Komentara: 23
Pregleda: 5521

Izmuljavanjem Palića zatvoriti deponiju

04.02.2014. u 15:52h
Izvor: RTV Yueco
Izmuljavanjem Palićkog jezera, osim spašavanja samog jezera, mogla bi se zatvoriti i deponija “Aleksandrovačka bara”, čime bi se sprečilo dalje oticanje voda sa deponije koje su pune teških metala, ali i stvorili uslovi za ekspolataciju metana koji nastaje na deponiji.
Izmuljavanjem Palića zatvoriti deponiju

Sve navedeno, u kratkim crtama, predstavlja ideju projekta beogradske grupe E4, čiji autori smatraju da osim ekološke, ovaj projekat ima i komercijalnu crtu. Ova ideja i načini njene realizacije predstavljeni su u Regionalnom Arhus centru, kako bi se stručna i šira javnost upoznali sa njom i dali svoje mišljenje.

Jednim udarcem rešiti tri problema. Tako bi se ukratko mogla opisati ideja palićanina Miljana Vuksanovića iz beogradske grupe E4. Prema juče predstavljenom projektu u regionalnom Arhus centru, ta tri problema su sediment iz palićkog jezera, ocedne vode sa deponije koje mogu zagaditi jezero teškim metalima, odnosno zatvaranje same deponije. Prema predstavljenom, deponija se može zatvoriti muljem iz jezera, koji bi zaustavio dalje oticanje ocednih voda ka jezeru, a koji bi bio izvlačen bagerom koji već postoji u blizini prečistača, a koji je opet blizu deponije. Izvučeni mulj bi se proceđivao, suva materija bi prekrivala deponiju a voda koja se iz njega iscedi bi se preko prečistača vrati u jezeru. Zatvaranjem deponije bi se stvorili uslovi za ekslopataciju metana koji se tamo oslobađa, a koji bi se mogao iskoristiti kao energent, pa čak bi se mogla izgraditi i elektrana.

Ova ideja sanacije Palićkog jezera privukla je pažnju subotičke stručne javnosti. Predstavljanje ideje jedna je od prvih ovogodišnjih aktivnosti Regionalnog Arhus centra, koji je i otvoren kako bi šira i uža javnost mogla da bude informisana o ekološkim problemima i izazovima, kao i raznim predlozima rešenja.

Izmuljavanje Palićkog jezera predstavlja usvojeno rešenje za njegovo spašavanje, ali je taj poduhvat još uvek na početku. Što se deponije tiče, prošle godine istekao je rok kada je ona trebalo da bude zatvorena. Međutim, to se može očekivati tek kad bude izgrađena Regionalna deponija.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 2 meseca
Komentara: 23
Pregleda: 5521
Povezane teme

palić

arhus centar

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.