Komentara: 0
Pregleda: 3563
Foto

Kako ponovo pokrenuti srce?

02.10.2019. u 14:43h
Izvor: Subotica.com
U slučaju iznenadnog srčanog zastoja, osim poziva Hitne pomoći, važno je osobu položiti na čvrstu ravnu podlogu, proveriti svest i disanje, te ukoliko ih nema, započeti sa masažom srca sve dok dežurna ekipa ne izađe na teren.
Kako ponovo pokrenuti srce?

Kako da pomognu članovima porodice, prijateljima, kolegama na poslu ili potpunim neznancima u slučaju iznenadnog srčanog zastoja, sugrađani su danas mogli da nauče od tehničara Službe za hitnu medicinsku pomoć i učenika Srednje medicinske škole, koji su na Gradskom trgu demonstirali na lutkama osnovne mere životne podrške, u okviru tradicionalne akcije "Pokrenimo srce".

- Mislim da bi svi trebalo da znaju na koji način mogu da pomognu osobama u nevolji, jer svega nekoliko minuta može da napravi ključnu razliku i potpuno promeni krajnji ishod. Iako do sada nisam bila u prilici da pomognem nekome, svakako ću to učiniti ukoliko se desi, a to savetujem i drugima - pročila je Dejana Vojnić Tunić, učenica Srednje medicinske škole, koja je sugrađanima pokazivala osnove reanimacije.

Kako ponovo pokrenuti srce?

Prema rečima Žolta Sendija, glavnog tehničara Službe za hitnu medicinsku pomoć, Subotica raspolaže sa dve i po dežurne lekarske ekipe, zbog čega je od izuzetnog značaja da osobe koje se nađu u blizini pacijenta blagovremeno odreaguju, jer će im na taj način spasiti život.

- U najidealnijim uslovima, ekipa Hitne pomoći može da dođe za sedam minuta do mesta incidenta na teritoriji grada, a ako je van grada ili na Paliću, vreme se produžuje, kao i u slučaju gustog saobraćaja ili kada su sve ekipe već na terenu, stoga je važno da neko kupi vreme toj osobi. U slučaju srčanog zastoja, moždane ćelije počinju da odumiru nakon četiri minuta i ako uspemo da stignemo u najidealnijim uslovima za sedam minuta, neko mora tri minuta da masira srce i radi reanimaciju da bi ekipa Hitne pomoći uspela da pomogne osobi i vrati je u život - objasnio je Sendi.

Kako ponovo pokrenuti srce?

Na istu temu, u Velikoj većnici Gradske kuće održan je i Simpozijum za lekare i medicinske sestre/tehničare, koji su bili u prilici da saslušaju stručna predavanja i iskustva svojih kolega iz prakse koji su ponovo "pokrenuli srce".

Izvor: Subotica.com
Demonstracija osnovnih mera životne podrške Demonstracija osnovnih mera životne podrške Demonstracija osnovnih mera životne podrške Demonstracija osnovnih mera životne podrške Demonstracija osnovnih mera životne podrške Demonstracija osnovnih mera životne podrške Demonstracija osnovnih mera životne podrške Demonstracija osnovnih mera životne podrške
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3563
Povezane teme

hitna pomoć

dom zdravlja subotica

hitna medicinska pomoć

akcija pokrenimo srce

služba hitne medicinske pomoći

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.