Komentara: 19
Pregleda: 3983

JP za upravljanje putevima, urbanizam i stanovanje brine o stambenim zajednicama

02.02.2023. u 11:56h
Izvor: Subotica.com
JP za upravljanje putevima, urbanizam i stanovanje brine o stambenim zajednicama

Snažno olujno nevreme, praćeno udarom groma, letos je odnelo deo krova višespratnice na Radijalcu. Zahvaljujući brzoj reakciji JP za upravljanje putevima, urbanizam i stanovanje, u čijoj je nadležnosti i briga o održavanju stambenih zajednica, veliki problem je rešen u vrlo kratkom roku. Uz pomoć pozajmice koju daje preduzeće, zamenjen je deo krova na zgradi.

- Verujte, nismo znali šta nas je snašlo. Na Preobraženje, prošle godine, je bila velika oluja, udar groma je odvojio deo krova, a vetar ga je odbacio skroz na šetalište.  Svi smo bili u šoku.  Nadležni u JP za upravljanje putevima, urbanizam i stanovanje su iste večeri došli, sve je odmah uklonjeno, a onda smo uz njihovu pomoć počeli sanaciju krova – priča nam Nevena Stanić, upravnica zgrade na Trgu Jakaba i Komora 28. – Cela površina krova je oko 450 kvadrata, a 90 kvadrata na zapadnoj strani je otpalo. Morali smo odmah da reagujemo, krov sa ojačanjem nas je koštao 850 hiljada dinara, a morali smo i novi gromobran da stavim. Naišli smo na razumevanje  preduzeća, koje nam odobrilo pozajmicu da taj posao završimo što pre. Tome je pomogla i jako dobra naplativost etaža, zgrada ima 75 stanova i u tom momentu naplativost je bila 110 odsto.  Do tada smo plaćali najmanju osnovicu etaža, sada je ona povećana, kako bi vratili pozajmicu. Stanari su to prihvatili jer znaju da na drugi način, bez pomoći preduzeća to ne bi mogli da uradimo, bez obzira što smo velika zgrada.

JP za upravljanje putevima, urbanizam i stanovanje brine o stambenim zajednicamaJP za upravljanje putevima, urbanizam i stanovanje brine o stambenim zajednicama

U poslednjem trenutku kompletan krov je zamenjen na dve zgrade u Savskoj 1-3. Da nije to urađeno, Đuro Bačlija, upravnik stambene zajednice u oba ulaza, stari krov ne bi izdržao kiše i stanarima bi imali veliki problem.

- Problem sa krovom smo imali  smo jako dugo, postavljen je pre skoro pola veka. Ne daj Bože da je bilo puno snega ili jače kiše, svi  na poslednjim spratovima bi morali da stavljaju šerpe i lonce. Iako smo mala zgrada, sa malo stanova, imali smo novca na računu, ali ne dovoljno za ovaj veliki posao koji je koštao oko dva miliona dinara, te nam je JP za upravljanje puteva, urbanizam i stanovanje dalo pozajmicu – priča Bačlija, pokazujući šta je sve urađeno. – Zamenjen je kompletan krov od 625 kvadrata, urađeno čeono ojačanje, sređeno 22 dimnjaka i gromobrani, oluci, ventilacione cevi... Sve je to urađeno za dva meseca. Mi smo još ranije podigli plaćanje etaža, kako bi imali i sopstvenog novca na računu, jer je i to jedan od uslova da dobijemo pozajmicu. To poručujem svima, jer je to u ovim teškim vremenima jedini način da se uradi neki veći posao na održavanju zgrade.

JP za upravljanje putevima, urbanizam i stanovanje brine o stambenim zajednicamaJP za upravljanje putevima, urbanizam i stanovanje brine o stambenim zajednicamaJP za upravljanje putevima, urbanizam i stanovanje brine o održavanju zajedničkih delova 385 stambenih zajednica, što je oko devet hiljada korisnika.

- Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada definisani su radovi koji se odnose na tekuće i investiciono održavanje, kako bi se obezbedili zadovoljavajući uslovi u pogledu sigirnosti, higijensko-zdravstvenih uslova, uslova pristupa, upotrebe i korišćenja objekta. Njime su definisani i radovi hitnih intervencija kojima se uklanja neposredna opasnost po zdravlje i bezbednost ljudi, kao što su intervencije na elektorinstalacijama, vodovodoj i kanalizacionoj mreži, instalacijama centralnog grejanja i oslobađanje iz lifta – objašnjava Slobodanka Nikolić, šef Službe stanovanja. - U skladu sa tim organizovano je 24časovno dežurstvo za hitno otklanjanje nedostataka na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži i oslobađanje iz lifta. Što se tiče tekućeg održavanja, ono se vrši na zahtev Skupštine stambenih zajednica, a to su popravke i delimične sanacije krovova, popravke dimnjaka, betoniranje zaštitnih trotoara oko zgrade, limarski i bravarski radovi... Takođe, u kontinuitetu se vrši mesečni servis i popravke liftovskih postrojenja.  Za radove koji iziskuju više novca, poput kompletne zamene krova, instalacija, sanaciju fasada i drugih radova kojima se poboljšavaju uslovi korišćenja objekta, odobrava se pozajmica na duži vremenski period otplate. Uslov za to je 80 odsto naplate etažne nadoknade i obezbeđivanje 30-50 odsto sredstava od strane Stambene zajednice.

JP za upravljanje putevima, urbanizam i stanovanje brine o stambenim zajednicamaJP za upravljanje putevima, urbanizam i stanovanje brine o stambenim zajednicamaIako su pre izvesnog vremena počeli sa radom profesionalni upravnici, sve više stambenih zgrade se odlučuje da brigu o zajedničkim delovima stambene zgrade poveri nekom  od stanara i nadležnom javnom preduzeću.

- Sve više stambenih zgrada se odlučuje da ponovo sa nama potpiše ugovor o održavanju, a samo prošle godine to je učinilo više od 40 objekata. Zaista imamo dobru saradnju sa upravnicima stambenih zajednica, naši sugrađani su redovne platiše etaža, odgovorni su, sredstva su na računu zgrade i zahvaljujući tome možemo da reagujemo kada je potrebno – dodaje Nikolić.

JP za upravljanje putevima, urbanizam i stanovanje brine o stambenim zajednicamaU godini iza nas, na četiri zgrade u Subotici i jednoj u Bajmoku izvedeni su radovi na postavljanju hidroizolacije na krovnoj ravni, a na šest je zamenjen kompletan krovni pokrivač. U pet stambenih zajednica sanirana je kanalizaciona mreža, na jednoj je saniran krov, dok je u deset otklonjen nedostatak na liftovskim postrojenjima na osnovu godišnje tehničke kontrole. Na četiri zgrade su postavljeni novi gromobrani.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 1 mesec
Komentara: 19
Pregleda: 3983
Povezane teme

javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje

jp za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.