Komentara: 10
Pregleda: 5174

Izložba bunjevačkih božićnjaka

05.12.2012. u 15:25h
Izvor: RTV Yueco
U organizaciji Udruženja građana "Bunjevačka vila" sinoć je u prostorijama „Bunjevačke matice“ otvorena izložba božićnjaka. Božićnjak je ukrašen hlebni kolač koji je vezan za proslavu božića i simbolizuje radost i bogatstvo, sigurnost i preživljavanje. Idejni tvorac izložbe je Marija Bošnjak iz Male Bosne.
Izložba bunjevačkih božićnjaka

Božićnjak je vezan za rođenje Isusa i za hrišćanski praznik Božić. Njegov nastanak je vezan za nemogućnost starijih osoba i male dece da idu u crkvu, koja je veoma često bila daleko od kuće, pa su domaćice u želji da dočaraju božićnjak sebi i ukućanima pekle božićnjak.

To je kolač od hleba koji se na Badnji dan postavlja na sto u sobi, a ujutro se peče sa novčićem. On stoji na stolu sve do Nove godine, mladog leta, Tri kralja, ili do Marina, zavisi od kuće do kuće. Božićnjak se načinje na Novu godinu, tako što se seče i zaliva vinom na glavi najmlađeg ukućanina. Nakon toga se deli na onoliko delova koliko ima ukućana, a onaj ko pronađe novčić u svom parčetu, kažu pratiće ga sreća cele godine.

Organizator 8. izložbe božićnjaka je Udruženje "Bunjevačka vila" iz Male Bosne, a domaćin Bunjevačka matica u Subotici. Na izložbi su prikazani božićni kolači koje su ispekle pripadnice više bunjevačkih udruženja, na čelu sa udruženjem "Bunjevačka vila".

Izložba božićnjaka biće postavljena još samo danas u prostorijama "Bunjevačke matice" zbog specifičnosti eksponata koji su pravljeni od brašna i vode.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 4 meseca
Komentara: 10
Pregleda: 5174
Povezane teme

bunjevačka matica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.