• Pregleda: 2545

Izložba o heroini koja je spasila 15.000 dece iz logora smrti u Jasenovcu

Izložba posvećena Dijani Budisavljević, humanitarki austrijskog porekla koja je tokom Drugog svetskog rata spasila više od 15.000 dece iz logora smrti u Jasenovcu, biće otvorena u subotu, 1. februara, u Velikoj većnici Gradske kuće, s početkom u 18 časova.
Izložba o heroini koja je spasila 15.000 dece iz logora smrti u Jasenovcu

Nakon Beograda, Niša i Novog Sada, izložba Ministarstva odbrane pod nazivom "Dijanina deca" stiže i u Suboticu, zahvaljujući inicijativi Zavičajnog udruženja Dalmacija iz kojeg kažu da su se na ovaj korak odlučili kako bi zaboravljenoj heroini odali počast i duboku zahvalnost za realizaciju plemenite ideje.

- Spasiti jedan ljudski život je vrlo plemenita stvar, a ne preko 15.000 dece - kaže Milorad Kuraica iz Zavičajnog udruženja Dalmacija. - Dijana Budisavljević je bila heroina ne samo Drugog svetskog rata, već celog 20. veka i naša ideja bila je da građanima Subotice, bez obzira na nacionalnu, versku ili bilo koju drugu pripadnost, predstavimo ovu izložbu jer je Dijana Budisavljević, nažalost, bila zaboravljena gotovo 70 godina i za vreme svog zemaljskog života nije dobila niti jedno društveno priznanje. Ovo je naš skromni doprinos da se njena plemenita ideja vidi i način da joj se poshumno zahvalimo i odamo počast.

Izložba će biti postavljena u Vestibilu Gradske kuće u subotu, 1. februara, a zbog očekivano velikog broja posetilaca, iz Zavičajnog udruženja Dalmacija poručuju da će svečano otvaranje biti upriličeno u Velikoj većnici u 18 časova. Sugrađani će izložbu moći da pogledaju do 10. februara.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

9
SRBIJA Odgovori
Jel mogu oni što su na ovu objavu stavili minus da daju komentar zbog čega su to uradili.... Šta je sa ovim ljudima, jel imaju oni decu, porodice, obraz, dostojanstvo....?!
B Odgovori
Koji necovek daje minus na ovako nesto....
Bane Odgovori
Treba otići na izložbu.
Da se podsetimo kakve komšije imamo.
Videti primere njihove tisućletne kulture.
Ajde malo da vidimo komentare sada onih što se često javljaju ovde, kako smo bili agresori devedesetih. Kako smo im krivi za rat.
A ustvari se narod bio samoorganizovao, da mu se ne ponovi ovo o čemu je izložba.
Uvek u pravu Odgovori
Minuse daju oni isti koji minuse daju i za paljenje Badnjaka, zavičajne dane, svetosavsku nedelju i ostale srpske slave i proslave tako da stičem utisak da su to potomci onih koji nisu uspeli da nas zbrišu sa lica zemlje pa im je sad žao i krivo zbog toga.
Malena
Misliš komšije koje žive pored nas, smeškaju se i prave fini, a sutra bi i nas i našu decu vodili ponovo u logore, da mogu.
Oi!
Уместо да напишете нешто смислено, ви кукате о минусима. Да ли данас по први пут користите интернет па вас чуди да људи могу бити ђубре чим добију привидну анонимност?
Од четворо вас, троје кука о минусима. Игноришите усташе и њихове потомке.
Istina... Odgovori
Pobiti milione pa hvaliti spasenje nekoliko hiljada. Tipično licemerje. I čemu ova predstava? Radi promovisanja obnavljanja Austrougarske preko "humanitarke austrijskog porekla" i pripajanja Vojvodine njoj. I malo hibridnog rata protiv čoveka. Sme li komentar u javnost "u interesu javnosti" od silne "slobode"?
Војвода Odgovori
Браво!
Petar Odgovori
Ustase zlocinci kakvih nije bilo u istoriji čovečanstva....Njih se licno i Hitler grozio....A i danas Hrvatska isarana slovom U ...Logore za decu imati ej kakvi bolesni umovi....Od malih nogu uciti decu da nezaborave i da znaju sa kim imaju posla....
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.