• Pregleda: 1483

Kako pojednostaviti administrativne postupke u privredi

Konsultacije sa privrednicima na temu optimizacije administrativnih postupaka, održane su danas u Regionalnoj privrednoj komori Subotica. Konsultacije su imale za cilj dobijanje preporuka za pojednostavljenje administrativnih postupaka, koji posebno opterećuju privredna društva u oblasti proizvodnje i prometa hrane za životinje.
Kako pojednostaviti administrativne postupke u privredi

Privredna društva koja se bave proizvodnjom i prometom hrane za životinje, najviše poteškoća imaju prilikom izdavanja sertifikata za izvoz hrane za životinje i izvoz sporednih proizvoda životinjskog porekla, dobijanja dozvola za uvoz i carinjenje pošiljki hrane i hrane za životinje biljnog i mešovitog porekla, te odobravanja objekata za sporedne proizvode životinjskog porekla i objekata u kojima se proizvodi hrana za životinje.

- Ideja je da se definišu tačke u administravinim postupcima koje su najkomplikovanije, a odgovor na to pitanje tražili smo od privrednika. Optimizacija administrativnih postupaka sprovodiće se na način da se eliminišu oni koraci koji su možda suvišni, odnosno da vidimo koja je to lista dokumenata koja se trenutno traži i šta od tih dokumenata možda ne mora da se traži, nego da se pribavi nekim drugačijim putem, u smislu da jedan organ može da pribavi više različitih dokumenata. Dakle, da vidimo na koji način postupci mogu da se pojednostave - rekla je Nevena Kecman, rukovodilac Centra za pružanje usluga, servise i pakete proizvoda Privredne komore Srbije.

Konsultacije je organizovala Privredna komora Srbije, u okviru Projekta za poboljšanje investicione klime u Srbiji, koji sprovodi Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svetske banke. Prema rečima Nevene Kecman, tokom septembra sprovešće se oko dvadesetak fokus grupa na različite teme, koje će biti organizovane u 11 gradova širom Srbije.

- Cilj ovih fokus grupa je detaljna analiza 100 administrativnih postupaka, za koje je procenjeno da predstavljaju veliko opterećenje za privredna društva, kako bi moglo da se dođe do preporuka koje će navedene postupke pojednostaviti i pojeftiniti - dodala je Kecman.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

2
Овца за шишање Odgovori
Радити у оваквим институцијама права је бајка - издржаваш се из буџета а немаш никакву радну норму, контролу, одговорност...
Zrtva Stecaja Odgovori
Podrzavam svaki korak ka dovodjenju novih investitora, domacih vise nego stranih, ali naravno I jednih I drugih. I treba da rade na poboljsanju "investitorske klime" ali ovo nije dovoljno. Pre svega treba da se razjasne duhovi proslosti, da izadju na videlo, da se vidi sta se desilo sa propalim privatizacijama I lopovskim stecajima, da se pohapse odgovorni. Zasto bi iti jedan ozbiljan preduzetnik ulozio svoj novac I doneo svoj posao ovdi u ovu zemlju u kojoj je unisten jedan gigant kao sto je Agrokombinat, gde je sve pokradeno i rasprodato, mimo zakona, gde je stecaj bio lopovski da lopovskiji ne moze biti? Gde smo mi, hiljadu radnika na ulicu isterani?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.