Komentara: 12
Pregleda: 4467

JKP "Pogrebno" spremno za predstojeće praznike, krađe još uvek teško rešiv problem

27.10.2017. u 15:59h
Izvor: Subotica.com
JKP "Pogrebno" spremno za predstojeće praznike, krađe još uvek teško rešiv problem

Naredne nedelje, rimokatolički vernici obeležiće praznik Svi sveti, posvećen svim svecima, dok će pravoslavni vernici obeležiti Zadušnice. Prema rečima direktorke JKP "Pogrebno", Vesne Prćić, pripreme za predstojeće verske praznike su u samoj završnici, sva groblja su pokošena, a takođe su intezivirani poslovi na čišćenju smeća i uređenju prostora. 

- Spremno dočekujemo predstojeće prazike, za vreme kojih će biti organizovana paljenja sveća, nakon misnog slavlja. Na Kerskom groblju, sveće će se paliti kod drvenog krsta, dok će se na Senćanskom groblju sveće paliti kod kamenog krsta, u poslepodnevnim časovima. Ove godine kapije groblja će biti otvorene do 21 čas, kako bi sugrađani upravo pod tim svetlom sveća mogli da obiđu groblje i na taj način posete grobna mesta svojih bližnjih - kaže direktorka Prćić.

JKP "Pogrebno" spremno za predstojeće praznike, krađe još uvek teško rešiv problem

Kako su u dane praznika groblja posećena u većoj meri, dešavaju se napadi na starije osobe koje su same, kao i krađe cveća, što su dugogodišnji problemi našeg grada. Direktorka kaže da se broj napada na starije osobe u poslednje vreme smanjio, ali potvrđuje da su krađe na grobljima konstantno aktuelan problem, zbog kojeg im se sugrađani veoma često obraćaju.

- Obraćaju nam se zbog krađa cveća, ali mislim da je mnogo strašnije kada nam se obrate tbog nestanka nadgrobne ploče ili vrednih delova spomenika. Kada se krađa dogodi u radno vreme groblja, gde naši zaposleni primete da neko šeta neprimereno dugo ili da je ušao na groblje bez cveća, a izlazi sa cvećem, oni odmah reaguju. Međutim, problem je što se većina krađa dešava noću, a kada nemamo službu obezbeđenja i zaposlenog koji dežura. Nažalost, naše preduzeće je nemoćno, jer smo često i sami na meti lopova. U objektima gde čuvamo našu mehanizaciju, imali smo nekoliko puta obijanja i krađe imovine, i te objekte smo nekako uspeli da zaštitimo postavljanjem alarma - objašnjava Prćić. 

JKP "Pogrebno" spremno za predstojeće praznike, krađe još uvek teško rešiv problem

Ona dodaje da je preduzeće svojevremeno imalo predlog da osiguravajuća kuća osigura nadgrobne spomenike, ali je taj predlog ostao samo na nivou ideje, zbog toga što nijedna osiguravajuća kuća ne želi da osigura pokretnu imovinu koja je ostavljena na otvorenom.

Problematika je veoma složena i bojim se da je neophodno primeniti više mera, jer jedna neće dati željene rezultate. Bilo bi dobro da se postave kamere, koje bi snimile počinioce krađa. Ovde bismo morali da uložimo mnogo sredstava, jer su potrebne kamere na 13 različitih lokacija i to takav video nadzor koji bi omogućio da se počinilac jasno identifikuje. Pošto nemamo službu obezbeđenja, predlog je i da se zatvore svi ulazi u groblje i ostaviti jedan glavni, gde bismo imali portira i kameru. To bi bilo izvodljivo i isplativo - naglašava direktorka JKP "Pogrebno" ističući da samo zajedničkom akcijom i konstantnim radom na mentalitetu sugrađana da se na groblje nosi, a ne iznosi cveće, može ako ne da se spreči, makar smanji broj krađa.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 5 meseci
Komentara: 12
Pregleda: 4467

Povezana vest

Povezane teme

jkp pogrebno

pogrebno preduzeće

vesna prćić

svi sveti

zadušnice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.