Komentara: 9
Pregleda: 3771

Izvoz regiona za četvrtinu veći od uvoza

04.04.2014. u 15:26h
Izvor: RTV Yueco
Subotica je jedan od retkih gradova u Srbiji čija privreda može da se pohvali suficitom u spoljnotrgovinskoj razmeni. Subotica i ostale opštine sa područja severa Bačke i Potisja u prva tri meseca ove godine ostvarile su za četvrtinu veći izvoz od uvoza, što je do sada retko beležen podatak. I pored toga, ukupan obim industrijske proizvodnje je u padu.
Izvoz regiona za četvrtinu veći od uvoza

Januar, mesec s najmanje radnih dana u godini, imao je ove godine pad industrijske proizvodnje za 15 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Međutim, taj pad je zaustavljen i ublažen do kraja marta. Međutim, i pored pada proizvodnje, robna razmena je za skoro 15 odsto veća nego u istom periodu prošle godine, dok je pokrivenost uvoza izvozom 26 odsto, što znači da za četvrtinu više izvozimo nego što uvozimo. U Regionalnoj privrednoj komori ocenjuju da je to posledica rada 47 stranih investicija na području regiona severa Bačke i Potisja. Gledajući po opštinama, svih šest je ostvarilo suficit, što na primer Suboticu stavlja u poziciju jednog od retkih gradova u Srbiji koji ima suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni.

Smanjenje zahvatanja države, odnosno manje obaveze privrede, svođenje sive ekonomije u razumne okvire, prilagođavanje bankarskih kredita potrebama privrede, tri su osnovna očekivanja privrednika ovog regiona od nove Vlade Srbije. U komori ocenjuju da više ne postoji ni jedna spoljnopolitička ili unutrašnja smetnja tome da se rešavanje ekonomskih pitanja postavi na prvo mesto liste prioriteta nove izvršne vlasti.

U prošloj godini, skoro 80 odsto industrijske proizvodnje u regionu činila je prerađivačka industrija, a 20 odsto se odnosilo na eksploataciju nafte i gasa. U strukturi prerađivačke industrije, najdominantnija je prehrambena industrija sa 40 odsto, sledi elektrooprema, proizvodnja građevinskih materijala i odeća.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 3 nedelje
Komentara: 9
Pregleda: 3771
Povezane teme

privreda subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.