Komentara: 0
Pregleda: 2074
Foto

Jubilarni Dani Balinta Vujkova od 5. do 8. oktobra

04.10.2021. u 17:21h
Izvor: Subotica.com
Jubilarne 20. Dane hrvatske knjige i reči, Dane Balinta Vujkova, obeležiće bogat program koji će se odvijati od 5. do 8. oktobra u Subotici, Sonti i Novom Sadu.
Jubilarni Dani Balinta Vujkova od 5. do 8. oktobra

U želji da pokrije što veći prostor na kojem žive Hrvati, Organizacioni odbor manifestacije doneo je odluku da se jubilarni 20. Dani Balinta Vujkova održe u više mesta. Tako će manifestaciju u utorak otvoriti Književni salon u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu, gde će biti predstavljena dva nova naslova Hrvatske čitaonice koja su štampana specijalno za ovogodišnje Dane hrvatske knjige i reči.

- U pitanju je zbornik radova sa prošlogodišnjeg Međunarodnog naučno-stručnog skupa "Čitanjem do uključenosti", kojeg se sigurno sećate kao veoma uspešnog skupa književnika iz Srbije i Hrvatske, a druga knjiga su "Pripovi(je)tke 2", peta knjiga u izdanju "Izabranih dela Balinta Vujkova" - kazala je Bernadica Ivanković, predsednica Hrvatske čitaonice.

Jubilarni Dani Balinta Vujkova od 5. do 8. oktobraPo rečima Katarine Čeliković, predsednice Organizacionog odbora manifestacije, u pitanju je delo jednog tima, na čijem čelu je kao urednik bio Zlatko Romić koji je odabrao više od 360 pripovedaka, zbog čega predstavlja veliki poduhvat, jer sadrži gotovo 700 stranica impozantne baštine koju je sakupljao Balint Vujkov.

- Rekla bih da će čitaoci videti neverovatno blago u jeziku, a to potvrđuje i tumač različitih reči i izraca, kao i nekih drugih sintagmi, kojih ima više od 2000. Da je to bila arheologija jezičnog blaga, potvrđuje upravo to da se mnoge pripovetke danas ne mogu više čitati kao onda, kada ih je pre 60 godina zapisivao Balint Vujkov - istakla je Čeliković.

Jubilarni Dani Balinta Vujkova od 5. do 8. oktobraOsim književne produkcije između dve manifestacije, posetioci 20. Dana Balinta Vujkova imaće priliku i da pogledaju predstavu, prisustvuju naučno-stručnom skupu, polaganju venaca na bistu Balinta Vujkova, te izložbi i multimedijalnoj večeri sa dodelom nagrada, koja će zatvoriti manifestaciju. Detaljan program i satnicu, možete pogledati u nastavku.

Program 20. Dana hrvatske knjige i reči, Dana Balinta Vujkova

Utorak, 5. oktobar

  • 19.00 Gradska biblioteka Novi Sad - Književni salon, predstavljanje zbornika radova i knjige "Pripovi(je)tke 2" Balinta Vujkova.

Sreda, 6. oktobar

  • 12.00 OŠ "Ivan Goran Kovačić" Sonta - Narodna knjiženost u školi.

Četvrtak, 7. oktobar

  • 19.00 Hrvatski kulturni centar "Bunjevačko kolo" Subotica - Predstava "Bunjevački blues", saga o svetu koji nestaje prema književnom predlošku Tomislava Žigmanova. Dramatizacija Vlatko Dulić, reditelj Slaven Vidaković, u izvođenju Hrvatskog kazališta iz Pečuha. Ulaz slobodan.

Petak, 8. oktobar

  • 09.00 - 14.00 Gradska biblioteka Subotica - Naučno-stručni skup.
  • 14.30 Park iza Gradske kuće, Trg slobode 1 - Polaganje venaca na bistu Balinta Vujkova.
  • 19.00 Vestibil Gradske kuće - Otvaranje izložbe "150 godina bunjevačkih i šokačkih novina i vile".
  • Velika većnica Gradske kuće - Multimedijalno veče i dodela nagrade Hrvatske čitaonice za životno delo književniku Lazaru Franciškoviću. Dodela nagrada Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, "Emerik Pavić" za najbolju knjigu na hrvatskom jeziku u 2020. godini i "Iso Velikanović" za najbolju knjigu proze za period 2018-2020. godine.
Izvor: Subotica.com
Najava 20. Dana hrvatske knjige i reči (Dani Balinta Vujkova) Najava 20. Dana hrvatske knjige i reči (Dani Balinta Vujkova) Najava 20. Dana hrvatske knjige i reči (Dani Balinta Vujkova) Najava 20. Dana hrvatske knjige i reči (Dani Balinta Vujkova) Najava 20. Dana hrvatske knjige i reči (Dani Balinta Vujkova) Najava 20. Dana hrvatske knjige i reči (Dani Balinta Vujkova) Najava 20. Dana hrvatske knjige i reči (Dani Balinta Vujkova) Najava 20. Dana hrvatske knjige i reči (Dani Balinta Vujkova)
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2074
Povezane teme

dani balinta vujkova

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.