Komentara: 16
Pregleda: 4112
Foto

"Kako da najlakše upropastite svoj život onlajn"

06.03.2018. u 16:48h
Izvor: Subotica.com
U okviru IT karavana, kampanje Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija za bezbedno korišćenje interneta, u Dečjem pozorištu danas je izvedena edukativna predstava „Kako da najlakše upropastite svoj život onlajn“. Pored predstave za decu, održana je i digitalna radionica za roditelje.
"Kako da najlakše upropastite svoj život onlajn"

Subotica je drugi grad u Srbiji u kojem je predstavljena treća kampanja „IT karavan“, čiji je cilj korisna i bezbedna upotreba digitalnih tehnologija.

- Cilj kampanje je da obuhvatimo što veći broj dece kojima ćemo preneti znanja o pametnom  korišćenju interneta. Cela kampanja je koncipirana tako da se deci organizuje edukativna predstava, zatim prisustvuju radionicama iz programiranja, a imamo i segment namenjen roditeljima - kaže Sanja Filipović iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Digitalne radionice za roditelje o bezbednom korišćenju interneta  održali su predstavnici Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu, koji funkcioniše pri Ministarstvu telekomunikacija, dok su  radionicu za decu vodili  predavači Fondacije ,,Petlja“.

- Nacionalni kontakt centar bavi se edukacijom, davanjem saveta i prosleđivanjem prijava relevantim institucija.  Sarađujemo sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, tužilaštvom, Domovima zdravlja, Centrima za socijalni rad i  Ministarstvom prosvete.   Roditelji, deca i nastavnici uvek mogu da nas pozovu na broj 19833, mogu da nam se jave, postave pitanje ili prijave slučaj uznemiravanja ili nasilja na internetu. Javljaju nam se često i deca i roditelji, najviše kada su u pitanju lažni profili i neprimerene fotografije a imamo i neke prijave o pedofilima. Sve to prosleđujemo nadležnim institucijama koje rade svoj posao -objašnjava Emina Beković iz Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu.

"Kako da najlakše upropastite svoj život onlajn"

"Kako da najlakše upropastite svoj život onlajn"

Podršku kampanji pružila je i Fondacija „Tijana Jurić“, jer je po mišljenju njenog osnivača, Igora Jurića, svest nacije o opasnostima koje vrebaju sa interneta i dalje  na niskom nivou.

- Kada je potrebna pomoć nekom detetu redovno kontaktiram Kontakt centar Ministarstva,  savetujemo se sa njima i zaista je ta  saradnja jako dobra i na to sam ponosan. Moram da istaknem da državna sekretarka Tatjana Matić mnogo polaže na to da se bezbednost dece na internetu poveća u našoj zemlji, da se svest podigne jer ona je trenutno na niskom nivou i mislim da ovakvi projekti i ovakva jedna saradnja mora dati rezultat - ističe Jurić.

U  programu su učestvovali đaci pet  osnovnih škola „Sonja Marinković“, „Miroslav Antić“, „Ivan Milutinović“, „Matko Vuković“ i „Ivan Goran Kovačić“, kao i njihovi roditelji i nastavnici. Posle našeg grada, karavan će do kraja meseca posetiti i đake u Novom Sadu, Nišu i Novom Pazaru.

Izvor: Subotica.com
Skup posvećen bezbednosti dece na internetu (IT_karavan 03) Skup posvećen bezbednosti dece na internetu (IT_karavan 03) Skup posvećen bezbednosti dece na internetu (IT_karavan 03) Skup posvećen bezbednosti dece na internetu (IT_karavan 03) Skup posvećen bezbednosti dece na internetu (IT_karavan 03) Skup posvećen bezbednosti dece na internetu (IT_karavan 03) Skup posvećen bezbednosti dece na internetu (IT_karavan 03) Skup posvećen bezbednosti dece na internetu (IT_karavan 03)
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 1 mesec
Komentara: 16
Pregleda: 4112
Povezane teme

bezbednost učenika

bezbednost dece

bezbednost dece na internetu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.