Komentara: 33
Pregleda: 14969
Foto

Jugonostalgičari obeležili praznik rada

02.05.2017. u 18:16h
Izvor: Subotica.com
Pod motom „Dok je nas biće i Jugoslavije“ više stotina jugonostalgičara iz Subotice i okolnih mesta proslavilo je danas praznik rada u četvrtoj Mini Jugoslaviji.
Jugonostalgičari obeležili praznik rada

Po 15. put na imanju Blaška Gabrića, gde je smeštena jedina preživela Jugoslavija, okupilo se i mlado i staro, svi oni koji čuvaju uspomenu na nekadašnju veliku zemlju i sve njene tekovine.

Malo je falilo da i Mini Jugoslavija doživi sudbinu svojih prethodnica, ali je, zahvaljujući dvojici Jugoslovena, koji su otplatili dug za kredit, za koji je njen osnivač Blaško Gabrić bio žirant, zaustavljeno cepanje zemlje.

- Ne damo da se Jugoslavija izbriše iz svetske istorije i dok je nas, i ona će živeti. Nažalost, grad, Vojvodina i Srbija se stide Jugoslavije i svega onoga što je ona sa sobom nosila i niko ne pomaže da se ona održi – kaže Blaško Gabrić, osnivač Mini Jugoslavije. - Nekada je ovde dolazilo 50 autobusa iz svih bivših republika, danas ih nema jer je svuda kriza i besparica. Dok sam imao štampariju lakše je bilo organizovati, imao sam radnu snagu, osamdeset i osam radnika, pa smo svi pomagali. Sad je štamparija zatvorena, ja sam ostao sam. Ali i pored toga svi se trudimo da se  ona održi.

Jugonostalgičari obeležili praznik rada

Bratstvo i jedinstvo, sindikalne organizacije koje brinu o pravima radnika, ugled u svetu samo su deo baštine bivše države.„Od Varadara pa do Triglava“, nekadašnja himna „Hej Sloveni“, te „Da nam živi, živi rad“, „Druže Tito mi ti se kunemo“ vratile se građane nekoloko decenija unazad, kada, kako kažu, nije bilo bitno koje si vere, nacije, obrazovanja, kada su fabrike bile pune ljudi, a radnici pristojno živeli od svog rada.

- Tražimo da se promeni Zakon o radu, prvenstveno kada je reč o visini plata i prekovremenom radu, da se ceni i poštuje radnik i čovek. U mnogim preduzećima nema sindikata i ljudi nemaju kome da se obrate za pomoć i to mora da se promeni – dodaje Mikloš Olajoš Nađ, lider Komunista Subotice.

Kao i prethodnih godina posetiocima je pripremljen sportski i umetnički program. Dok su se najmlađi nadmetali u takmičenju u malom fudbalu, nešto stariji su odmerili snage u okviru šahovskog  memorijalnog turnira „Geza Sekelj“. U umetničkom programu nastupili su etno grupa „Koreni“, Aleksandar Toković, frulaš Cvijetin Milaković, pesnici Geza Babijanović i Dražen Stupar, orkestar Andrije Dimovića Žige...

Jugonostalgičari obeležili praznik rada

Jugonostalgičari obeležili praznik rada

Kao deo sportsko-rekreativnog segmenta manifestacije, između ostalog održan je turnir u malom fudbalu, tradicionlani "Kup Pionira" za dečake do 2007. godišta, na kojem su učestvovala četiri kluba - Subotica, Bačka, Palić i Arena. Trofej najbolje ekipe podigla je FK "Subotica".

Jugonostalgičari obeležili praznik rada

Jugonostalgičari obeležili praznik rada

Izvor: Subotica.com
Proslava 2. maja u Mini Jugoslaviji (15. put) Proslava 2. maja u Mini Jugoslaviji (15. put) Proslava 2. maja u Mini Jugoslaviji (15. put) Proslava 2. maja u Mini Jugoslaviji (15. put) Proslava 2. maja u Mini Jugoslaviji (15. put) Proslava 2. maja u Mini Jugoslaviji (15. put) Proslava 2. maja u Mini Jugoslaviji (15. put) Proslava 2. maja u Mini Jugoslaviji (15. put)
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 11 meseci
Komentara: 33
Pregleda: 14969
Povezane teme

mini jugoslavija

Blaško Gabrić

subotica jugoslavija

mikloš nađ olajoš

jugonostalgičari

četvrta jugoslavija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.