Komentara: 8
Pregleda: 4191
Foto

Jugonostalgičari obeležili Dan mladosti

25.05.2021. u 14:19h
Izvor: Subotica.com
Na današnji dan, širom SFRJ slavio se Dan mladosti. Iako je poslednji put obeležen pre nešto više od tri decenije, jugonostalgičari i danas proslavljaju ovaj praznik. Tako su i ove godine položili cveće na bistu Josipa Broza Tita u Mini Jugoslaviji, nakon čega se delegacija iz Subotice uputila u Kuću cveća, kako bi odala poštu doživotnom predsedniku nekadašnje zajedničke države.
Jugonostalgičari obeležili Dan mladosti

Polaganjem cveća na bistu Josipa Broza Tita na prostoru Mini Jugoslavije, subotički jugonostalgičari obeležili su još jedan Dan mladosti, prebirući po sećanjima šta je za njih značilo biti Jugosloven i živeti u zemlji, za koju i danas ističu da je bila najbolja za radničku klasu. 

- Šta god danas pričali oni koji su se obogatili rušenjem Jugoslavije i da imamo 5.000 zaposlenih ljudi iz inostranstva, samo da vas podsetim, "Sever" je imao 6.500 zaposlenih Subotičana, a ne 3.000 u čitavoj Privrednoj zoni. To je samo da uporedimo šta smo imali, a šta sad imamo i čime nam sad mažu oči i kako ide na bolje. Ide na bolje posle rušenja svega. Prvo su srušili sve fabrike, otuđili da radnik ne bude vlasnik kapitala, da ne učestvuje u profitu. Zdravstvo i školstvo nikad nije bilo besplatno, ali se plaćalo od zajedničkog profita. Danas ako nemate para, znate kako je, a mladi posebno - istakao je Blaško Gabrić, osnivač Mini Jugoslavije.

Jugonostalgičari obeležili Dan mladostiDa će se Dan mladosti obeležavati i u budućnosti, poručio je Mikloš Nađ Olajoš, član Društva za istinu o Narodno-oslobodilačkoj borbi i Gradskog komiteta Komunista Srbije, jer su, po njegovom mišljenju, vrednosti koje su obeležile taj period održive i danas.

- Dan mladosti obeležavamo zbog naših članova, omladine i građana Subotice, jer smatramo da su vrednosti Jugoslavije moguće i danas i sutra, i na izgradnji tih vrednosti moramo raditi - rekao je Nađ Olajoš, pojasnivši da su mnogi elementi Jugoslavije vidljivi u današnjoj spoljnjoj i politici odbrane Srbije, kao i u izgradnji ravnopravnih međunacionalnih odnosa. - Ono na čemu moramo ubuduće raditi, jesu radnici i zaposleni. Oni su do sada bili kolateralna šteta svega onoga što se dešavalo u našoj zemlji. Imajući u vidu potrebe za investicijama, često su se zanemarivala njihova prava i radićemo na tome da se mnoge stvari promene u Zakonu o radu. Već sada imamo niz predloga i primedaba, tako da se nadamo da će i u tom pravcu stvari ići na bolje, jer Srbija može da se razvija i da bude bolja zemlja za život svih nas, ukoliko se poštuju i cene oni koji te vrednosti stvaraju.

Jugonostalgičari obeležili Dan mladostiDan mladosti slavio se širom bivše SFRJ od 1945. do 1987. godine, a glavni simbol praznika bila je štafeta mladosti, koja je nošena kroz čitavu Jugoslaviju i 25. maja predavana Titu na sletu koji je organizovan na stadionu JNA u Beogradu. Jednu takvu štafetu, jugonostalgičari su pripremili i ove godine, s posebnom porukom.

- Druže Tito, okupili smo se danas da ti odamo počast za sve što si učinio za nas i za Jugoslaviju, za naše narode i narodnosti. Zahvalni smo za svu infrastrukturu, fabrike, stanove i naselja koja si izgradio. Za elan i samopouzdanje koje si u nas usadio. Za osećaj ravnopravnosti u društvu, kako našem, tako i svetskom. Danas, 40 godina kasnije, nismo zaboravili vrednosti koje si postavio i svečano obećavamo sa tvog puta skrenuti nećemo - pročitao je poruku Goran Gabrić, predsednik Mini Jugoslavije.

Jugonostalgičari obeležili Dan mladostiKako bi sve građane podsetili, a mlade edukovali šta je značilo biti Jugosloven, na ovom prostoru će se za dva meseca održati skup koji organizuje Udruženje građana svih republika bivše Jugoslavije, koje danas broji više od 10.000 članova, dok će na leto biti organizovan i kamp antifašizma i ekologije za mlade, s ciljem da mlađi naraštaji ove vrednosti usvoje i rade na njihovom očuvanju.

- Želimo da svi osete ono što smo mi osećali i što osećamo danas. Biti Jugosloven je bilo neverovatno lepo, jer smo imali sve. Posao, zdravstvo, obrazovanje, lepo smo živeli i mogli smo ići na more, a sad to ne možemo priuštiti. To mogu samo oni koji su iznad nas - poručio je Jožeš Ajzel, predsednik Udruženja građana svih republika bivše Jugoslavije.

Jugonostalgičari obeležili Dan mladostiNakon polaganja cveća, delegacija subotičkih udruženja uputila se za Beograd, kako bi u Kući cveća odala poštu Josipu Brozu Titu.

Izvor: Subotica.com
Obeležavanje Dana mladosti Obeležavanje Dana mladosti Obeležavanje Dana mladosti Obeležavanje Dana mladosti Obeležavanje Dana mladosti Obeležavanje Dana mladosti Obeležavanje Dana mladosti Obeležavanje Dana mladosti
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 11 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 4191
Povezane teme

Goran Gabrić

mini jugoslavija

Blaško Gabrić

dan mladosti

mikloš nađ olajoš

jugonostalgičari

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.