Komentara: 20
Pregleda: 6708

Izložba o procesu nastanka ulice Braće Radić kao nepokretnog kulturnog dobra u četvrtak u SGSU

05.12.2017. u 13:43h
Izvor: Subotica.com
Izložba pod nazivom "Ulica Braće Radić u Subotici: Proces nastanka nepokretnog kulturnog dobra", biće otvorena u četvrtak, 7. decembra, u Savremenoj galeriji Subotica, s početkom u 18 časova. Ovom izložbom, autorke Gordana Prčić Vujnović i Neda Džamić želele su da zaokruže proces nastanka prostorno kulturno-istorijske celine, jedne od najlepših ulica u našem gradu.
Izložba o procesu nastanka ulice Braće Radić kao nepokretnog kulturnog dobra u četvrtak u SGSU

Ulica Braće Radić zablistala je u punom sjaju 2007. godine, kada je u njoj zamenjeno popločanje, postavljena stilska ulična rasveta i uređeno zelenilo. Tri godine kasnije, ulica je stavljena pod zaštitu, a Planom detaljne regulacije određene su joj granice i zaštićena okolina, dok je za svaki pojedinačan objekat u njoj, utvrđeno da li ima ili nema spomenične vrednosti.

Ceo proces, naveo je stručnjake u Međuopštinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture Subotica na zaključak da ulica poseduje određene vrednosti, te da bi trebalo da bude proglašena za prostorno kulturno-istorijsku celinu.

- Ovo nije poduhvat samo koleginice Gordane i mene, već celokupnog Zavoda, da se ulica Braće Radić proglasi za kulturno nepokretno dobro. Tim povodom, 2015. godine urađena je detaljna tehnička dokumentacija, a to znači da je svaki objekat premeren i iscrtan. Potom smo koleginica i ja, svu dokumentaciju koja se nalazi u Istorijskom arhivu pretražile i za svaki objekat pronašle vlasnike. Tada smo uradile predlog o utvrđivanju ulice Braće Radić za spomenik kulture i predale ga Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Beogradu. Nakon toga, predlog je prosleđen Ministarstvu kulture, gde je prošao sve provere i gde se trenutno nalazi, a odatle bi trebalo da se prosledi Vladi Srbije, koja proglašava nepokretno kulturno dobro, što iščekujemo da se dogodi svaki dan - kaže Neda Džamić, istoričarka umetnosti i jedna od autorki izložbe. 

Ovom izložbom i publikacijom, autorke su želele da zaokruže proces nastanka ulice Braće Radić kao nepokretnog kulturnog dobra, te da obaveste javnost o svim lepotama ove ulice, koja je zadržala sve karakteristike od trenutka kada je nastala pa do danas.

- Želele smo prvenstveno da prikažemo njene posebnosti stanovnicima ulice jer, s jedne strane, oni predstavljaju te koji će u narednom periodu moći da čuvaju ulicu kao kulturno dobro, dok smo ih, s druge strane, prepoznali kao one koji će možda moći da naruše njene posebnosti, ukoliko ne poznaju njenu istoriju i vrednost. Takođe, važno je da o tome obavestimo i organe gradske vlasti, kako u narednim projektima ne bi planirali izgradnju ili rušenje objekata u ovoj ulici - objasnila je Džamić.

Izložba će biti otvorena u četvrtak, 7. decembra, s početkom u 18 časova, kada će se posetiocima obratiti Mirko Grlica, istoričar savetnik Gradskog muzeja Subotica, Aleksa Ciganović, arhitekta savetnik Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograd i Leda Šiling, direktorka Međuopštinskog zavod za zaštitu spomenika kulture Subotica.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 4 meseca
Komentara: 20
Pregleda: 6708

Povezane vesti

Povezane teme

izložba

savremena galerija subotica

ulica braće radić

nepokretno kulturno dobro

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.