Komentara: 5
Pregleda: 4385

Izmereno preko 100 polenovih zrna ambrozije u vazduhu

24.08.2012. u 16:17h
Izvor: RTV Yueco
Izmereno preko 100 polenovih zrna ambrozije u vazduhu

Zavod za javno zdravlje zabeležio je kritične koncentracije polena ambrozije u vazduhu. Izmereno je preko 100 polenovih zrna po metru kubnom. Odeljenje za životnu sredinu je ove godine izdvojilo 3,5 miliona dinara za uništavanje ambrozije, a odeljenje za poljoprivredu još tri miliona dinara.

Koncentracije polena u vazduhu su povišene kada je toplo, suvo i vetrovito vreme, a manja je kada je vreme vlažno i hladno. 2005.godine broj dana prisutnog polena ambrozije u vazduhu iznosio je 101, a prošle godine 78. Najviše maksimalne koncentracije u proteklih sedam godina od kada se prati nivo polena ambrozije u vazduhu je između 26.avgusta i 4.septembra. Prema podacima Zavoda za javno zdravlje 2005.godine izmereno je 1563 polenova zrna po metru kubnom, a prošle godine 352.

Procenjuje se da je oko 12 odsto Subotičana alergično na polen ambrozije. Poslednjih dana sve više ljudi se obraća za pomoć lekaru zbog izraženih alergijskih reakcija.

Lokalna samouprava i ove godine je izdvojila novac za uništavanje ambrozije. Novac je izdvojen za tri košenja, a mesnim zajednicama su podeljeni bonovi za gorivo za kosilice, kako bi sami pokosili ambroziju.

U naredne dve nedelje se očekuje trend porasta polenovih zrna u vazduhu. Na polen u vazduhu utiču i pravac i brzina vetra. Zadržavanje polena u vazduhu zavisi, pored biologije biljne vrste, meteoroloških faktora i od brojnih zagadjenja.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 7 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 4385
Povezane teme

ambrozija

cvetanje ambrozije

suzbijanje ambrozije

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.