• Pregleda: 13195

Izlet koji je svima izmamio osmehe

Svi niži razredi OŠ "Miloš Crnjanski" iz Subotice proveli su jedan divan dan u šumama Subotičke peščare. Igra, pesma i drugarstvo bili su osnovni moto ove zabavno-edukativne akcije u kojoj su svi uživali.
Izlet koji je svima izmamio osmehe

Kroz saradnju Osnovne škole "Miloš Crnjanski" i Planinarskog kluba "Spartak" organizovana je i realizovana jedna lepa akcija boravka nižih razreda ove škole koji su proveli lep i zabavom ispunjen dan u Hajdukovačkoj šumi, Subotičkoj pešćari. Na kraću ekskurziju u okolini Subotice krenulo je ukupno 175 osoba, od čega je 158 bilo učenika, kako je već rečeno nižih razreda OŠ "Miloš Crnjanski".

Pred polazak usledilo je grupno fotografisanje, a do krajnjeg cilja i do zaključivanja lepo provedenog proletnjeg dana napravljeno je mnogo foto-uspomena koje će ovim klincima sigurno biti podsetnik na lepo proevden dan u prirodi. Šetnja je bila duga 6 kilometara.

Autobusi su "šetače" prevezli do oboda Radanovačke šume odakle je krenula zabava, uz neskrivene osmehe i uzbuđenje najmlađih. Po rečima Vitomira Markovića, jednog od organizatora ove ekskurzije, po dolasku, vodič Milenko je bio na čelu kolone i usklađivao tempo šetnje u skladu sa raspoloženjem družine, a ono je po rečima nešto starijih bilo baš na nivou.

Prvi predah pravi se u Hajdukovačkoj šumi, oglasila se pauza za obrok, vreme je da se pojedu sendviči koje su vredni roditelji pripremili, a koje su deca u slas pojela. Očigledno je da šetnja kroz šumu i svež vazduh utiču na apetit.

Pauza je bila na lepom otvorenom prostoru u srcu šume i bila je to prilika da oni koji malo brže jedu, ili su možda preskočili pauzu za obrok, da se malo poigraju u lepom ambijentu. Pesme i igre bilo je na svakom koraku, baš onako kako to priliči društvu zbog kojeg je sve ovo i organizovano.

Posle kraćeg predaha valjalo se krenuti dalje, ali prvo treba posložiti svu decu koja su bila zadovoljna i tamo gde su sada i onim što su tada radili, međutim stariji su imali drugačiji plan i kolona je morala da krene dalje.

Kako se put nastavljao iz uzanih staza izašlo se na nešto širi prostor, a to je bio i neka vrsta poziva da se pojača vriska i graja, deca postaju sve življa, pesma ne staje i atmosfera je sve bolja. Konačno su se svi razbudili i uživaju u lepom danu.

Svojim pričama i anegdotama decu je zabavljao Iso Planić, direktor Politehničke škole iz Subotice, ujedno i predsednik Planinarskog saveza Vojvodine. Planić je sa svojim dugogodišnjim iskustvom u planinarenju i akcijama ovakvog tipa imao šta da da ispriča deci koja su ga sa velikom pažnjom pratila i aktivno komentarisala i propitkivala.

Tu su bili i radnici iz JP "Palić Ludaš" koji su takođe imali poneku zanimljivu priču da podele sa mališanima. Vežbalo se i postavljanje šatora, a onda su se stariji odlučili poigrati i dozvolili mlađima da napune taj šator, koji u proseku može da primi dve do tri odrasle osobe, ali to nije smetalo da se pokuša na kratko "potrpati" malo više dece, pa ih je tako u jednom momentu bilo čak četrnaest... to je bila spontana igra u kojoj su uživali svi.

Pored zabave i upoznavanja sa prirodom deca su učila kako se se orjentišu u prirodi i kako da prate oznake kako se ne bi izgubili. Ove veštine verovatno će im poslužiti u životu.

Deca su se penjala i na Čarobnjakovu kulu, a to je bio poseban doživljaj. Usledila je nova pauza, ovaj put za konkretniji ručak, za opasno dobar pasulj - novi obrok koji su deca u slast pojeli.

Posle ručka na širokoj livadi i punih stomaka, zabava je mogla da se nastavi, a materijala je bilo dosta. Ipak, po planu akcije moralo se i vratiti kući, ustvari prvo do autobusa, pa onda do škole pa zatim svako svojoj kući. Usledilo je pakovanje, nova pešačka ruta, ovaj put znatno kraća, koračanje u kolonama i dolazak do autobusa.

Kako je to sve izgledalo pogledajte u video prilogu "Mališani u Subotičkoj peščari".

Po rečima Jasmine Mandić, jedne od učiteljica koja je bila u organizaciji i provela dan sa ovom dečicom, lepo druženje bilo je na veliko zadovoljstvo kako dece tako i njihovih roditelja i plan je da se ovakve akcije i dalje organizuju, naravno uz pomoć drugara-planinara. Akciju je podržao i direktor ove OŠ Miloš Vukadin.

Pohvale idu za OŠ "Miloš Crnjanski" koja za svoje učenike tradicionalno organizuje razne zabavno-sportsko-edukativne aktivnosti kojima je cilj da se deca na pravi način druže, komuniciraju i maksimalno uživaju u svom detinjstvu, ali i za sve one koji na bilo koji način rade sa našom decom i trude se da im najbezbrižniji deo života ulepšaju i učine zanimljivijim.

Ukoliko i vaša škola ima nešto ovako zanimljivo - javite nam se, vrlo rado ćemo to podeliti sa našim posetiocima.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

10
mama Odgovori
Ovo je majlepsa vest koju sam procitala u zadnjih godinu dana. Pozdravljam sve iraganizatore i ucesnike ive akcije i zelim svima, posebno deci sto vise ivakvih izleta bez tv-a, mobilnih,i ostalh uredjaja.
Vitomir Markovic Odgovori
Zahvaljujemo se na podršci komentatorki pod šifrom "mama". Te reči su nam smernice za dalji rad.
city woman Odgovori
Divno!
forest gamp Odgovori
Ovo je za pohvalu . Poznato je da su nasa deca fizicki neaktivna narocito u skolama jer za vreme casa fiskulture nastavnik ako je "dobre" volje onda im eventualno da neku loptu da deca igraju fudbal .PRITOM MISLIM I NA DEVOJCICE I NA DECAKE ZAJEDNO.Zato vreme nastavnik ih ni ne nagleda.Licno imam zasnanja jos pre par godina od moje cerke koja je pricala.O srednjoj skoli da i ne govorimo, deca su vecinom preuhranjena (Debela) i u slaboj fizickoj kondiciji. 100 metara ne mogu istrcati ni upola koliki je po normativu predvidjeno.Prilicno me odusevilo (i podsetilo jedan prizor ) nedavno iz Nemacke kad sam video kako srednjoskolci za vreme casa fiskulture u sportskoj opremi vezbaju atletiku. U Srbiji se to nije dogodilo u zadnjih mozda 20-do 30 godina .Da ne pominjem da su po tezini u proseku laksi po 10 -tak kg ako ne i vise od Srpskih vrsnjaka.
Mozda bi trebalo malo poraditi po tom pitanju.
kiki Odgovori
Pozdrav I podrška za naše učiteljice I direktora naravno! Bravo za organizatore, deca su nam uživala!!!!
dule Odgovori
Ja bih povezao ovu vest sa vešću o proslavi dana OŠ"Jovan Mikić". Zašto? Pa zato što je ta škola praktikovala ovakve izlete uz pešačenje do Radanovačke šume još pre 50 godina. Lepo je da se je neko setio ovakvih izleta.
loki38 Odgovori
OVO ME PODSECA NA IZLETE PRIJE 65 GOD.IZ SKOLE VI,JEVREJSKO DVORISTE-BIO JE LEPO I RADO SE SECAM TIH VREMENA I POZSRAVLJAM ORGANIZATORE SADASNJE-DA Tko nesto su verovatno i culi od svoje prece -da moze biti lepo i tako
Nalina Odgovori
@forest
Koliko vremena provedu roditelji ,ukupno, u upražnjavanju fizičkih aktivnosti do polaska deteta u školu? Pa naravno da neće znati da trče , poneko dete ne sme ni na klupu da se popne jer se moralo paziti da se ne uprlja trenirka i, ne daj bože , zamislite da dete padne i odere kolena...Aman, ne hranite više decu u Meku. Glavni izlazak porodice je ručak u restoranu zato što tamo manja deca mogu da se ostave da ne gnjave roditelje...Ne dajte deci u nižim razredima neograničeni boravak na tabletu i telefonu, iserajte ih malo napolje s drugarima...ali, da- eto ga opet problem prljave odeće i očešanih dlanova...I, da- želim deci što više ovakvih izleta i događaja s NJIHOVIM RODITELJIMA. Onda će problem pretilosti možda nekada u nekoj budućnosti biti rešen.
Bravo za Crnjanski!
pulu Odgovori
@ Dule Ja ne bih povezao ovu vest ni sa čim, pa ni sa kim. OŠ Miloš Crnjanski je ovo organizovala, nije prvi put, biće toga još. Sva čast školi Miloš Crnjanski i Vitomiru Markoviću.
beloglavi orao Odgovori
Kako je ovo dobra akcija.Za svaku pohvalu.Planiću svaka čast.Dobro je da naša deca dođu malo do šume, šatora i zajedničkog ručka u ovakvim prilikama.U svakodnevnom životu okružije ih samo beton i asvalt.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.