• Pregleda: 1666

Izložbena ponuda Gradskog muzeja Subotica

U Gradskom muzeju Subotica, zainteresovani sugrađani trenutno mogu da pogledaju pet izložbi, među kojima su Budimski slikar Franc Falkoner (1737 - 1792), 50 godina od osnivanja Omladinske umetničke kolonije "Čurgo", nova postavka Galerije mađarske likovne umetnosti u Vojvodini (1830 - 1930), Oskar Vojnić (1864 – 1914), kao i Slikarstvo i vajarstvo jugoslovenskih autora iz umetničke zbirke Gradskog muzeja Subotica (1918 - 1940, 1945 - 1990) drugi deo, sa izložbom "Seme" Imrea Vinklera i Adrien Ujhazi.
Izložbena ponuda Gradskog muzeja Subotica

Na izložbi Budimski slikar Franc Falkoner (1737 - 1792) autorke dr Žužane Korhec Pap, muzejske savetnice, posetioci su u prilici da vide slike koje je autorka sama restaurirala, dok je izložba Oskar Vojnić (1864 - 1914) autora dr Arpada Papa, etnologa-antropologa, posvećena putovanjima ovog svetskog putnika, lovca, fotografa, istraživača i putopisca. 

Izložba 50 godina od osnivanja Omladinske umetničke kolonije "Čurgo" obuhvata četrdeset slika i crteža članova kolonije iz vremena njenog rada, dokumentarne fotografije i štampanu građu. Deo izloženih eksponata je iz privatnog vlasništva, dok je drugi deo iz fonda Gradskog muzeja Subotica, Gradskog muzeja u Senti i Savremene galerije Subotica. Izložba je propraćena i katalogom sa studijom autorki, Ljubice Vuković Dulić i dr Olge K. Ninkov, te daje prikaz istorije ove umetničke asocijacije.

Izložba "Seme" predstavlja svojevrstan pomen na 50 godina od smrti i 90 godina od rođenja Imrea Vinklera, poznatog mađarskog slikara. Uz njegove slike, autorka Adrien Ujhazi izlaže svoje radove, ukazujući na preplitanje prošlog i novog vizuelnog izraza.

Gradski muzej Subotica je radnim danima i subotom otvoren od 10 do 18 časova, dok je nedeljom i ponedeljkom zatvoren za posetioce.

Ulaz na izložbu je 100 dinara, a za organizovane grupe učenika osnovnih i srednjih škola, u pratnji nastavnika, ulaz je slobodan. Termin obilaska muzeja potrebno je rezervisati na broj 555-128.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

2
miralem Odgovori
znaci ne sme se uci unutra i pogledati, nego se mora najaviti telefonom? Sta???
Jana Odgovori
Zašto je zatvoren i nedeljom i ponedeljkom? Obično muzeji ne rade ponedeljkom, ali rade nedeljom ili biraju jedan dan u sedmici kad ne rade. Ali dva dana... i samo do 18h! A mi koji radimo do 17, da jurimo sa posla pravo u muzej?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.