Komentara: 21
Pregleda: 7313
Foto

Izlovljeno preko 100 tona invazivnih vrsta ribe iz Palića, u planu poribljavanje autohtonim vrstama

28.10.2021. u 16:33h
Izvor: Subotica.com
Ove godine je iz četvrtog sektora Palićkog jezera izlovljeno preko 100 tona invazivnih vrsta ribe, pretežno babuški, koje se proteklih godina izlovljavaju iz jezera u sklopu projekta "Ecolacus", a do kraja godine se očekuje i poribljavanje autohtonim vrstama, kao što su smuđ, šaran i druge ribe.
Izlovljeno preko 100 tona invazivnih vrsta ribe iz Palića, u planu poribljavanje autohtonim vrstama

Selektivni izlov iz Palićkog jezera ove godine se radio u proleće i na leto, kada je izlovljeno oko 15 tona invazivnih vrsta ribe, što je bilo manje od očekivanog. Zbog toga je izlov nastavljen u jesen, te je od 1. septembra do danas izlovljeno još 87,75 tona i to pretežno babuški, ali je prema procenama nadležnih ostalo je još dosta posla.

- Kada smo krenuli u ovaj projekat, nismo dobro procenili koliko babuški ima u četvrtom sektoru jezera, jer je procena bila nekih 120 tona, a ako saberemo sve što smo proteklih godina izvadili, to je već 190 tona. Ovaj selektivni izlov završavamo za nedelju dana, čime završavamo i posao za ovu godinu, ali ćemo u kontinuitetu i u narednim godinama raditi selektivni izlov. Ove godine nam je u planu i programu još poribljavanje, to nam sledi do kraja godine - kazala je Marta Dobo, direktorka JP "Palić-Ludaš".

Izlovljeno preko 100 tona invazivnih vrsta ribe iz Palića, u planu poribljavanje autohtonim vrstamaPo rečima Vinka Tamaša, stručnog saradnika za zaštitu prirode u JP "Palić-Ludaš", poribljavanje će u početku biti vrlo skromno, a potom će se postepeno odvijati u svim sektorima jezera, nakon čega će se raditi monitoring kako se ono odrazilo na kvalitativni i kvantitativni sastav ribljeg fonda.

- Poribljavanje je jako bitno, jer više od 10 godina u našim jezerima nije bilo poribljavanja, a tu je bio i problem kvaliteta vode, problem sa invazivnim vrstama riba i sad smo uvideli da je dobar trenutak da ponovo počnemo sa poribljavanjem - objasnio je Tamaš, dodavši da su vidljivi i drugi pozitivni efekti projekta. - Smanjila se populacija invazivnih riba, uglavnom samo babušku vadimo, američki patuljasti somić, sunčanica i kineska razbora u jako malim količinama, možda svega nekoliko kilograma na 100 do 150 kilograma, a za neke još manje. Ono što je bitno, jeste da se povećava brojnost autohtonih vrsta. Najviše smo vadili smuđa, ima i šarana, štuka, grgeča, deverika i crvenperki, koje su odmah vraćene u vodu, ali i sa poribljavanjem ćemo to još poboljšati.

Izlovljeno preko 100 tona invazivnih vrsta ribe iz Palića, u planu poribljavanje autohtonim vrstamaSvi rezultati projekta će se analizirati kako bi se ustanovilo konačno stanje faune u jezeru, naglasio je Marko Stojčić, konsultant na projektu "Ecolacus", zahvalivši se na saradnji svim učesnicima u ovoj investiciji koju finansira nemačka banka KFW.

- Rezultati projekta govore da je za dva nepuna meseca izlovljeno skoro 100 tona babuške, a osim toga, vraćena je izuzetno velika količina zdravih primeraka smuđeva i ostalih autohtonih vrsta, što pokazuje da je situacija u jezeru bolja, nego što je bila prethodnih godina. Očekujemo i sa pravom se nadamo da će tako da se nastavi i u narednom periodu. Osim izlova ribe, rade se i naučna istraživanja, na svakoj lokaciji na kojoj je postavljena mreža očitava se temperatura i providnost vode, tako da će se svi ovi parametri analizirati u narednom periodu i imaćemo jasnu sliku šta se događa u jezeru - rekao je Stojčić.

Izlovljeno preko 100 tona invazivnih vrsta ribe iz Palića, u planu poribljavanje autohtonim vrstamaZavršnim aktivnostima na izlovu invazivnih vrsta ribe iz jezera Palić prisustvovala je i Hajnalka Bognar Pastor, članica Gradskog veća zadužena za oblast poljoprivrede, koja je istakla da joj je drago što se ovaj projekat privodi kraju, ali i da bi u nekoj novoj i drugačijoj formi mogao da se nastavi, zarad očuvanja životne sredine i jezera.

Izvor: Subotica.com
Obraćanje povodom završetka izlova invazivne ribe u sklopu projekta Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i Ludaš Obraćanje povodom završetka izlova invazivne ribe u sklopu projekta Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i Ludaš Obraćanje povodom završetka izlova invazivne ribe u sklopu projekta Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i Ludaš Obraćanje povodom završetka izlova invazivne ribe u sklopu projekta Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i Ludaš Obraćanje povodom završetka izlova invazivne ribe u sklopu projekta Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i Ludaš Obraćanje povodom završetka izlova invazivne ribe u sklopu projekta Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i Ludaš Obraćanje povodom završetka izlova invazivne ribe u sklopu projekta Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i Ludaš Obraćanje povodom završetka izlova invazivne ribe u sklopu projekta Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i Ludaš
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 5 meseci
Komentara: 21
Pregleda: 7313
Povezane teme

jezero palić

palićko jezero

marta dobo

jp palić ludaš

izlov ribe

hajnalka bognar pastor

izlovljavanje ribe

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.