Komentara: 29
Pregleda: 3192

Jasna Vojnić, HNV: "Kako se postaviti kada se krajem godine budžet krovnoj instituciji nacionalne manjine umanji za 20 odsto?"

19.11.2020. u 09:29h
Saopštenje Jasne Vojnić, predsednice Nacionalnog saveta hrvatske nacionalne manjine u Srbiji povodom odluke da se finansijska sredstva za njihov rad, ali i rad drugih manjinskih zajednica, za 2020. godinu umanji za 20 odsto, prenosimo u celosti.
Jasna Vojnić, HNV: "Kako se postaviti kada se krajem godine budžet krovnoj instituciji nacionalne manjine umanji za 20 odsto?"

Dva meseca pred kraj budzetske godine, 26. oktobra 2020., svim nacionalnim savetima nacionalnih manjina u Republici Srbiji stiglo je obaveštenje da će finansijska sredstva za njihov rad za 2020. godinu biti umanjena za 20 odsto te da se dalja isplata sredstava privremeno obustavlja do usvajanja Zakona o izmenama i dopunama Zakona o budzetu za 2020. godinu.

Budzet Republike Srbije za 2020. godinu iznosi 11,3 milijardi evra, odnosno 15 milijardi evra što je rebalansom u novembru povećano. S obzirom na činjenicu da se iz tog budzeta za rad i delovanje 22 krovne institucije nacionalnih manjina koje predstavljaju gotovo jednu osminu, odnosno 12,6 odsto građana Republike Srbije izdvaja tek 0.02 odsto(2,1 milion evra) od čega hrvatskoj zajednici u Republici Srbiji pripadne tek 109.970,98 evra, obaveštenje o umanjenju sredstava nacionalnim savetima ličila je dobro poznatoj priči o paradoksima sistema vrednosti iste osobe prema različitim subjektima.  

Koliko su jaja?“, pitala je gospođa. „Deset dinara.“, uzvrati starac. „Ako mi daš deset komada za 80 dinara uzet ću, ako ne odlazim kod drugog.“ Starac joj mirno odgovori: „Uzmite jaja po kojoj god ceni hoćete, gospođo. Za mene je to dobar početak, jer celi dan nisam prodao ni jedno jaje, a treba mi novac da preživim.“ Gospođa uze jaja po ceni kojoj je tražila i ode s osmehom, osećajući sreću pobede. Sedne potom u svoj skupi auto i ode s prijateljicom u ekskluzivni restoran na ručak. Nakon obilnog ručka i podosta ostale hrane u tanjirima gospođa izvadi debeli novčanik, plati nemali račun i zadovoljno kaže: „Kusur zadržite!

Naizgled vrlo uspešan dan. No, zanemarimo li procepe u sistemima vrednosti, da li se uopšte može porediti količina novca ušteđena na starcu sa ostavljenim kusurom? Da li se uopšte može poverovati da će budzet Republike Srbije osetiti ikakvu promenu ako se rad nacionalnih saveta nacionalnih manjina umanjenjem za 20 odsto do kraja obezvredi? Za 908.297 pripadnika nacionalnih manjina Srbija izdvaja 2,1 milion evra, naspram Republike Hrvatske koja za 328.738 pripadnika nacionalnih manjina izdvaja 5,7 miliona evra. I dok manjine u Hrvatskoj o takvim stvarima odlučuju i finansijski su poduprte da izgrađuju institucije, nacionalne manjine u Srbiji budu samo obaveštene o količini sredstava koja bi eventualno bila dovoljna za podmirivanje troškova da ste neka nevladina udruga. Iznad svega, krajem godine dobijete još i dopis u kojem se traži „jaje za dinar“.

Umesto jačanja institucija u cilju osnaživanja zajedničkog pravca ka ravnopravnoj, velikoj porodici Evropske unije, nakon prijema obaveštenja o umanjenju sredstava, vi imate još dva meseca da se snađete kako i ove godine ostati na nuli. I imate još puna dva meseca da ponovo ćutite ili eventualno se nadate da će doći vreme kada će vam onaj koji daje novac ne samo ostaviti kusur, nego vam omogućiti, nastavno na gore iznetu priču, da izgradite farmu čije će kokice sve restorane u gradu još godinama na zadovoljstvo svih velikodušno snabdevati.

// kraj saopštenja

Postavljeno pre 1 mesec i 4 nedelje
Komentara: 29
Pregleda: 3192
Povezane teme
hrvatska zajednica hrvatsko nacionalno veće hrvatska nacionalna manjina jasna vojnić hrvatski nacionalni savet
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.