• Pregleda: 1885

Jazziré 2013: Završno veče festivala uz Svetlanu Maraš i Eyot

Večeras je poslednje veče Festivala savremenog džeza i eksperimentalne muzike "JAZZIRÉ 2013" u kojem će nastupiti Svetlana Maraš, kompozitorka i umetnica iz Beograda, a zatim i niški kvartet Eyot. Završno veče održava se u "Skladištu" (Rajhl Ferenca 10, prvi sprat) sa početkom od 20 časova, a ulaz je besplatan.
Jazziré 2013: Završno veče festivala uz Svetlanu Maraš i Eyot

SVETLANA MARAŠ (Beograd) - elektornika

Svetlana Maraš je kompozitorka i umetnica koja se bavi zvučnim instalacijama. Studirala je kompoziciju na Akademiji umetnosti u Beogradu, doškolavala se širom sveta i sarađivala sa eminentnim umetnicima iz mnogih oblasti koje se vezuju za savremeni elektronski zvuk, a magistrirala je u Helsinkiju na departmanu za Nove medije.

Godinama unazad aktivna je na polju eksperimentalne muzike. Njen rad obuhvata više polja nove muzike i sound arta i kreće se od performansa i interaktivnih instalacija, do teorijskih radova iz ovih oblasti. Pored izvođačke prakse koja se bazira na kompoziciji i manipulaciji kompleksnim elektronskim soundscape-ovima uz pomoć kompjuterske tehnologije i algoratimskih rešenja, Svetlana se još bavi istraživanjem mogućih načina muzičkog izražavanja kroz tekst, objekte, digitalnu tehnologiju.  Više informacija na www.svetlanamaras.com.


EYOT (Niš)
Dejan Ilijić – klavir, Slađan Milenović - gitara, Marko Stojiljković - bas, Miloš Vojvodić - bubnjevi

Niški kvartet Eyot koji predvodi pijanista i kompozitor Dejan Ilijić, kako danas stoje stvari, izgleda da korača daleko ispred svojih kolega na savremenoj srpskoj džez sceni. Ako ništa drugo, oba albuma objavili su za inostrane izdavače u SAD i Nemačkoj, imali su video dana na vodećem svetskom džez portalu allaboutjazz.com, pobednici su takmičenja Midem Off u Kanu, a nastupali su već širom Evrope i Azije. Kroz svoju muziku ovi mladi momci iskazuju odavno potrebnu svežinu i odvažnost na našoj muzičkoj sceni, u kompozicije su utkali sofisticiranost klasičnog klavira, elemente istočnoevropskog folklora, ali i blago dodali glatke obrise elektonske fuzije.

Momci iz Eyota su ovih dana boravili u Bristolu, gde su snimiti treći album u produkciji Džima Bara (Portishead, Get the Blessing). Više informacija: www.eyotmusic.net.

Ulaz na završno festivalsko veče je besplatan!

Pokrovitelji festivala su Grad Subotica i Fondacija Danilo Kiš.
Medijski partneri: Radio Subotica, RTV Panon i portal Subotica.com.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.