Komentara: 16
Pregleda: 10923

Kako se dobija iznos prosečne plate?

05.09.2014. u 17:11h
Izvor: RTV Yueco
Koliki će biti statistički iznos prosečne plate na kraju jednog meseca u Subotici ne određuje se na osnovu svih isplaćenih zarada u našem gradu već na osnovu uzorka koji obuhvata 65 odsto isplaćenih zarada. Obradom tog uzorka, za koji u statističkom zavodu tvrde da je reprezentativan došlo se do podatka da prosečna zarada na kraju jula iznosi nešto preko 41.500 dinara, što je cifra koja, kada je pomenete, kod Subotičana izaziva različite reakcije.
Kako se dobija iznos prosečne plate?

Zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je prosečna zarada u Subotici u julu mesecu bila 41.591 dinara, što je za 0,8 odsto više u odnosu na jun. Prosečna zarada, prema statistici, u prvih sedam meseci iznosila je 40.203 dinara mesečno, što je za 4,9 odsto više nego u periodu januar – jul 2013. godine.

Načelnica odeljenja statistike u Subotici Speranca Rotar kaže da se prosečna zarada izračunava na osnovu metodologije, čiji skraćeni tekst možete pročitati na zvaničnom sajtu Republičkog zavida za statistiku. Prema njenim rečima, do ove cifre od 41.591 dinara došlo se, između ostalog, metodološkim izračunavanjem plata isplaćenih u ovom slučaju u julu mesecu ove godine u našem gradu. Međutim, po njenim rečima, u izračunavanje prosečne zarade ne ulaze sve isplaćene plate, već samo uzorak koji obuhvata zarade odabranih 65 odsto zaposlenih kod preduzetnika i pravnih lica. Speranca Rotar smatra da je ovako dobijen podatak, zasnovan na naučnim osnovama i dobijen matematičkim i statističkim metodama, reprezentativan.

U Zavodu posebno napominju da se zbog održanja reprezentativnosti pomenuti uzorak menja i zavisi od same strukture obuhvaćenih preduzeća.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 7 meseci
Komentara: 16
Pregleda: 10923
Povezane teme

prosečna zarada u Subotici

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.