Komentara: 5
Pregleda: 2010

Jubilej 105 godina od Sarićevog uzletanja

16.10.2015. u 11:20h
Izvor: Subotica.com
Na današnji dan 1910. godine, svega šest godina posle braće Rajt, jedan od pionira srpskog vazduhoplovstva Subotičanin Ivan Sarić (1876 -1966) izveo je u našem gradu pred više hiljada znatiželjnika let drvenim "monoplanom" koji je sam konstruisao. Uzdigao se na visinu od 30 metara i u širokom luku obleteo konjičko trkalište.
Jubilej 105 godina od Sarićevog uzletanja

Prvu leteću mašinu težu od vazduha na ovim prostorima Subotičanin je konstruisao i napravio po ugledu na avion Luja Blerioa koji je imao prilike da vidi prilikom svog boravka u Parizu juna 1909. godine, ali sa više sopstvenih originalnih rešenja. Novosagrađeni avion prvo je sredinom juna 1910. izložio u holu gradskog hotela, da bi ga potom prebacio na hipodrom pored grada gde je krajem istog meseca izveo prve letove.

Nezadovoljan letnim osobinama prve verzije, godinu dana kasnije ga je preradio tako što je ugradio sedmocilindrični rotativni motor od 44 kW (60KS) nemačkog proizvođača Delfosa (Delphos) iz Kelna. Međutim, nepoznato je da li je uspeo da poleti ovim avionom.

Jubilej 105 godina od Sarićevog uzletanja

Ivan Sarić (u kačketu) prvi zdesna uz elisu aviona (foto: Fond Gradskog muzeja i privatna arhiva)

Početkom 1914. godine Sarić je napravio maketu - studiju dvokrilca (treća verzija) koja se danas čuva u Muzeju vazduohoplovstva u Surčinu, a razvio je i četrnaestocilindrični rotativni motor tipa „dvostruka zvezda” snage 59 kW (80 KS) koji je trebao da bude pogonska grupa za pomenuti dvokrilac. Takođe je konstruisao i desetocilindrični rotativni motor snage 74 kW (100 KS), ali ni jedan od ovih projekata nije realizovao.

Jubilej 105 godina od Sarićevog uzletanja

foto: Muzej vazduohoplovstva u Surčinu

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 6 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 2010
Povezane teme

ivan sarić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.