Komentara: 11
Pregleda: 3109

Kako sačuvati zaštićeno jezgro grada od reklama?

15.11.2012. u 15:15h
Izvor: SuMedija
U gradskom jezgru Subotice i na Paliću mogu se postavljati reklame koje su u skladu sa uslovima koje postavlja Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture Subotica. Reklama ne sme narušiti arhitekturu zgrade.
Kako sačuvati zaštićeno jezgro grada od reklama?

Vlasnici poslovnih prostora koji žele da postave natpis poslovnog imena, oglasno sredstvo, zaštitni i tehnički uređaj na objektima u zaštićenom jezgru grada i na Paliću dužni su da se u formi zahteva za to obrate Međuopštinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture Subotica koji izdaju uslove pod kojim se može vrštiti oglašavanje u zaštićenom centru grada.

Na osnovu Odluke o uslovima i načinu postavljanja natpisa poslovnog imena, oglasnih sredstava, zaštitnih i tehničkih uređaja u gradskom jezgru Subotice i na Paliću koju je doneo Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture Subotica i koju je grad usvojio pokušava se uvesti red i da u zaštićenom centru grada arhitektura dođe do izražaja.

- Nakon podnetog zahteva vlasnika poslovnih objekata, stručni saradnici našeg zavoda izlaze na llice mesta za koji je podnet zahtev i pristupaju izradi uslova. Uslovima se precizno definiše mesto, položaj, materijal i način postavljanja natpisa poslovnog imena, oglasnih sredstava, zaštitnih i tehničkih uređaja. Mi se trudimo da na taj način usaglasimo želje klijenata i mogućnosti postavljanja reklame — kaže Goran Bolić, konzervator restaurator u Međuopštinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture Subotica.

Vlasnik po dobijanju uslova treba da izradi projekat, koji treba da provere stručnjaci Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Subotica i ukoliko je izrađen prem uslovima, daje se saglasnos i korisnik može dobiti Rešenje o odobravanju za postavljanje natpisa poslovnog imena, oglasnih sredstava, zaštitnih i tehničkih uređaja od Službe za građevinarstvo Subotica.

Stručnjaci Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Subotica sagledavaju situaciju na terenu i uz podatke u arhivi prave pregled postojećeg stanja sa reklamama u zaštićenom jezgru grada.

- Na osnovu Odluke o uslovima i načinu postavljanja natpisa poslovnog imena, oglasnih sredstava, zaštitnih i tehničkih uređaja u gradskom jezgru Subotice i na Paliću mogu da budu reklame koje su u skladu sa uslovima koje postavlja Zavod. Kod postavljanja reklama vodi se računa da se njome ne naruši arhitektura zgrade - kaže Bolić.

Kada su u pitanju zaštitni uređaji na fasade se mogu postavljati tende koje su unificirane, ravne, ili poluloptaste, sa konstrukcijom na izvlačenje i sklapanje, izrađene od eloksiranog aluminijuma, pokrivene nepromočivim, impregniranim platnom i one se mogu postaviti u visini horizontalnog venca. Što se tiče tehničkih uređaja, na fasade se mogu postavljati bankomati, kamere i alarmni uređaji, dok klima uređaji, parabola antene, ventilacioni kanali, dimnjaci, sunčani kolektori i slično moraju da se postavljaju na dvorišnu fasadu u skladu sa uslovima Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Neadekvatne reklame koje nisu u skladu sa uslovima koje daje Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture bi trebale da budu demontirane i da se postave nove koje će biti u skladu sa Odlukom o postavljanju reklama. Kontrolu da li se postavljanje reklama, zaštitnih i tehničkih uređaja vrši u skladu sa odlukom obavlja komunalni inspektor, koji može rešenjem naložiti da se otklone nedostaci ukoliko je reklama postavljena suprotno odobrenju.

Kako sačuvati zaštićeno jezgro grada od reklama?

na fotografiji: pozitivan primer


Bez bilborda u zaštićenom delu grada

Prema Odluci o uslovima i načinu postavljanja natpisa poslovnog imena, oglasnih sredstava, zaštitnih i tehničkih uređaja u gradskom jezgru Subotice i na Paliću od oglasnih sredstava u zaštićenom jezgru grada se mogu postaviti konzolni zaštitni znak, zidna slika, reklamno platno, transparent i vitrina prema uslovima Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Subotica, a zabranjeno je postavljanje samostojećih bilborda. Oglasna sredstva se mogu postaviti na zabatnim zidovima koji nisu deo oblikovane fasade objekata u Gradskom jezgru, u skladu sa uslovima Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture.


Zaštićeno gradsko jezgro

Gradsko jezgro je prostor omeđen željezničkom prugom, željezničkom stanicom, ulicom Maksima Gorkog, ulicom Biskupa Lajče Budanovića, Laze Mamužića, Preradovićevom, Žarka Zrenjanina, Trgom Sinagoge i Zmaj Jovinom ulicom, koji je Odlukom Izvršnog veća Vojvodine proglašen za prostorno kulturno-istorijsku celinu kao i njeno neposredno okruženje (druga strana ulica i puteva), ulica Braće Radića uključujući i Trg Paje Kujundžića.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 5 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 3109

Povezana vest

Povezane teme

reklame na fasadama

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.