Komentara: 8
Pregleda: 5376
Video
Foto

Jugonostalgičari obeležili Dan mladosti

25.05.2020. u 15:00h
Izvor: Subotica.com
Na današnji dan, širom SFRJ slavio se Dan mladosti. Iako je poslednji put obeležen pre nešto više od tri decenije, jugonostalgičari i danas proslavljaju ovaj praznik. Tako su i ove godine položili cveće na bistu Josipa Broza Tita u Mini Jugoslaviji, nakon čega se delegacija iz Subotice uputila u Kuću cveća, kako bi odala poštu doživotnom predsedniku nekadašnje zajedničke države.
Jugonostalgičari obeležili Dan mladosti

Polaganjem cveća na bistu Josipa Broza Tita na prostoru Mini Jugoslavije, subotički jugonostalgičari obeležili su još jedan Dan mladosti, ove godine u nešto brojnijem društvu koje im je pravilo novo  formirano Udruženje građana svih bivših republika Jugoslavije. Na ovaj, nekada veliki praznik, uputili su važnu poruku mladima - da sport nikada ne zapostave.

- Na današnji dan su se sva deca u celoj Jugoslaviji bavila sportom i gimnastikom. Pripremali smo sletske vežbe šest meseci pre 25. maja, koje smo potom izvodili na stadionu JNA. To današnja omladina nema, današnja omladina je sport zapustila, samo se govori o novcu i biznisu, a od toga omladina nema ništa sem štete - priča Blaško Gabrić, osnivač Mini Jugoslavije, koji je kao gimnastičar čak dva puta učestvovao na sletu na stadionu JNA. - To je životni doživljaj koji nikada ne možete zaboraviti, gde se skupi preko 10.000 omladinaca i vežba istu vežbu u isto vreme.

Jugonostalgičari obeležili Dan mladosti

Da Dan mladosti treba obeležavati svake godine, saglasan je Mikloš Nađ Olajoš, član Društva za istinu o Narodno-oslobodilačkoj borbi i Gradskog komiteta Komunista Srbije, ali ne zbog, kako kaže, slavljenja kulta ličnosti Tita, već vrednosti koje su obeležile period njegove vlasti.

- Evo već je 40 godina otkako je Josip Broz Tito umro i mislim da kako godine budu odmicale, ne da će ga ljudi zaboravljati, već će ga se sve više sećati - ističe Nađ Olajoš. - Zdravstvo koje je izniklo iz tih vremena, pa se kasnije razvijalo, dosta je doprinelo tome da Srbija danas ima zavidne rezultate u borbi protiv korona virusa. Kad se radi o obrazovanju, besplatnom školstvu, pravima radnika, danas i te kako ima razloga da negujemo te vrednosti. Subotica ima 27 nacionalnosti i mi moramo zajednički živeti i raditi kako bismo prebrodili teškoće koje su pred nama.Jugonostalgičari obeležili Dan mladostiDan mladosti slavio se širom bivše SFRJ od 1948. godine, a glavni simbol praznika bila je štafeta mladosti, koja je nošena kroz čitavu Jugoslaviju i 25. maja predavana Titu na sletu koji je organizovan na stadionu JNA u Beogradu. Jednu takvu štafetu, jugonostalgičari su pripremili i ove godine, sa posebnom porukom.

- Druže Tito, želimo ti srećan rođendan i praznik Dan mladosti. Hvala ti za lep i ugodan život koji si pružio našim narodima i narodnostima. Obećavamo ti da ćemo čuvati bratstvo i jedinstvo kao zenicu oka svoga -  pročitao je poruku Goran Gabrić, predsednik Mini Jugoslavije, dodajući da iako se Dan mladosti slavi samo jedan dan u godini, vrednosti koje se vezuju za ovaj praznik treba živeti svakog dana. - Nama ostaje da iz tih priča sačuvamo ono najbolje i da se trudimo da mladima pokažemo da sve može da funkcioniše i na drugačiji način, da zajedništvo možemo održati učestvujući u zajedničkim akcijama i aktivnostima kroz koje ćemo ponovo uspostaviti dobru saradnju.

Jugonostalgičari obeležili Dan mladostiNakon polaganja cveća, delegacija subotičkih udruženja uputila se za Beograd, kako bi u Kući cveća odala poštu Josipu Brozu Titu.

Izvor: Subotica.com
Polaganje venaca na spomen bistu Josipu Brozu Titu u Mini Jugoslaviji Polaganje venaca na spomen bistu Josipu Brozu Titu u Mini Jugoslaviji Polaganje venaca na spomen bistu Josipu Brozu Titu u Mini Jugoslaviji Polaganje venaca na spomen bistu Josipu Brozu Titu u Mini Jugoslaviji Polaganje venaca na spomen bistu Josipu Brozu Titu u Mini Jugoslaviji Polaganje venaca na spomen bistu Josipu Brozu Titu u Mini Jugoslaviji Polaganje venaca na spomen bistu Josipu Brozu Titu u Mini Jugoslaviji Polaganje venaca na spomen bistu Josipu Brozu Titu u Mini Jugoslaviji
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 10 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 5376
Povezane teme

Goran Gabrić

mini jugoslavija

Blaško Gabrić

dan mladosti

komunisti

mikloš nađ olajoš

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.