Komentara: 39
Pregleda: 8618

Izvođač napušta gradilište pozorišta?

24.01.2013. u 16:05h
Izvor: Magyar Szó
Izvođač radova na rekonstrukciji zgrade Narodnog pozorišta u Subotici, preduzeće „Yumol“, obavestilo je direktorku tog teatra Ljubicu Ristovski da će 31. januara napustiti gradilište ukoliko investitor ne bude isplatio dugovanja, što bi značilo da bi građevinci odneli svoju opremu i demontirali skele sa građevine.
Izvođač napušta gradilište pozorišta?

Direktorka pozorišta Ljubica Ristovski rekla je da je o nastaloj situaciji odmah obavestila Ministarstvo kulture, Vladu Vojvodine i rukovodstvo grada Subotice, koji su prema ugovoru iz 2006. suinvestitori i dodala da će poslednjeg dana januara zbog svega direktor Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine posetiti Suboticu kako bi se sa gradskim rukovodstvom dogovorili naredni koraci i razgovaralo o tome na koji način, kako i kada može da se nastavi izgradnja.

- Kao direktorka pozorišta ne mogu da prihvatim da se bavim izgradnjom ili problemima nastalim oko gradilišta, jer će onda biti ugrožena osnovna delatnost pozorišta. Ovih dana me je primio čelnik Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine da bismo razgovarali o problemu.

Izgradnja pozorišta, naime, nije zaustavljena, nego ona pauzira, jer u slučaju da su radovi prekinuti to bi značilo da je trebalo predati gradilište i položiti račun o izvršenim radovima. Sve se to nije dogodilo. Još ranije, septembra 2011. izvođač se žalio da u slučaju da investitor ne bude isplatio troškove održavanja gradilišta, da će onda biti prinuđen da demontira skele i napusti taj prostor. Tada je grad preuzeo da plaća 400 hiljada dinara mesečno, koliko je bilo potrebno za pokrivanje računa za električnu energiju, plate za tamošljeg čuvara, troškova za dizalicu i za stalno ispumpavanje vode i druge troškove. Do aprila prošle godine je i isplaćivana ta suma, ali od tada izvođač nije dobio novac, pa je rekao da ne može dalje da kreditira održavanje gradilišta – pojasnila je Ristovski.

Ljubica Ristovski je za „Mađar so“ rekla i da je slučaj 400 hiljada svojevremeno nestalih cigala sa gradilišta pozorišta stigao do suda i da su već održana dva ročišta. Kao što je poznato, naime, ona je podnela prijavu protiv nepoznatog počinioca kada se ispostavilo da je nestalo 400 hiljada korišćenih cigala, koje su bile potrebne za rekonstrukciju dela pozorišne zgrade koji je pod aštitom. Sada je u toku spor sa naslednicima firme „Pannongrad“ i presuda još nije doneta. U međuvremenu je direktorka podnela još jednu prijavu protiv NN lica, zbog toga što menica „Pannongrad“-a od 12 miliona dinara nije aktivirana i nije sa njom naplaćena vrednost 400 hiljada nestalih cigala.

Upitana da li će Jožef Kasa, koji se nalazi u istražnom pritvoru, ostati predsednik Upravnog odbora subotičkog Narodnog pozorišta, direktorka je napomenula da upravni i nadzorni odbor imenuje pokrajina i da pozorište nema nadležnosti da bilo koga smenjuje ili imenuje.

Izvor: Magyar Szó
Postavljeno pre 11 godina i 2 meseca
Komentara: 39
Pregleda: 8618
Povezane teme

Narodno pozorište

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.