Komentara: 0
Pregleda: 3327
Foto

Izložena dela velikog slikara i profesora Đorđa Bošana

14.12.2018. u 14:53h
Izvor: Subotica.com
Povodom 100 godina od rođenja našeg slikara i profesora Akademije likovnih umetnosti Đorđa Bošana, sinoć je u Gradskom muzeju Subotica otvorena izložba u njegovu čast. Autorke izložbe i kataloga sa studijama koje prate njegov život i profesionalni anganžman su dr Olga Kovačev Ninkov i Ljubica Vuković Dulić.
Izložena dela velikog slikara i profesora Đorđa Bošana

Slikar i profesor Đorđe Bošan, rođen je u Subotici 1918. godine, u kojoj je pohađao i završio gimnaziju, kao učenik dva profesora koji su bili sledbenici Pariske škole. Njegov talenat bio je zapažen već u rodnom gradu, gde je kao 17-ogodišnji mladić crtao karikature i pravio grafike za satirični list "Grimasz". Prema rečima dr Olge Kovačev Ninkov, istoričarke umetnosti Gradskog muzeja i jedne od autorki izložbe i kataloga, te karikature predstavljale su rani vid primenjene umetnosti, čime je Bošan počeo da krči put ka levičarskom opredeljenju i socijalnoj umetnosti u okviru likovnog iskaza.

- Đorđe Bošan je 1938. godine izlagao u Subotici na temu drva i papira za potpalu, odnosno predmeta koji su skrajnuti i koji se nisu nalazili u centru pažnje slikara ili ljudi uopšte. Time je želeo da skrene pažnju na sloj populacije koji je skrajnut i siromašan, a zapravo je celoga života bio angažovan i opredeljen za socijalnu pravdu, što se može videti u njegovom slikarstvu tokom više decenija. Jedino je možda 70-ih godina napravio preokret, okrenuvši se antičkim problemima koji su bili aktuelni u tom periodu, a koje vidimo da su i danas veoma aktuelni - objasnila je dr Kovačev Ninkov, koja je u sklopu kataloga napisala studiju "Đorđe Bošan i Subotica".

Izložena dela velikog slikara i profesora Đorđa Bošana

Osim svojim poreklom, Đorđe Bošan je za Suboticu višestruko vezan i svojim profesionalnim anganžmanom, kako slikarskim, tako i izložbenim, od kojih su neke predstavljale prekretnice u kulturnom životu toga vremena. Tako je 1949. godine u Gradskom muzeju otvorio izložbu na kojoj u nastupili profesionalni likovni umetnici, što se smara velikim preokretom u istoriji umetnosti likovne scene našeg grada. Zatim je, 1954. godine, kada je otvorena prva namenski adaptirana Gradska galerija, izlagao zajedno sa Anom Bešlić i to je bila prva izložba u ovoj galeriji, čija tema je bila usmerena na decentralizaciju likovnih događanja u vreme socijalizma.

- Dakle, on se zalagao za to da i manja mesta, kao što je Subotica, treba da imaju svoju kulturnu politiku, svoje izložbe i umetnike, koji su izabrani od strane stručnjaka koji žive i rade u gradovima kakav je naš - dodala je dr Kovačev Ninkov.

Izložena dela velikog slikara i profesora Đorđa Bošana

Pored toga što je bio slikar, Đorđe Bošan je bio i profesor Akademije likovnih umetnosti u Beogradu od 1949. do 1978. godine, gde je tokom profesorsko-pedagoškog rada na predmetu Slikarstvo, učestvovao u značajnim likovnim zbivanjima, ali i u konstituisanju rada ove visokoobrazovne umetničke ustanove. Autorka izložbe i kataloga sa studijom  "Đorđe Bošan – student i profesor Akademije" Ljubica Vuković Dulić, koja je istraživala Bošanove biografske podatke, kazala je da joj je bilo veoma zanimljivo i podsticajno da se pozabavi i ovim, takođe značajnim segmentom njegovog rada. 

- On je na Akademiju likovnih umetnosti dospeo 1936. godine, kao student prve generacije ove tek osnovane ustanove, a nakon Drugog svetskog rata, bio je i među prvim studentima koji su je završili. Bio je jedan od onih slikara koji su gradili Akademiju, ustrojavali njen rad i funkcionisanje, te podučavali nove generacije studenata. Takođe, aktivno je učestvovao u različitim komisijama za formiranje nastavnog plana i programa, u odabiru zgrada koje bi se koristile kao različiti ateljei za potrebe slikara, vajara i grafičara. Bio je i član Komisije za izradu prvog Statuta Akademije, koji je formiran tako tako što je sa grupom profesora koji su na tome radili, putovao po prostoru bivše Jugostavije gde su postojale starije Akademije i po ugledu sastavio prvi Statut - istakla je Vuković Dulić, istoričarka umetnosti i viša kustoskinja Gradskom muzeja.

Izložena dela velikog slikara i profesora Đorđa Bošana

Đorđe Bošan preminuo je u Beogradu 1984. godine, nakon čega je njegova supruga dr Nada Bošan poklonila 26 njegovih slika Gradskom muzeju Subotica i tako osnovala Poklon zbirku Đorđe Bošan, a pored ovih slika, ovom prilikom izložena su i dela iz Gradskog muzeja u Bečeju, Gradskog muzeja Senta, Jevrejskog istorijskog muzeja u Beogradu, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Savremene galerije Subotica i Savremene galerije Zrenjanin.

Izvor: Subotica.com
Izložba povodom 100 godina od rođenja Đorđa Bošana Izložba povodom 100 godina od rođenja Đorđa Bošana Izložba povodom 100 godina od rođenja Đorđa Bošana Izložba povodom 100 godina od rođenja Đorđa Bošana Izložba povodom 100 godina od rođenja Đorđa Bošana Izložba povodom 100 godina od rođenja Đorđa Bošana Izložba povodom 100 godina od rođenja Đorđa Bošana Izložba povodom 100 godina od rođenja Đorđa Bošana
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 3327
Povezane teme

gradski muzej

izložba

Gradski muzej Subotica

slikarstvo

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.