Komentara: 27
Pregleda: 8827

Još jedna subotička škola zabranila upotrebu mobilnih telefona

03.11.2023. u 09:00h
Izvor: Subotica.com
OŠ "Sveti Sava" još jedna je subotička škola koja je zabranila upotrebu mobilnih telefona. Kako navode iz ove obrazovno-vaspitne ustanove, odluku koja je doneta na inicijativu učitelja i nastavnika podržali su i roditelji učenika.
Još jedna subotička škola zabranila upotrebu mobilnih telefona

U OŠ "Sveti Sava" od srede je potpuno zabranjena upotreba mobilnih telefona u školskoj zgradi i dvorištu. Kada dođu na nastavu, đaci telefone odlažu u kutije koji tamo ostaju sve do kraja posednjeg časa.

- Smatramo da će ova nova odluka, pre svega, uticati na povećanje koncentracije kod đaka, da će doprineti njihovoj boljoj socijalizaciji i komunikaciji za vreme odmora i smanjiti mogućnost zloupotrebe mobilnih telefona, tu pre svega mislim na međusobna snimanja, snimanja nastavnika, ismevanja i drugo - objašnjava Miroslav Cicmil, direktor OŠ "Sveti Sava" - Za sprovođenje odluke u nižim razredima zaduženi su učitelji koji na 1. času odlažu telefone u kutiju, a na kraju poslednjeg časa ih vraćaju đacima. U višim razredima, nastavnik ima zadatak da kada drži 1. čas odloži mobilne telefone u kutiju koja se čuva u zbornici pod ključem, a nastavnik koji tom odeljenju drži poslednji čas zadužen je da na kraju nastave vrati telefone đacima.

Đaci OŠ „Sveti Sava“ održali lekciju plemenitosti

Ova odluka uvedena je u  akt škole kojim se određuju pravila ponašanja. 

Upotreba mobilih telefona početkom godine zabranjena je u OŠ "Vuk Karadžić" u Bajmoku, a ovakva zabrana u OŠ "Kizur Ištvan" na snazi je od 2022. godine. Kako navode iz ove škole, iskustva su isključivo pozitivna.

- Kod nas nije zabranjena, već ograničena upotreba mobilnih telefona. U praksi to znači da ih đaci na početku časa odlažu u kutiju koja se nalazi na stolu kod nastavnika, a uzimaju ih na kraju. Ono što smo saznali kroz razgovor sa učenicima je da njima ovo pravilo apsolutno ne smeta, a nastavnici svedoče da đaci imaju bolju koncentraciju i aktivnije učestvuju u nastavi. Iako im nije zabranjeno, mobilne telefone retko koriste na odmorima, već se radije druže i komuniciraju - objašnjava Dejan Anđelović, direktor OŠ "Kizur Ištvan".

Modnom revijom kućnih ljubimaca OŠ "Kizur Ištvan" obeležila Dan škole

Iz OŠ "Sveti Sava" podsećaju da su upotrebu mobilnih telefona već zabranile brojne škole širom zemlje.

- Kod nas je školama dato da procene situaciju i da, ukoliko smtraju da je to potrebno, uvedu ovu meru. Francuska je još 2018. godine potpuno obustavila upotrebu mobilnih telefona u svim školama, a brojne države u Evropi se takođe pripremaju na to - zaključuje Cicmil.

Još jedna subotička škola zabranila upotrebu mobilnih telefona

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 meseci i 53 minuta
Komentara: 27
Pregleda: 8827
Povezane teme

srednje škole

OŠ Sveti Sava

OŠ Kizur Ištvan

osnovne škole subotica

dejan anđelović

miroslav cicmil

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.