Komentara: 4
Pregleda: 9467

Kako životinje dolaze u ZOO vrt na Paliću?

25.11.2012. u 00:27h
Izvor: Zoološki vrt Palić
Deca nas često pitaju kako lovimo životinje i donosimo ih u zoo vrt. Zamišljaju to kao pravi safari iz filmova ili emisija na kablovskoj televiziji gde radnici vrta na slonu love tigra u Indiji ili kako se rvu sa divljim aligatorima - započinje priču Mirjana Alapović, koordinator ZOO vrta na Paliću.
Kako životinje dolaze u ZOO vrt na Paliću?

 

- S druge strane, neki to zamišljaju kao kupovinu životinja uhvaćenih u divljini od strane lokalnog stanovništva, za neke sitne novce ili zamenu za ... vatrenu vodu. Iako postoji veliko svetsko tržište divljih životinja, najveći deo tog prometa je ilegalan i odnosi se na privatna lica koja nabavljaju životinje za svoje kolekcije ne pitajući za cenu. Na ovaj način se uništavaju cele populacije pojedinih vrsta životinja zarad nečije sujete i prestiža.

Najveći broj divljih uhvaćenih životinja ne preživi put, a da ne govorimo o lovu ugroženih vrsta radi drevnih načina lečenja, lažnih afrodizijačkih dejstava ili samo pukog ukras – peraja od ajkule, rogovi sajgi, slonovača i rog nosoroga ili možda najbizarnije od svega – šaka gorile koja služi kao pepeljara.

Na koji način onda životinje dolaze u zoo?

Vrlo jednostavno, kaže Mirjana, razmnožavanjem jedinki i razmenom ili trgovinom između različitih zoo vrtova. Neke vrste se jednostavno razmnožavaju, poput lavova, dok su druge veoma retke i samim tim dragocenije, poput belih medveda. Naravno, da biste dobili u razmeni neku životinju morate imati adekvatne uslove za smeštaj te vrste. S druge strane, i da imate sve novce ovoga sveta pojedine vrste je gotovo nemoguće dobiti, poput indijskog slona, ukoliko niste uključeni u posebne programe vezane za tu vrstu ili u asocijacije i udruženja zoo vrtova.

Razlozi za ovako stroge načine poslovanja su zaštita i opstanak pojedinih vrsta životinja i očuvanje zdravog genetskog fonda.

Kako životinje dolaze u ZOO vrt na Paliću?

Da li sarađujete sa ZOO vrtovima iz okruženja?

Zoo vrt Palić najčešće sarađuje sa zoo vrtovima u okruženju kao što su Vadašpark Segedin, Zoo Njiređhaza iz Budimpešte, Zoo vrt Osijek i Vrt dobre nade Beograd.

Tokom godina u okviru razmene životinja dobili smo foke, lemure, dvogrbe kamile i merkate. U navedene vrtove otišle su jednogrbe kamile, lavovi i poslednja u nizu Julie, mladunče nosatog rakuna. Tokom 2013. Planiramo da u okviru ovog programa nabavimo potpuno nove vrste za zoo vrt te da publici izložimo i vrstu ptice koja je trenutno u karantinu – kukubaru.

Kako životinje dolaze u ZOO vrt na Paliću?

Izvor: Zoološki vrt Palić
Postavljeno pre 11 godina i 5 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 9467
Povezane teme

ZOO vrt Palić

mirjana alapović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.