• Pregleda: 3147

Kako sprečiti i lečiti demenciju?

Kako sprečiti i lečiti demenciju?

U Gerontološkom centru danas je održan okrugli sto na temu „Grupni oblik rada sa osobama obolelim od demencije“, koji treba da odgovori na ključna pitanja vezana za preventivu i lečenje ove sve češće bolesti.

Po rečima Nenada Ivaniševića, direktora Gerontološkog centra, ovaj okrugli sto je osnova za otvaranje budućeg Centra za demenciju.

- Ova bolest poprima oblik epidemije i taj trend zahteva novi vid edukacije i rada sa pacijentima. Važno je reagovati na rani oblik, koji najbliži srodnici često ne primete odmah – poručuje Ivanišević.

U okruglom stolu učestvovali su i predstavnici Pokrajinskog zavoda za socijalnu zaštitu i privatnih domova iz našeg grada.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

10
dileja Odgovori
Ovaj baš lipo divani da ga svi razumedu ili sam ja izlapio.
Овца за шишање Odgovori
За овај народ је касно да се спречи, сад може само да се лечи, са мало наде у излечење!
oliver Odgovori
Preporuka za Dzeja, izadji malo medju narod pa ces cuti sta misle o tebi i tvom radu! Istinu treba da cujes, frapiraces se!!!!
Drug ACA
Neša bar nešto radi i da se u svakoj firmi ovako radi, bio bi grad mnogo bolji. Eto toliko
X Odgovori
Demencija je najveci problem u Srbiji. Ljudi glasaju za oni koji su izazvali ratove, koji su krive za samcije, koji su pokrali sve zivo, koji su stvorili mafijasku drzavu. Cini mi se da svaki put zaborave ovo kad je glasanje. Madjari, znam da glasaju za SVM ionako skoro vise nema mladih jer SVM nista ne radi sem pune necije dzepove. Njihovi glasaci ovo zaborave kad im SVM organizuje kuvanje paprikasa. Sta cine srpski politicari da zaludjuju narod pa da glssaju ponovo za njih, ne znam
Indijanac Odgovori
Kako sprečiti i lečiti demenciju?

Uppf, jutros mi je neko dao recept za lečenje demencije, ali sam nažalost zaboravio gde sam ga ostavio.
Miro Odgovori
Samo se treba setiti...i nema demencije!!
Lela Odgovori
Gospodo vi koji ste ovde komentarisali sve i svašta, samo niste shvatili suštinu problema. Izgleda da niko od vas nema dementnu osobu u kući (a još je može imati) ne znate koliki je to problem za porodicu. U Srbiji na žalost zakoni ne priznaju demenciju kao bolest i ogroman problem porodice pa i šire. Od ove strašne bolesti ne strada samo oboleli već i čitava njegova bliža okolina. Na žalost, takve osobe porodice nemaju gde smestiti jer ima samo mali broj ustanova koje zbrinjavaju ovakve bolesnike. Smeštaj je u tim ustanovama je za jednu prosečnu porodicu skoro nemoguće isplatiti jer je preskup.
Ovaj problem nemojte gledati kroz mržnju prema g. Ivaniševiću nego pomislite da će sutra neko vaš bližnji oboleti od ove bolesti.
Stojan
Ne očekujte od države koja uništava svoje građane ikakvu pomoć, uzdajte se samo u sebe. Nađite savesnog i stručnog lekara i držite ga se.
Realan Odgovori
Zvanična medicina se, zarad profita, ne bavi uzrocima nego posledicama. Demencija je posledica nezdravog života, nezdrave hrane i pića, duvana, alkohola, stresova, HAARP-a, hemtrejlsa, uranijuma i hemikalija bečanih bombama, svakojakog mentalnog i fizičkog đubreta koji korporacije seju isključivo iz interesa. Zašto u "necivilizaciji" (selo, planina, priroda) nema demencije? Jer nema korporacija.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.