. Ovu informaciju smo proverili i pokazala se netačnom. Bez obzira na to što kamere još uvek ne beleže prekoračenja brzine, neophodno je poštovanje ograničenja, posebno u zoni škola.
Kamere u Subotici ne sankcionišu brzinu kretanja vozila, samo crveno svetlo

Video nadzor na najprometnijim saobraćajnicama u Subotici prvi put je implementiran i pušten u rad krajem 2014. godine, a šest meseci kasnije, nakon probnog rada, je počelo sankcionisanje prekršaja.

U pitanju su kamere koje snimaju saobraćaj, i uz namenski softver prepoznaju registarske tablice, što je bio preduslov da se mogu beležiti prekršaji, pre svega nepoštovanja svetlosne signalizacije, ali i drugi prekršaji i situacije u saobraćaju. Kamere su povezane sa Kontrolnim centrom u Policijskoj upravi Subotica, a sankcionisanje vozača se vrši uz dokumentovanje prekršaja.

S obzirom da je u centru grada nekoliko deonica koje su označene kao zona škole, gde je kretanje ograničeno na 30km/č, sistem koji od novembra prošle godine funkcioniše i u ulici Maksima Gorkog, na delu puta od raskrsnice sa Ulicom braće Radić do škole Ivan Goran Kovačić, čime je praktično kamerama pokriven pravac od Nove opštine do raskrsnice sa ulicom Matije Gupca, vozači su se pitali šta te kamere beleže, a upravo to smo istražili.

Kamere u Subotici ne sankcionišu brzinu kretanja vozila, samo crveno svetloSve kamere u gradu povezane na Kontrolni centar su pre svega nadzorne, ali svaka po svojoj tehničkoj specifikaciji je prilagođena uslovima i potrebama trenutne lokacije. Za sada se sankcioniše samo prolazak kroz crveno svetlo.

Što se tiče ulice Maksima Gorkog, dela puta od Ulice braće Radić do OŠ "Ivan Goran Kovačić", za šta su se vozači poslednjih meseci najviše pitali, kamere u oba pravca za sada kamere ne beleže brzinu kretanja vozila, iako postoje tehnički uslovi.

Ono što smo saznali iz Sekretarijata za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj je da sistem dokumentuje prekršaje u svim vremenskim uslovima (dan, noć, kiša, sneg, magla), snimanje se vrši u svim saobraćajnim trakama, na glavnom putu, u oba pravca kretanja vozila.

Kamere u Subotici ne sankcionišu brzinu kretanja vozila, samo crveno svetloS obzirom da je u pitanju nadzor saobraćaja, ovaj sistem u svim uslovima neprekidno osmatra zonu nadzora i dokumentuje svaki prolazak sa po jednom slikom registarskih oznaka vozila.

- Ukoliko se desi jedan od "okidača" (npr. detekcija prolaska preko crvenog signala na semaforu), sistem događaj sprema u posebnu bazu podataka, sa nizom slika, kako bi se nedvosmisleno moglo dokazati da vozilo prolazi raskrsnicu, kada je upaljeno crveno svetlo na semaforu. Svi podaci sa otpremaju u bazu MUP-a, gde se skladište i obrađuju. Kada sistem za merenje brzine kretanja bude u funkciji, prekršaji koji su validni slaće se vlasnicima vozila - kažu za naš sajt u Sekretarijatu.

Kamere u Subotici ne sankcionišu brzinu kretanja vozila, samo crveno svetloS obzirom da je bilo i pitanja da li kamere očitavaju registarske markice na vetrobranskom staklu, dobili smo odgovor da kamere to ne očitavaju, uz napomenu da se dokumentovanjem tablica u sistemu policije može utvrditi da li je vozilo registrovano.

Bez obzira na to što sistem kamera (trenutno) ne beleži brzinu kretanja vozila, veoma je važno da se, kao i na bilo kojoj saobraćajnici, svi učesnici u saobraćaju pridržavaju svih propisa i da prilagode vožnju uslovima puta, da poštuju saobraćajne znakove - pogotovo u zonama gde su škole.

Kamere u Subotici ne sankcionišu brzinu kretanja vozila, samo crveno svetlo

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 3 meseca
Komentara: 24
Pregleda: 11244
Povezane teme

bezbednost učenika

bezbednost biciklista

video nadzor grada

kazne za prekršaj

saobraćajni prekršaji

kontrola saobraćaja

bezbednost u saobraćaju

bezbednost saobraćaja

merenje brzine kretanja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.