Komentara: 1
Pregleda: 2940
Foto

Jesenji festival jevrejske kulture od 10. do 17. septembra na više lokacija

05.09.2017. u 16:35h
Izvor: Subotica.com
Jesenji festival jevrejske kulture, u organizaciji Jevrejske opštine Subotica, biće održan od 10. do 17. septembra, na više lokacija u gradu. Bogatim sedmodnevnim programom biće predstavljeno jevrejsko kulturno stvaralaštvo.
Jesenji festival jevrejske kulture od 10. do 17. septembra na više lokacija

Festival, koji je od prošle godine i zvanično manifestacija od posebnog značaja za grad,  biće otvoren u nedelju u 19 časova koncertom „Muzika jevrejskih molitvi“ u velikoj sali Jevrejske opštine. Drugog dana Festivala, u ponedeljak, u amfiteatru Otvorenog univerziteta biće otvorena izložba „Izrael na slikama“ i prikazan film „Mr. Gaga“, dok će u utorak u velikoj sali Jevrejske opštine, uz degustaciju, biti održano predavanje pod nazivom „Kako je hleb za španskog kralja osvojio Evropu“ ili „Sve što nismo znali o jevrejskim poslasticama“.

Treći subotički koncert jevrejskih kantora iz Budimpešte pod nazivom „Od ulice Dohanj do Budimpešte“ biće održan u sredu u Velikoj većnici Gradske kuće, s početkom od 19 časova.  Za  četvrtak je planirana virtuelna šetnja sa istoričarem Mirkom Grlicom u velikoj sali Jevrejske opštine u 19 časova.

- U subotu, 16. septembra u 20 časova na sceni Jadran nastupa Jelisaveta Seka Sablić sa predstavom „Nobelovac i ja“, u režiji Stefana Sablića. U nedelju u 20 časova, kao kruna manifestacije nastupa hor „Braća Baruh“ u Franjevačkoj crkvi. Zahvalni smo Franjevačkom samostanu koji je omogućio ovaj izuzetan prostor za koncert-kaže Robert Kovač, koordinator kancelarije Jevrejske opštine Subotica.

Zbog radova na restauraciji Sinagoge, nijedan program neće biti održan u ovom velelepnom objektu.

- Restauracija Sinagoge ide u veoma dobrom tempu i  očekujemo da će do kraja ove godine biti završeni svi radovi u Sinagogi. Početkom sledeće godine će biti i otvaranje, odnosno svečano puštanje Sinagoge ponovo u život i nadam se da će se na neki način završiti 40-ogodišnji san ove naše male jevrejske zajednice - kaže Robert Sabadoš, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije.

Festival jedan  od retkih programa, u organizaciji  Jevrejske opštine Subotica, čiji cilj nije podsećanje na tužnu sudbinu jevrejske zajednice. 

- Uvek vas pozivamo na naše tužne trenutke i vi to znate, Jevreji su pretrpeli jako tragičnu sudbinu za vreme rata i nažalost mi moramo da održavamo te tužne manifestacije. Ovog puta vas pozivamo na jednu našu veselu, lepšu manifestaciju koju ne možemo sami da ispratimo bez vas i bez Grada Subotice - kaže Jošua Štajnfeld, predsednik Jevrejske opštine Subotica.

Organizaciju trećeg po redu Festivala podržali su Grad Subotica i Generalni konzulat Mađarske.

Izvor: Subotica.com
Najava Jesenjeg festivala jevrejske kulture Najava Jesenjeg festivala jevrejske kulture Najava Jesenjeg festivala jevrejske kulture Najava Jesenjeg festivala jevrejske kulture Najava Jesenjeg festivala jevrejske kulture Najava Jesenjeg festivala jevrejske kulture Najava Jesenjeg festivala jevrejske kulture Najava Jesenjeg festivala jevrejske kulture
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 6 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2940
Povezane teme

jevrejska zajednica

jesenji festival jevrejske kulture

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.