Komentara: 3
Pregleda: 3798
Foto

Otvorena izložba "Dijanina deca"

02.02.2020. u 20:20h
Izvor: Subotica.com
Izložba posvećena humanitarki austrijskog porekla Dijani Budisavljević koja je spasila na hiljade duša iz koncentracionih logora tokom Drugog svetskog rata, nazvana „Dijanina deca“ postavljena je u vestibilu Gradske kuće.
Otvorena izložba "Dijanina deca"

Postavku, potresno svedočenje o jednom velikom stradanju i velikom srcu, autorke Slađane Zarić, otvorio je Milan Počuča, očevidac stradanja u ustaškim logorima smrti. Autorka je originalne fotografije, dokumentarne snimke i arhivsku građu smestila u teskobnu atmosferu logora i na autentičan način prikazala užase i patnju, stradanje i spas srpske, romske i jevrejske dece.

- Ovo je zadušnica našim precima i zaveštanje našim potomcima. Veliki smo koliko pamtimo naše velikane, a kako smo mogli da zaboravimo njeno ime. Dijana Budisavljević, devojačko Obesker, rođena je 1891. godine u Insbruku. Humanitarka austrijskog porekla koja je tokom Drugog svetskog rata spasila 15.336 dece iz ustaških logora u NDH. Deca koju je pokušavala da spase, su bila uglavnom srpska sa Korduna, Kozare, hrvatskih i bosanskih sela – podsetio je Milorad Kuraica, sekretar Zavičajnog udruženja „Dalamcija“, koje je bilo domaćin izložbe. - U toj najvećoj akciji umrlo je 3.254 dece, a preživelo 12.000 izbavljene dece. Vodila je kartoteku koja joj je 1945. godine oduzeta te zato mnoga deca ne znaju istinu o svom poreklu i životu. Ova izložba i film neka budu jedno veliko hvala od nas Dijani Budisavljević.

Otvorena izložba "Dijanina deca"

Otvorena izložba "Dijanina deca"

Uz izražavanje zahvalnosti Ministarstvu odbrane i gradu Subotici na nesebičnoj pomoći u realizaciji izložbe „Dijanina deca“ i podršci da velika dela Dijane Budisavljević ne budu zaboravljena, domaćin izložbe dodelilo je prigodne poklone predstavniku Ministarstva odbrane, odnosno ministru odbrane Aleksandru Vulinu, predstavnicima grada Subotice – članu Gradskog veća Miroslavi Babić i sekretaru Sekretarijata za opštu upravu i zajedničke poslove Petru Pantelincu, kao i Milanu Počuči.

Izložba „Dijanina deca“ postavljena je do 10. februara 2020. godine.

Izvor: Subotica.com
Otvaranje izložbe "Dijanina deca" Otvaranje izložbe "Dijanina deca" Otvaranje izložbe "Dijanina deca" Otvaranje izložbe "Dijanina deca" Otvaranje izložbe "Dijanina deca" Otvaranje izložbe "Dijanina deca" Otvaranje izložbe "Dijanina deca" Otvaranje izložbe "Dijanina deca"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 2 meseca
Komentara: 3
Pregleda: 3798

Povezana vest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.