Komentara: 0
Pregleda: 1033

Jačanje svesti o Arhuskoj konvenciji

08.12.2014. u 17:53h
Izvor: RTV Yueco
Javnost ima pravo da zna sve informacije o stanju životne sredine i ima pravo na učešće u donošenju odluka koje se tiču životne sredine. Ovo su parafrazirane odredbe Arhuske konvencije koja se u Srbiji sprovodi od 2009. godine. Podizanje svesti o mogućnostima učešća građana u odlučivanju, a pogotovo mladih budućih stručnjaka zaštite životne sredine, bio je zadatak seminara koji je organizovan na otvorenom univerzitetu.
Jačanje svesti o Arhuskoj konvenciji

Budući inženjeri za zaštitu životne sredine, koji studiraju u Novom Sadu, kao i srednjoškolci Hemijsko-tehnološke škole iz Subotice imali su priliku da se danas na Otvorenom univerzitetu upoznaju sa dosadašnjim rezultatima primene Arhuske konvencije u Srbiji. Cilj njihovog okupljanja bio je podizanje svesti o tome da će oni, kada steknu zvanja za koja se školuju, biti u prilici da učestvuju u donošenju odluka i utiču na stanje životne sredine.

Ovo je samo jedan primer aktivizma građana koji proizilazi iz odredbi Arhuske konvencije. Ona se u Srbiji sprovodi od 2009. godine, kada je naša zemlja ratifikovala ovaj dokument, a njena suština jeste pravo javnosti da zna i da učestvuje u donošenju odluka, a koje se tiču životne sredine.

Sve informacije o Arhuskoj konvenciji građani mogu dobiti u Arhus centru Subotica. Centar funkcioniše na Otvorenom univerzitetu gde su građanima na raspolaganju biblioteka sa ekološkim naslovima, uvid u zakone i propise iz oblasti zaštite životne sredine od lokalnog, preko pokrajinskog do republičkog nivoa, mogućnost širenja informacija preko vebsajta, kao i korišćenje Interneta u cilju pristupa informacijama od značaja.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1033
Povezane teme

arhus centar

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.