Komentara: 9
Pregleda: 8656
Foto

Jedinstveni proizvodi domaćih proizvođača na Mlečnoj pijaci

15.11.2018. u 14:26h
Izvor: Subotica.com
Pored bogate ponude voća, povrća, mlečnih proizvoda i mesa, na Mlečnoj pijaci možete naići na jedinstvene proizvođače domaćih sireva, koje u kućnoj radinosti priprema Marta Balaž Piri, kao i kiselih salata, koje vredno ostavlja porodica Žolta Nađa Kanasa.
Jedinstveni proizvodi domaćih proizvođača na Mlečnoj pijaci

Marta Balaž Piri se više od deceniju bavi proizvodnjom domaćeg mleka i više vrsta sireva, od mladog i sitnog, preko mocarele i "podlivenog" u kriškama, do onih sa začinima, paprikom, crvenim lukom, slaninom i maslinama.

- Tajna dobrog sira je u čistoći i dobrom mleku, a pošto imamo kravu, od svežeg i dobrog mleka možemo da napravimo dobar sir. Svašta volim da pravim i za mene je proizvodnja sira jedna velika ljubav - priča Marta, koja u kućnoj radinosti pravi sireve, dok se muž brine o domaćim životinjama. - Svi naši proizvodi su prirodni, bez aditiva i konzervansa, a osim sireva, pravim i maslac, slatku pavlaku i urnebes salatu.

Zbog velike ljubavi prema poslu, Marta je pohađala i brojne seminare, kako bi otkrila nove načine u proizvodnji sira, ali i kako bi se oprobala u pravljenju novih vrsta, poput neobičnog sira sa orasima u crnom vinu, za koji kaže da mušterije stalno traže.

- Imam mnogo stalnih mušterija, svih generacija, koje već godinama kupuju kod mene sve mlečne proizvode. Najveću i najraznovrsniju ponudu imam petkom i za vikend, jer je tada pijaca najposećenija. Najviše se kupuje mladi sir, čija cena je 300 dinara po kilogramu, "podliveni" je 400, sirevi sa začinima i povrćem se kreću od 600 do 800 dinara po kilogramu, dok je kila maslaca 1000 dinara - kaže Marta.

Jedinstveni proizvodi domaćih proizvođača na Mlečnoj pijaci

Neki od brojnih kombinacija sireva Marte Balaž Piri

Ukoliko ste zakasnili sa ostavljanjem zimnice, omiljene kisele poslastice možete pronaći na jednoj od najšarenijih tezgi u zelenom delu Mlečne pijace. Posao proizvodnje kiselih salata, Žolt Nađ Kanas nasledio je od oca, želeći da nastavi porodičnu tradiciju dugu gotovo četiri decenije.

- Sve ono što je na tezgi je domaće i naše, a skoro 99 odsto salata pravimo bez konzervansa. Imamo kuvani paradajz, kompot, ajvar, ren. Kiseli kratavac koji ostavljamo je isključivo "sunčani" i on se ostavlja bez sirćeta i konzervansa. Takođe, pravimo papriku u ulju i medu, punjene paprike sa kupusom i sa sirom, kao i posebnu vrstu luka, "srebrnjak" koji je zbog svoje veličine pogodan za kiseljenje. Tu su i neizostavne čičoke, cvekla i karfiol, a pravimo i meksičku salatu, za one koji vole da jedu malo ljuće - nabraja Žolt.

Iako je među skupljim prodavcima na pijaci, od 150 do 600 dinara za kilogram salate, Žolt objašnjava da je cena usklađena sa težinom posla, ali i time što se u proizvodnji koriste samo domaći sastojci i najkvalitetnije povrće.

- Potrebno je jako mnogo truda i rada, jer na primer cveklu, koju mušterije najviše kupuju, kuvamo svaki dan. Većinu povrća uzgajamo sami, a ono što nemamo, dokupimo od domaćeg proizvođača i to papriku koja je skuplja, kako bi bila što ukusnija i da se ne bi raspala u toku pripreme. Dugo se bavimo ovim poslom i mnogo restorana kupuje salatu od nas, stoga sve mora da bude kvaliteno i sveže, kako bi opravdali poverenje koje su nam ukazali kupci - ističe Žolt.

Jedinstveni proizvodi domaćih proizvođača na Mlečnoj pijaci

Deo ponude zimnice i ukiseljenih proizvoda na tezgi Žolta Nađa Kanasa

Izvor: Subotica.com
Prodavci na Mlečnoj pijaci Prodavci na Mlečnoj pijaci Prodavci na Mlečnoj pijaci Prodavci na Mlečnoj pijaci Prodavci na Mlečnoj pijaci Prodavci na Mlečnoj pijaci Prodavci na Mlečnoj pijaci Prodavci na Mlečnoj pijaci
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 5 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 8656
Povezane teme

mlečna pijaca

zimnica

domaća proizvodnja

mlečni proizvodi

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.