• Pregleda: 3039

Javne nabavke i za skuplje ekskurzije

Za ekskurzije školaraca koje su skuplje od 400 hiljada dinara, škole će morati da raspisuju javnu nabavku što će dodatno otežati njihovu realizaciju, rečeno je na aktivu direktora osnovnih i srednjih škola. Iako postoji inicijativa i razni predlozi da se taj Zakon o javnim nabavkama izuzme kada su u pitanju škole, sve dok se on zakon postoji, mora se poštovati, rečeno je od strane Gradskog veća.
Javne nabavke i za skuplje ekskurzije

Škole su tokom leta dobile uputstvo od Ministarstva finansija i Ministarstva prosvete kako da urede sve što je potrebno za izvođenje ekskurzija. Ono što se bitno razlikuje od prethodnih godina jeste obaveza javnih nabavki, koja po rečima direktora Osnovne škole “Ivan Milutinović”, Ivice Stipića stvara određene poteškoće, počev od formiranja komisija do finansija.

Po rečima članice Gradskog veća zadužene za obrazovanje Etele Jerinikć, broj ekskurzija ne mora biti smanjen, jer je moguće organizovati i ekskurzije po Srbiji, koje su jeftinije od 400 hiljada dinara, i za koje ne treba raspisivati javnu nabavku. One takođe mogu biti pedagoško i edukativno opravdane.

O destinacijama gde će učenici putovati odlučuje sama škola, dok je Savet roditelja taj koji daje predloge i sugeriše. Savet nema pravo po Zakonu da donosi odluku, ali njihove predloge direktori uglavnom usvajaju. Na aktivu direktora bilo je još tema o kojima se raspravljalo, a uglavnom su se ticale uštede finansijskih sredstava na svim poljima.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Srđan Olman

povezane teme

3
pravdak Odgovori
Sirote i poštene škole i ovako nisu mogle da organizuju ekskurzije.No Kizur,Majšanski,Sečenji,Milutinović mogu jer su su politički zaštićeni kao beli medvedi,e pravdo selektivna dal te ima???
Mokičeli Odgovori
U školskoj 2006/2007 važio je Zakon o Javnim nabavkama za ekskurzije. Epilog je bio da više od 50% učenika nije nigde otišlo zbog glomazne i dugotrajne procedure. Škole su bile prinuđene da prihvataju najniže ponude agencija bez ikakvog prethodnog iskustva sa njima. Ponuđači se žalili Upravi za JN na sve i svašta i tako odugovlačili postupak i po 3 meseca. Kvalitet izvedenih ekskurzija je te sezone bio nikad gori (zbog pomenutog kriterijuma najniža cena). U narednoj školskoj godini je brže bolje ukinut postupak JN i uveden Pravilnik (sličan JN, samo daleko brži i efikasniji) koji se pokazao kao najbolje rešenje. U poslednjih nekoliko godina broj pritužbi na organizaciju ekskurzija je u promilima. Taj Pravilnik je na snazi i danas, ali je u suprotnosti sa Zakonom o JN i Zakonom o rokovima plaćanja. Rešenje koje nudi YUTA i deo Ministarstva prosvete da roditelji direktno uplaćuju novac agencijama nije kršenje i izbegavanje Zakona, već način da se problem neusklađenosti dva zakona reši u korist dece, škole, roditelja i turističke privrede. Danas direktori škola zbunjeni i zaplašeni od svojih nadređenih dobijaju "mišljenja" i "preporuke" , raspisuju Javne nabavke iako tek sada krše Zakon jer niti imaju obezbeđena sredstva za JN koje su raspisali (još uvek je novac u džepovima roditelja), niti su u 2012. doneli plan i odredili visinu sredstava za JN. što je zakonska obaveza.
Mokičeli Odgovori
G-đa članica Gradskog veća je ponovo pokazala nepoznavanje problematike. Nemoguće je da školu ekskurzije koštaju ispod 400 000 pa makar išli i na Avalu (mislim na beogradske škole).
Samo jedan razred od npr. 70 učenika. ako ide na rekreativnu, košta oko milion dinara, a na rekreativnu idu deca od prvog do četvrtog, što iznosi oko 4.000.000,00 Takođe mališani idu na jednodnevne izlete koji koštaju oko 2000 x 280 = 560.000,00. Učenici petog i šestog razreda takođe idu na jednodnevne izlete, znači još 280.000,00, učenici sedmog razreda najčešće idu na dvodnevnu ekskurziju koja košta oko 7.000,00 = 490.000,00, a osmaci na trodnevnu koja košta oko 10.000. ili 700.000,00 ukupno. Dođosmo do toga da je vrednost JN za jednu manju osnovnu školu oko
6 miliona dinara
Dajte više da o ovoj ozbiljnoj problematici pričaju ozbiljni ljudi koji bar malo poznaju ono o čemu se usuđuju da govore.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.