• Pregleda: 4970

Izložba o procesu nastanka ulice Braće Radić kao nepokretnog kulturnog dobra u četvrtak u SGSU

Izložba pod nazivom "Ulica Braće Radić u Subotici: Proces nastanka nepokretnog kulturnog dobra", biće otvorena u četvrtak, 7. decembra, u Savremenoj galeriji Subotica, s početkom u 18 časova. Ovom izložbom, autorke Gordana Prčić Vujnović i Neda Džamić želele su da zaokruže proces nastanka prostorno kulturno-istorijske celine, jedne od najlepših ulica u našem gradu.
Izložba o procesu nastanka ulice Braće Radić kao nepokretnog kulturnog dobra u četvrtak u SGSU

Ulica Braće Radić zablistala je u punom sjaju 2007. godine, kada je u njoj zamenjeno popločanje, postavljena stilska ulična rasveta i uređeno zelenilo. Tri godine kasnije, ulica je stavljena pod zaštitu, a Planom detaljne regulacije određene su joj granice i zaštićena okolina, dok je za svaki pojedinačan objekat u njoj, utvrđeno da li ima ili nema spomenične vrednosti.

Ceo proces, naveo je stručnjake u Međuopštinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture Subotica na zaključak da ulica poseduje određene vrednosti, te da bi trebalo da bude proglašena za prostorno kulturno-istorijsku celinu.

- Ovo nije poduhvat samo koleginice Gordane i mene, već celokupnog Zavoda, da se ulica Braće Radić proglasi za kulturno nepokretno dobro. Tim povodom, 2015. godine urađena je detaljna tehnička dokumentacija, a to znači da je svaki objekat premeren i iscrtan. Potom smo koleginica i ja, svu dokumentaciju koja se nalazi u Istorijskom arhivu pretražile i za svaki objekat pronašle vlasnike. Tada smo uradile predlog o utvrđivanju ulice Braće Radić za spomenik kulture i predale ga Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Beogradu. Nakon toga, predlog je prosleđen Ministarstvu kulture, gde je prošao sve provere i gde se trenutno nalazi, a odatle bi trebalo da se prosledi Vladi Srbije, koja proglašava nepokretno kulturno dobro, što iščekujemo da se dogodi svaki dan - kaže Neda Džamić, istoričarka umetnosti i jedna od autorki izložbe. 

Ovom izložbom i publikacijom, autorke su želele da zaokruže proces nastanka ulice Braće Radić kao nepokretnog kulturnog dobra, te da obaveste javnost o svim lepotama ove ulice, koja je zadržala sve karakteristike od trenutka kada je nastala pa do danas.

- Želele smo prvenstveno da prikažemo njene posebnosti stanovnicima ulice jer, s jedne strane, oni predstavljaju te koji će u narednom periodu moći da čuvaju ulicu kao kulturno dobro, dok smo ih, s druge strane, prepoznali kao one koji će možda moći da naruše njene posebnosti, ukoliko ne poznaju njenu istoriju i vrednost. Takođe, važno je da o tome obavestimo i organe gradske vlasti, kako u narednim projektima ne bi planirali izgradnju ili rušenje objekata u ovoj ulici - objasnila je Džamić.

Izložba će biti otvorena u četvrtak, 7. decembra, s početkom u 18 časova, kada će se posetiocima obratiti Mirko Grlica, istoričar savetnik Gradskog muzeja Subotica, Aleksa Ciganović, arhitekta savetnik Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograd i Leda Šiling, direktorka Međuopštinskog zavod za zaštitu spomenika kulture Subotica.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

20
Mseven Odgovori
Šta mislite o izložbi Bračke ulice? Slike blata, vode do kolena, leti prašine od kola kad proradi igraoinica.
rajko Odgovori
Steta sto kamiondzije i vozaci autobusa svakodnevno razdrndavaju ove lepe kuce i kolovoz.
Na zalbe stanara u Meduopstinskom zavodu za zastitu spomenika kulture 2008. godine pravnica nam je rekla- da se naviknemo ili da se SELIMO na salas.
Nadamo se da su sad u Zavodu neki novi ljudi, koji imaju sluha, razumevanja, i pre svega volje da ovu lepu ulicu sacuvaju i zastite od propadanja.
Vidimo se.
PutinDrugi Odgovori
Da li uopšte neko zna da ko su bili "braća radić"?
Ako ne zna, evo ja kao laik ću vam reći, Hrvati koji su se otvoreno politički borili protiv Srba u Hrvatskoj za vreme prvog srpskog rata "srbi u hrvatskoj su cigani.....vlaški nakot zreli za sekiru" samo citiram! Stjepan Radić osnivač hrvatske seljačke stranke i otvoreni protivnik Karađorđevića, njegov brat Antun. Pa pitam da li je moguće da u Srbiji postoji ime ulice ovakvog čoveka, a npr Ive Andrića, Nikole Tesle, Dučića (možda i ima, ne znam) nema. Nemam ništa protiv Hrvata, ali protiv političara Hrvata koji rade protiv moje domovine imam!
Itako dalje, da ne bude dugačak komentar!
DRUGI PUT IN
Drugi put pre nego sto negde doselis procitaj nazive ulica i ukljuci GPS:)
kec
@ 237917 . Jeste li sigurni da je svaki Adolf... bio slikar ? Jes' da ima svakakvih ulica u gradu... ali ?
Zoran
To što kažeš za zagrebačke Radiće si većinom u pravu. Nisam, međutim siguran da naziv ulice ima veze sa njima, kažu da su postojali i subotička braća Radić. Bilo bi lepo da saznamo nešto o tome.
Realan
Subotica je, ni ja to do nedavno nisam znao, stari mi rekoše, najkomunističkiji grad u SFRJ. To znači najantisrpskiji. Čega srpskog ima u njemu? Ničega. Niti je bilo niti će ikada biti. Ja se, na kraju, spakovah i (na vreme) pobegoh iz njega. I iz Srbije. Ne bih da me, za ne daj bože, brane "moji Srbi" komunisti ekumenisti koji još uvek slave jugoslovenstvo, NOB i ostale "vrednosti".
Julija
Gojko i burazer :-)
Dušan i Jovan Radić
Nisi samo laik, već si i poprilično ograničen (jer bolje da si ćutao), i to još u doba interneta gde možeš da istražuješ, ali ne, pored toga što si neobrazovan još si i zlonameran, treba da te je sramota kao što je mene, kao Srbina, sada sramota tebe.
Evo ja ću ti objasniti ukratko, braća Radić su ustvari Dušan i Jovan Radić koji su postradali od Austrougarske države. Zgrada Srpskog kulturnog centra "Sveti Sava" u Subotici je zadužbina jednog od te braće, Dušana.
AlwaysUltra
Tako je - isto se odnosi i na Zagrebačku ulicu !!
dule
Druga braća Radić su u pitanju. U palati koja nosi njihovo ime nalazi se SKC.
Родољуб Odgovori
@PutinDrugi
Види се да си неупућен, улица Браће Радић се зове по неким другим Радићима, из Суботице. Такође си заборавио и Пунишу Рачића у твом скромном елаборату о "браћи Радић".
Vladimir Odgovori
E pa Putine, lepo si napisao da si laik. Taj Radić nema ulicu ni u Subotici, niti bilo gde u Srbiji. Ova braća su neki drugi Radići. Ajde lepo dodji na izložbu, pa ćeš nešto i naučiti...umesto da mlatiš praznu slamu sa takvim komentarima...
ocp Odgovori
Na vreme su se setili... Dok se procedura završi pola ulice će biti ili je već srušeno. Sramota.
Kuruz Odgovori
Realan
Gospodine, s obzirom da ste otisli ziveti van nase srbije domovine srba madjara slovaka muslimana hrvata rumuna slovaka crnogoraca... i svih ostalih, nemate sta da komentarisete na suboticu. Da ste ostali ziveti tu sa nama ostalima imali bi pravo a ovako nemate. Ne mislim samo na ovu vest vec i na ostale vesti na koje ostavljate svoj komentar . Sad lepo tamo gde ste pratite tamo desavanja a ne da tamo zivite a konentarisete sta je ovde. Bez ljutnje hvala.
Realan
@KURUZ

Volim one koji me kritikuju a o meni pojma nemaju. Za Suboticu i njene građane sam mnogo radio i zbog toga stradao od onih koji je decenijama pljačkaju i uništavaju. Eto, zato sam pobegao, čak i iz države koja takođe nestaje. Da sačuvam živu glavu. Moje ime i dela nisu bitni, da jesu ne bih morao da odem kao što su i mnogi drugi bili prinuđeni. Oterali su nas oni koji ni ku*rcu ne vrede, razni "doktori", "magistri", "masteri"... Žao mi je mog grada, za koji sam pre d godina rekao da je Nova Atlantida
Mirko Odgovori
Ulica braće Radić je zaista lepa, često se prošetam i uživam u prelepom ambijentu. Šteta što se ne vodi dovoljno računa i o drugim ulicama, koja bi Subotici dali izgled lepšeg grada. Po mom mišljenju primer bi bio Senćanski put - ima širok put, sa obe strane izgradnjom stambenih zgrada mogao bi dobiti izgled bulevara-sličnog npr.kao u Novom Sadu. To je samo jedan primer, možda bi nekom planskom izgradnjam ( a ne da pojedinačne zgrade niču tu i tamo razbacane po raznim delovima grada i malim uličicama) grad zaista mogao poprimiti više izgled grada-uređenog grada.
kec Odgovori
@ 237917 . Ma ''znanja'' i ''dobronamernih'' je uvek bilo , nemojte da Vas to obeshrabri . Znatno veci problem je ( i to 40 puta ) , onoh 40 istomisljenika !
mozakss Odgovori
o cemu se ovde prepucavaju,umesto da zapitaju,gd eje nestala on aoriginalna zuta kocka tj cigla,koja se ne moze proizvesti,u originalu jer je recept otisao u grob zajedno sa izumiteljem,bar je trakva prica u narodu.tako da zuta cigla originalna koja je bila ugradjena pa izvadjena,verujem da negde sad dobro sluzi svojoj svrsi,jer je toliko jaka da ni tenk je ne ostecuje.a postojec okja je ugradjena je samo imitacija..
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.