Komentara: 15
Pregleda: 28515
Foto

Kafana "Majo" nastavlja da živi

10.03.2017. u 10:58h
Izvor: Subotica.com
Tragom priče da se jedna od nastarijih kafana u Subotici gasi potražili smo informacije iz prve ruke i na radost mnogih koji su već "prežalili" njenu sudbinu, priče koje su plasirane ne odgovaraju realnom stanju.
Kafana "Majo" nastavlja da živi

U poslednje vreme u javnosti mogle su se čuti priče kako se gasi "Majo", jedna od najstarijih kafana u gradu, kultno mesto gde su mnogi "ostavili mladost", proveli besane noći, stvarali prijateljstva, delili uspomene. To nas je navelo da zakopamo malo dublje i saznamo stvarnu sudbinu ove kafane koju su decenijama rado posećivali glumci, pevači, pesnici, sportisti, novinari i slikari iz cele Srbije.

Prokeš palata je dobila nove vlasnike, to nije sporno, ali kako saznajemo što se tiče ove kafane koja je bila predmet našeg interesovanja, u njoj se ništa značajno neće promeniti, drugim rečima "Majo" nastavlja da živi i biće tako dok gazda (kafane) ne odluči drugačije. 

S obzirom da je situacija u ugostiteljstvu generalno teška i ako se lokal ne "komercijalizuje", zaista je neizvesno i nezahvalno planirati na duže staze. Jedno je izvesno, promena vlasnika prostora u ovom slučaju ne menja planove kafane "Majo".

Kafana "Majo" nastavlja da živi

Kafana "Majo" nastavlja da živi

Po informaciju iz prve ruke došli smo direktno da tražimo od vlasnika kafane "Majo", ljubaznog i pravog domaćina Radeta Kovačevića. Iako je bio u gužvi, a mi nenajavljeni, našao je vremena da sednemo i popričamo na temu sudbine njegove kafane.

- Bio sam iznenađen kad su do mene stigle informacije da se kafana zatvara. Nije ovo priča od skoro, još pre nekih mesec dana dva mladića došla su nam, kažu, da još koju popijemo, čujemo zatvarate, a ja ih gledam, reko deco, ne brinite, nećemo mi nigde. - kaže raspoloženi Rade - Spominjali su i neke rokove do kada radimo, ja ne znam ništa o tome, kroz osmeh kaže Rade.

Kafana "Majo" nastavlja da živi

Dok sedimo i pričamo sa Radetom na jutarnjoj kafici, njegova vredna žena ugošćuje i priprema šta treba po kafani, a na momente stigne i da proćaska koju sa nama.

- Poslednjih nedelju dana dolaze nam naši dugogodišnji gosti, sa suzama u očima, čuli su da zatvaramo, dolaze da se oproste, da popiju kako kažu poslednje piće u ovoj kafani, a onda im mi sa osmehom kažemo da nemaju šta da se brinu, družićemo se još dugo, dugo... dok nas zdravlje bude služilo - dodaje Radetova žena - Bez sumnje teška su vreme i teško je opstati u ugostiteljstvu, primetno je da ima manje posla i manje para ali mi smo skromni, ne želimo da se obogatimo od ovoga, neka nas služi zdravlje i da imamo da možemo da normalno živimo, bićemo zadovoljni.

Razgovarali smo i sa novim vlasnikom poslovnog prostora, rečeno nam je da nema razloga da kafana "Majo", jedan od kultnih ugostiteljskih prostora koji je decenijama odolevao raznim izazovima, brine za svoju budućnost, što se vlasnika zidova tiče, a što se tiče čika Radeta, tu nema sumnje - "Majo" nastavlja da živi.

Ovu kafanu su kroz njenu dugu istoriju posećivali glumci kao što su Čkalja, Milan Gutović, Ljuba Tadić, zatim reditelji Ljubiša Ristić, Feliks Pašić i Kokan Mladenović, kao i pevači Cune Gojković, Predrag Živković Tozovac, Miroslav Ilić, Kemal Monteno, kao i brojni drugi... Rade nas je poveo u jedan kutak koji kaže je rezervisan za glumce i boeme, to je neki njihov svojevrstan separe, tu sve nameste po svojoj volji.

Kafana "Majo" nastavlja da živi

Izvor: Subotica.com
Jedna od najstarijih kafana u Subotici Jedna od najstarijih kafana u Subotici Jedna od najstarijih kafana u Subotici Jedna od najstarijih kafana u Subotici Jedna od najstarijih kafana u Subotici Jedna od najstarijih kafana u Subotici Jedna od najstarijih kafana u Subotici Jedna od najstarijih kafana u Subotici
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 1 mesec
Komentara: 15
Pregleda: 28515

Povezana vest

Povezane teme

kafana majo

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.