Komentara: 0
Pregleda: 4535

Javni čas pozorišne radionice u četvrtak

25.12.2012. u 00:25h
Izvor: Fondacija "Danilo Kiš"
Nakon tri meseca rada mladi glumci koji se dva puta nedeljno okupljaju na Pozorišnoj radionici na srpskom jeziku u organizaciji Fondacije „Danilo Kiš“, spremni su da se premijerno predstave subotičkoj publici Javnim časom koji će se održati u četvrtak, 27. decembra sa početkom u 19.30 časova u njihovoj glumačkoj učionici u Omladinskom klubu „Skladište“.
Javni čas pozorišne radionice u četvrtak

Radionicu na srpskom jeziku vodi glumac Narodnog pozorišta u Subotici Vladimir Grbić, koji radioničarima otkriva tajne glumačkog zanata kroz program rada sačinjen po uzoru na programe glumačkih akademija. Nakon audicije u junu ove godine primljeno je dvanaest talentovanih ljudi ali je rad nastavilo deset najupornijih i najvrednijih.

Radionice su besplatne i namenjene onima koji svoje slobodno vreme žele da iskoriste kvalitetno, učeći i radeći na sebi. Polaznicima je omogućen i besplatan ulaz na sve predstave Dečjeg, Narodnog i Pozorišta “ Kosztolányi Dezső“.

Prema uzoru na osnovno načelo ili počelo svega u glumi, vežbu, mladi glumci su tokom tromesečnog rada vežbajući oslobađali svoje telo kroz igru, opuštanje i uklanjanje tenzija, radili su na svom govoru, pokretu, glasu, koncentraciji, pamćenju i osluškivali svoje emocije i volju. Izuzev rada na sebi, polaznici razvijaju timski duh, pripadanje i ponašanje u grupi, kao i dobru komunikaciju - elemente koji su neophodni za svaki zdrav, lak i plodan glumački stvaralački proces.

Tokom tromesečnog rada grupa na srpskom je zajedno sa grupom na mađarskom jeziku prošla kroz jednodnevnu Radionicu scenskog pokreta Aniko Kiš, studentkinje četvrte godine koreografije i režije na Akademiji u Budimpešti i učenice Jožefa Nađa. Za decembar je planirana poseta Andreja Boke, mladog filmskog reditelja iz Subotice, koji će radioničarima omogućiti da se oprobaju i u filmskom izrazu.

Javni čas pozorišne radionice u četvrtak

Na četrdesetominutnoj prezentaciji koja nema formu predstave nego javnog časa, zainteresovani građani će biti u prilici da pogledaju pet scena iz pozorišnih komada po izboru samih radioničara, te kako se mladi glumci snalaze u vežbama pažnje i koncentracije.

Na javnom času će se predstaviti deset talentovanih polaznika: Biljana Krstić, Stefan Stojković, Marija Terezija Stantić, Maja Ivković Ivandekić, Darko Ćakić, Jelena Sužnjević, Bjanka Gabrić, Milisav Puzević, Ninoslav Jovčov, Nevena Marković.

Za jun sledeće godine planira se predstava.

Izvor: Fondacija "Danilo Kiš"
Postavljeno pre 11 godina i 3 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 4535

Povezana vest

Povezane teme

Fondacija Danilo Kiš

omladinski klub "skladište"

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.