Komentara: 1
Pregleda: 3806

Kako preživeti tropske temperature?

04.07.2017. u 10:31h
Izvor: TV Subotica
Izuzetno visoke temperature nose brojne rizike po zdravlje, a naročito su ugroženi pacijenti koji boluju od neke hronične bolesti. Zato bi, s dolaskom leta, trebalo povećati mere opreza, upozoravaju lekari.
Kako preživeti tropske temperature?

Još jedno tropsko leto u gradu je pred nama. Zagazili smo duboko dane kada sunce igra glavnu reč. Posle par dana nešto prijatnijih temperatura metoerolozi ponovo najavljuju visoke temperature koje će do kraja nedelje ići i preko 36 stepeni.

Visoke temperature mnogim građanima ne prijaju, pogotovo hroničnim bolesnicima, ali stručnjaci upozoravaju da svi treba da su na oprezu, kao i da se pridržavaju nekih osnovnih uputstava u ovakvim prilikama.

Lekarka opšte medicine u Domu zdravlja, dr Maja Bjelobrk, savetuje nekoliko ključnih stvari kojih bi se trebalo pridržavati. Na prvom mestu je unos dovoljne količine tečnosti, zbog čega je najbolje da se nigde ne kreće bez flašice vode, zatim izbegavanje masne i pržene hrane, kao i odevanje lagane odeće, svetlih boja. Dr Bjelobrk upozorava da visoke temperature mogu imati brojne posledice ne samo na hronične bolesnike, već i kod zdravih ljudi.

- Kod zdravih pacijenata očekujemo nagle padove pritiska, koji dovodi do kolapca, jake glavobolje, nesvestice koje su praćenje vrtoglavicom, mučnininom, povraćanjem, hroničnom iscrpljenošću i nedostatkom sna. Kod osoba koje boluju od kardio-vaskularnih, dijabetičara i drugih hroničnih oboljenja, dolazi do pojačavanja simptoma njihovih osnovnih bolesti. Takve osobe moraju da prate i redovno uzimaju svoju terapiju, koja se s dolaskom leta koriguje - objašnjava doktorka.

Doktorka savetuje i da u najtoplijem delu dana, između 10 i 17 časova, treba izbegavati aktivnosti na otvorenom, ako je moguće, a ukoliko pak neko mora napolje, bilo bi poželjno da koristi neke vidove zaštite poput šešira, sunčanih naočara, kao i zaštitnu kremu s visokim UV faktorom.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 6 godina i 9 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 3806

Povezana vest

Povezane teme

dom zdravlja subotica

zdravstvena zaštita

visoke temperature

zaštita od sunca

letnje vrućine

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.