Komentara: 9
Pregleda: 25087

Jasimpex - uspešan primer porodičnog biznisa

19.11.2015. u 15:03h
Izvor: eKapija
Proizvodnju tekstila smo počeli u jednoj maloj radnji, da bismo 2007. godine napravili sopstveni objekat u koji smo se potpuno preselili 2010. godine. Na početku smo imali svega 5-6 polovnih mašina, dok danas raspolažemo sa više od 20 novih, u pogonu površine 1.000 m2. Preduzeće trenutno broji 25 zaposlenih radnika. Ovako početak poslovanja preduzeća „Jasimpex“ u razgovoru objašnjava osnivač i direktor Jasmin Hajdarpašić.
Jasimpex - uspešan primer porodičnog biznisa

Ova porodična firma osnovana je 1992. godine u Subotici, a primarna delatnost joj je proizvodnja konfekcije za odrasle, distribucija tekstila, kao i prodaja sitne galanterije.

Od 2003. godine „Jasimpex“ je postao zvanični predstavnik nemačke firme „Kleiberit“ i tada se ponuda ovog preduzeća proširila na kvalitetna lepila za drvnu industriju, industriju nameštaja i tapetariju, kao i lepila za sunđere, plastiku, PVC stolariju i ostalo. Od 2014. ova subotička firma zastupa u Srbiji i nemačku kompaniju „BeA Tools“ koja je tržišni lider kada su u pitanju pneumatske klamerice i ostale vrste preumatskog alata.

Jasimpex - uspešan primer porodičnog biznisa

U posao su uključeni i Jasminova supruga Amalija koja je angažovana u proizvodnji, starija ćerka Jasna, zadužena za deo firme koji se bavi pneumatskim alatima i lepilima, dok je mlađa ćerka Sanja ovog leta završila studije u Barseloni i trebalo bi da se bavi marketingom i on-line prodajom.

Prema rečima našeg sagovornika, „Jasimpex“ je povremeno koristio bankarske kredite, ali uglavnom kratkoročne, za obrtna sredstva, pošto su uvek u glavi imali izreku – „pružaj se prema dužini gubera“. Što se tiče programa podrške, od države su dobili subvencije prilikom zapošljavanja novih radnika, a 2013. godine im je Ministarstvo za rad i zapošljavanje dodelilo 19.600 EUR bespovratnih sredstava.

- To je bio konkurs Vlade Norveške na kome smo bili među 10 najboljih u Srbiji, a sredstva su namenjena za poboljšanje bezbednosti i zaštite zdravlja na radu. Konkurisali smo sa projektom kojim smo u našem pogonu instalirali „Viessmann“ pumpu za grejanje tipa „vazduh-voda“, prvu u Subotici. Reč je o potpuno ekološkom sistemu, a potrošnja energije je samo 4 kWh uz pomoć kojih zimi zagrevamo, a leti hladimo 200 m2 prostora. – navodi Hajdarpašić. Od novca dobijenog na ovom konkursu „Jasimpex“ je kupio poluautomatski krojački sto, pa tako proizvodni kapacitet danas iznosi 5-6.000 komada odeće mesečno, odnosno 70-80.000 godišnje.

Najviše proizvode majice i dukseve, poput t-shirt i polo majica. Pored svega, imaju i svoju vez mašinu kojom se brendiraju naručeni artikli, dok je mašina za štampanje odeće u pripremi, tako da će proces proizvodnje biti u potpunosti zaokružen do kraja godine.

Jasimpex - uspešan primer porodičnog biznisa

- U Subotici imamo dva svoja maloprodajna objekta i radimo uglavnom za poznate kupce. Radimo za poznate brendove, na primer, trenutno pravimo odeću za „Swarovski“ koji je otvorio fabriku u našem gradu, zatim DHL, Simex kao i mnoga druga veća preduzeća u Srbiji. Naša ciljna grupa jesu veliki sistemi, jer nam odgovara takav princip rada – po narudžbini – ističe sagovornik.

Jasmin Hajdarpašić kaže da „Jasimpex“ trenutno izvozi jedan manji deo svoje proizvodnje (oko 10%) u Nemačku, ali su nedavno imali pregovore i sa Švajcarcima. Ukoliko bi dogovorili i tu saradnju bio bi to značajan poslovni uspeh za Subotičane, jer je jedan od glavnih ciljeva upravo povećanje izvoza.

Što se tiče zastupništva nemačkih firmi „Kleiberit“ i „BeA Tools“ u Srbiji, reč je o vrhunskim brendovima u svojoj branši, a sagovornik našeg portala tvrdi da se srpsko tržište profilisalo tako da oni koji žele kvalitet i efikasnost traže upravo takvu opremu, iako je ona nešto skuplja. I tu postoji oštra konkurencija, ali i prostor za dalje širenje jer „Jasimpex“ nudi servis, rezervne delove kao i održavanje pomenutih alata što je ključno među današnjom konkurencijom.

Hajdarpašić kaže da je zadovoljan dosadašnjim poslovanjem jer firma radi punim kapacitetom i bez praznog hoda. Nakon pojedinih loših iskustava sa nenaplaćenim dugovima, danas nemaju većih teškoća u poslovanju.

Jasimpex - uspešan primer porodičnog biznisa

Spremne za "smenu generacija": Sanja i Jasna

- Naš plan za naredni period je da ćerke Sanja i Jasna polako preuzimaju porodični posao. Jasna je po završetku osnovnih studija na Ekonomskom fakultetu u Subotici, a zatim i master studija u Novom Sadu, počela da radi, gde je za dve godine znatno napredovala te je trenutno na poziciji generalnog menadžera firme, a pored toga je preuzela na sebe odgovornost novog zastupništva kompanije BeA. Sanja je osnovne i master studije završila u inostranstvu, što joj je pružilo priliku da se usavršava i stiče kako životno tako i profesionalno iskustvu u Mađarskoj, Kipru, Vijetnamu i Španiji gde je i živela u proteklih 5 godina. Nakon ovih putešestvija je ipak odlučila da se vrati u rodni grad i da zajedno sa sestrom nasledi porodičnu firmu. One su i same svesne da će se najbolje osećati u svom preduzeću i mislim da su spremne za smenu generacija. Ostavljamo im već razrađenu firmu, sa znanjem, opremom i tehnologijom, tako da verujem da će nastaviti uspešno da je vode - zaključuje Jasmin Hajdarpašić, osnivač i direktor „Jasimpexa“.

Izvor: eKapija
Postavljeno pre 8 godina i 4 meseca
Komentara: 9
Pregleda: 25087
Povezane teme

jasimpex

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.