Komentara: 9
Pregleda: 3926

Izložba o heroini koja je spasila 15.000 dece iz logora smrti u Jasenovcu

29.01.2020. u 12:33h
Izvor: Subotica.com
Izložba posvećena Dijani Budisavljević, humanitarki austrijskog porekla koja je tokom Drugog svetskog rata spasila više od 15.000 dece iz logora smrti u Jasenovcu, biće otvorena u subotu, 1. februara, u Velikoj većnici Gradske kuće, s početkom u 18 časova.
Izložba o heroini koja je spasila 15.000 dece iz logora smrti u Jasenovcu

Nakon Beograda, Niša i Novog Sada, izložba Ministarstva odbrane pod nazivom "Dijanina deca" stiže i u Suboticu, zahvaljujući inicijativi Zavičajnog udruženja Dalmacija iz kojeg kažu da su se na ovaj korak odlučili kako bi zaboravljenoj heroini odali počast i duboku zahvalnost za realizaciju plemenite ideje.

- Spasiti jedan ljudski život je vrlo plemenita stvar, a ne preko 15.000 dece - kaže Milorad Kuraica iz Zavičajnog udruženja Dalmacija. - Dijana Budisavljević je bila heroina ne samo Drugog svetskog rata, već celog 20. veka i naša ideja bila je da građanima Subotice, bez obzira na nacionalnu, versku ili bilo koju drugu pripadnost, predstavimo ovu izložbu jer je Dijana Budisavljević, nažalost, bila zaboravljena gotovo 70 godina i za vreme svog zemaljskog života nije dobila niti jedno društveno priznanje. Ovo je naš skromni doprinos da se njena plemenita ideja vidi i način da joj se poshumno zahvalimo i odamo počast.

Izložba će biti postavljena u Vestibilu Gradske kuće u subotu, 1. februara, a zbog očekivano velikog broja posetilaca, iz Zavičajnog udruženja Dalmacija poručuju da će svečano otvaranje biti upriličeno u Velikoj većnici u 18 časova. Sugrađani će izložbu moći da pogledaju do 10. februara.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 2 meseca
Komentara: 9
Pregleda: 3926

Povezana vest

Povezane teme

izložba

zavičajno udruženje dalmacija subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.