• Pregleda: 3179

Kako preživeti tropske temperature?

Izuzetno visoke temperature nose brojne rizike po zdravlje, a naročito su ugroženi pacijenti koji boluju od neke hronične bolesti. Zato bi, s dolaskom leta, trebalo povećati mere opreza, upozoravaju lekari.
Kako preživeti tropske temperature?

Još jedno tropsko leto u gradu je pred nama. Zagazili smo duboko dane kada sunce igra glavnu reč. Posle par dana nešto prijatnijih temperatura metoerolozi ponovo najavljuju visoke temperature koje će do kraja nedelje ići i preko 36 stepeni.

Visoke temperature mnogim građanima ne prijaju, pogotovo hroničnim bolesnicima, ali stručnjaci upozoravaju da svi treba da su na oprezu, kao i da se pridržavaju nekih osnovnih uputstava u ovakvim prilikama.

Lekarka opšte medicine u Domu zdravlja, dr Maja Bjelobrk, savetuje nekoliko ključnih stvari kojih bi se trebalo pridržavati. Na prvom mestu je unos dovoljne količine tečnosti, zbog čega je najbolje da se nigde ne kreće bez flašice vode, zatim izbegavanje masne i pržene hrane, kao i odevanje lagane odeće, svetlih boja. Dr Bjelobrk upozorava da visoke temperature mogu imati brojne posledice ne samo na hronične bolesnike, već i kod zdravih ljudi.

- Kod zdravih pacijenata očekujemo nagle padove pritiska, koji dovodi do kolapca, jake glavobolje, nesvestice koje su praćenje vrtoglavicom, mučnininom, povraćanjem, hroničnom iscrpljenošću i nedostatkom sna. Kod osoba koje boluju od kardio-vaskularnih, dijabetičara i drugih hroničnih oboljenja, dolazi do pojačavanja simptoma njihovih osnovnih bolesti. Takve osobe moraju da prate i redovno uzimaju svoju terapiju, koja se s dolaskom leta koriguje - objašnjava doktorka.

Doktorka savetuje i da u najtoplijem delu dana, između 10 i 17 časova, treba izbegavati aktivnosti na otvorenom, ako je moguće, a ukoliko pak neko mora napolje, bilo bi poželjno da koristi neke vidove zaštite poput šešira, sunčanih naočara, kao i zaštitnu kremu s visokim UV faktorom.

Izvor: TV Subotica

povezane teme

1
Alisa u Zemlji čuda Odgovori
Jedan od vidova "borbe" protiv nesnosnih vrućina je, pored ostalog, rashlađivanje starom, dobrom H2O iliti "običnim" jezikom rečeno - vodom. Da li pak u lavoru, nekom od Rekreacionih centara sa velnes bazenima, koji u neposrednom okruženju "niču" kao pečurke posle kiše... stvar je izbora i finansijskih mogućnosti pojedinaca. U "ekstremnom" slučaju, barem za dekintiranu većinu, čak i na nekoj od eskluzivnih, pa i belosvetskih destinacija, posle kojeg putešestvija sledi "davljenje" na suvom, ali u dugovima.

Naravno, lokal patriotama, pa i turistima-namernicima (ko ili šta je to?) su na raspolaganju 2+1 bazen u gradu (ovaj potonji već dugo "ni na nebu, ni na zemlji"), i Termalni bazen na Paliću. Ukoliko neko odvažan, uz to i nerazuman (pamet mu ne brani) poželi i da se brčka sa raznim andrmoljama sa primesama vode u našoj, a navodno jednoga dana "evropskoj turističkoj destinaciji visoke kategorije", u kojoj će se kupači presvlačiti u kabinama, a ne mimo volje iza drveća i šumaraka?!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.