Komentara: 66
Pregleda: 12610

Kako je „počišćena“ „Čistoća“

20.12.2013. u 01:16h
Izvor: Politika Online
Gradonačelnik Subotice tvrdi da je prethodno rukovodstvo urnisalo komunalnu kuću koja više ne može ni da isplati zarade.
Kako je „počišćena“ „Čistoća“

Komunalno preduzeće „Čistoća i zelenilo“ nije uništeno, ono je urnisano, izjavio je za skupštinskom govornicom gradonačelnik Jene Maglai. Svoju slikovitu tvrdnju potkrepio je podatkom: grad iz budžeta mora da obezbedi decembarske zarade za zaposlene u ovom preduzeću, jer ono nema ni toliko novca na računu.

Gradonačelnik je izneo ono o čemu se već više meseci nagađalo: prethodno rukovodstvo „Čistoće i zelenila“ je ovo preduzeće dovelo do ruba egzistencije. Subotičani svakodnevno mogu da vide posledice takvog poslovanja jer je grad zapušten.

Na istoj skupštini za novog vršioca dužnosti direktora postavljen je Slobodan Milošev, kadar SNS-a, stranke koja je od pre mesec dana zajedno sa SVM-om, SPS-om i DSHV-om preuzela u vlast u gradu.

Do aprila ove godine „Čistoćom i zelenilom” upravljao je Vladimir Dragin, koji je na ovo mesto došao na predlog DS-a. Početkom godine, dok su DS i SVM bili u koaliciji, SVM je odbio da prihvati godišnji program ovog preduzeća jer je planiran minus od preko 70 miliona dinara. Tada je već bilo jasno da je dogorelo do nokata, pa je Dragin tiho odstranjen. Na lični zahtev dao je ostavku, i tako postao pomoćnik direktora u Direkciji za izgradnju grada. Umesto njega za vršioca dužnosti postavljen je novi kadar DS-a Josip Kovač Striko, a u isto vreme na mesto tehničkog direktora došao je Veselin Šuković.

Kako je „počišćena“ „Čistoća“

fotografija preuzeta sa sajta: www.cistoca-su.co.rs

Tek kada su uvedene mere racionalnog poslovanja, ustanovljeno je da je u prvih deset meseci prošle godine za gorivo i energente potrošeno 62,6 miliona dinara, a ove godine u istom periodu 38,2 miliona. Umesto 71,7 miliona, koliko je za deset meseci prošle godine potrošeno na osnovni materijal, u istom periodu ove godine utrošeno je manje za trećinu – 27,3 miliona dinara.

Za razne usluge u istom periodu lane je plaćeno 61,8 miliona dinara, a ove godine tek trećina, tj. 27,3 miliona dinara. Reprezentacija je više nego prepolovljena, umesto 3,2 miliona potrošeno je 1,3 miliona dinara, a na reklame umesto 2,1 milion, neformalna „prinudna uprava“ „Čistoće i zelenila“ u poslednjih nekoliko meseci ovaj trošak srezala je na 122.000 dinara.

U ovom preduzeću zaposleno je više od 300 radnika, što je daleko iznad potrebnog, pri čemu svaki drugi sedi u kancelariji. –Toliko režijskog osoblja nijedno komunalno preduzeće ne može da izdrži – kaže Maglai, koji će od novog direktora tražiti da uvede stroge mere štednje u preduzeću čija je osnovna delatnost, kako kaže, čišćenje i odnošenje smeća. U novoj gradskoj upravi spremni su i da traže odgovornost za dosadašnje rukovođenje preduzećem. U tome će im možda pomoći i izveštaj Državne revizorske komisije čiji stručnjaci su ove jeseni pregledali poslovanje preduzeća.

Kako je „počišćena“ „Čistoća“

fotografija preuzeta sa sajta: www.cistoca-su.co.rs

Vladimir Dragin je direktor „Čistoće i zelenila” još od 2007. godine, i od početka ga prate kontroverze jer su i odbornici tražili da se izjasni da li je pravosnažno osuđen 2000. godine, na osam meseci zatvora, dve godine uslovno, zbog zloupotreba u privredi. Iako je osuđivan, o čemu „Politika” ima dokaze, on je priložio dokument da nije osuđivan, koji su njegove kolege iz DS-a i pokazivale na sednici Skupštine grada.

Novi direktor Slobodan Milošev trebalo bi da prekine sa nedomaćinskom praksom svog prethodnika, ali je izgleda kontinuitet ipak obezbeđen – i Miloševa prati glas da je i sam bio „interesantan” organima gonjenja, kao i da je bio lišavan slobode i pritvaran zbog osnovanih sumnji za krivična dela. Međutim, i on je podneo dokaz da nije osuđivan.

Izvor: Politika Online
Postavljeno pre 10 godina i 3 meseca
Komentara: 66
Pregleda: 12610

Povezana vest

Povezane teme

gradonačelnik Subotice

Josip Kovač Striko

jkp čistoća i zelenilo

vladimir dragin

slobodan milošev

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.