• Pregleda: 3136

Izvoz regiona za četvrtinu veći od uvoza

Subotica je jedan od retkih gradova u Srbiji čija privreda može da se pohvali suficitom u spoljnotrgovinskoj razmeni. Subotica i ostale opštine sa područja severa Bačke i Potisja u prva tri meseca ove godine ostvarile su za četvrtinu veći izvoz od uvoza, što je do sada retko beležen podatak. I pored toga, ukupan obim industrijske proizvodnje je u padu.
Izvoz regiona za četvrtinu veći od uvoza

Januar, mesec s najmanje radnih dana u godini, imao je ove godine pad industrijske proizvodnje za 15 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Međutim, taj pad je zaustavljen i ublažen do kraja marta. Međutim, i pored pada proizvodnje, robna razmena je za skoro 15 odsto veća nego u istom periodu prošle godine, dok je pokrivenost uvoza izvozom 26 odsto, što znači da za četvrtinu više izvozimo nego što uvozimo. U Regionalnoj privrednoj komori ocenjuju da je to posledica rada 47 stranih investicija na području regiona severa Bačke i Potisja. Gledajući po opštinama, svih šest je ostvarilo suficit, što na primer Suboticu stavlja u poziciju jednog od retkih gradova u Srbiji koji ima suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni.

Smanjenje zahvatanja države, odnosno manje obaveze privrede, svođenje sive ekonomije u razumne okvire, prilagođavanje bankarskih kredita potrebama privrede, tri su osnovna očekivanja privrednika ovog regiona od nove Vlade Srbije. U komori ocenjuju da više ne postoji ni jedna spoljnopolitička ili unutrašnja smetnja tome da se rešavanje ekonomskih pitanja postavi na prvo mesto liste prioriteta nove izvršne vlasti.

U prošloj godini, skoro 80 odsto industrijske proizvodnje u regionu činila je prerađivačka industrija, a 20 odsto se odnosilo na eksploataciju nafte i gasa. U strukturi prerađivačke industrije, najdominantnija je prehrambena industrija sa 40 odsto, sledi elektrooprema, proizvodnja građevinskih materijala i odeća.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Boris Šuman

povezane teme

9
nale Odgovori
Kada stručnjaci Regionalne privredne komore budu sledeći put pripremali statistiku, neka u obradu podataka o uvozu unesu i robu koja državnu granicu prelazi na crno. Pa da vidimo bilans!!!!! Inače ne tako davno, videh kako funkcioniše izvoz u Industrijskoj zoni. To je više nego komedija. Zbirno vozilo, nosivosti 3,5 t obilazi sva PROIZVODNA preduzeće i jedva nakupi kamion robe. Onda stupa na snagu špedicija, sa obezglavljenom jurnjavom ragavim Yugom izmedju istih PROIZVODNIH PREDUZEĆA i nakon 2 sata haosa, kamion kreće put zapada. U vreme cvetanja industrijske proizvodnje u Subotici, bez šlepera po turi se nije ni ugovarao posao ( i to je bio naš izvoz, a ne REEXPORT, to je gospodo iz Privredne komore nešto sasvim drugo ). O čemu mi sad onda ovde pričamo?
Darth Odgovori
nale - al' si se izlupao ovo za izvoz, to veze s vezom nema i jednostavno ne funkcioniše tako. A ovaj podatak za izvozni suficit apsolutno nije relevantan, i takav je samo zbog jedne činjenice - svi veliki uvoznici robe široke potrošnje su u Beogradu.
kojot Odgovori
Извоз Талибана и Авганистанаца је константно у порасту ако се и они рачунају.
nana Odgovori
Relevantni podaci o spoljnotrgovinskom prometu vode se samo na nivou republike Srbije. Gotovo je nemoguće iz struci poznatih razloga odrediti nivo spoljnotrgovinske razmene za Vojvodinu, a ova gatanja kojima nas godinama smara RPK Subotice iritira zdrav razum. Poznato je da je uvoz energenata najveća stavka u uvozu Srbije, gde je ta stavka u uvozu našeg regiona?
su Odgovori
A kako mi uzivamo(grad, gradjani )od ovog fantasticnog uspeha? Sta to nama tako fantasticno donosi ?
su Odgovori
"Smanjenje zahvatanja države, odnosno manje obaveze privrede, svođenje sive ekonomije u razumne okvire, prilagođavanje bankarskih kredita potrebama privrede, tri su osnovna očekivanja privrednika ovog regiona od nove Vlade Srbije. U komori ocenjuju da više ne postoji ni jedna spoljnopolitička ili unutrašnja smetnja tome da se rešavanje ekonomskih pitanja "

Zamolila bi autora teksta da mi objasni koje su to manje obaveze?
Zatim sivu ekonomiju?
Smanjenje zahvata drzave?
Valjalo bi znati jer izgleda da samo ja nisam informisan I moje uplate su I dalje iste ili vece prema drzavi.
Unapred hvala.
Patavukas Odgovori
Mnogo je parazita ovde. Na primer , šta rade u subotičkoj Regionalnoj privrednoj komori po ceo dan ? Kakav je njihov posao i kolike su plate ? Ko će da mi odgovori ?
@ Patavukas Odgovori
U regionalnoj privrednoj komori ne rade ništa, ljudi uživaju, putuju, organizuju razne bezpotrebne seminare, čuvaju svoje fotelje, pogotovo Vojinović 20 godina se zalepio za fotelju i ne mrda, a cela privreda Subotice propala.
mićko Odgovori
Očekivali smo ovakve izjave. Nekako treba opravdati svoju "stručnost i kompetentnost". I veeeliku zaslugu za ovakve rezultate. I veeeeeelike plate.

Vučiću, poseti malo ovu ekipu, ima šta da se vidi i zaključi. Ne daj da te zavaraju ovakvim izjavama i naslovima.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.